15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Γιατί απειλεί με μποϊκοτάζ η Ουκρανία

Ημερομηνία:

Η Ουκρανία απείλησε με μποϊκοτάζ τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, εάν προσκληθούν αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η αντίδραση έρχεται στο πλαίσιο των κυρώσεων μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα.

Αυτό ανέφερε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία δήλωσε ότι θα ήθελε Ρώσους αθλητές να συμμετέχουν στους Αγώνες υπό ουδέτερη σημαία. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, παράλληλα, συνέταξε έναν οδικό χάρτη για την επανένταξή τους στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Η αντίδραση από την Ουκρανία

«Μια τέτοια κατάσταση είναι απαράδεκτη για το κράτος μας», απάντησε ο υπουργός Αθλητισμού της Ουκρανίας Βαντίμ Γκουτζέιτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο πιέζει τη ΔΟΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να επιτύχουν την απαγόρευση Ρώσων και Λευκορώσων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν πρέπει να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες», πρόσθεσε ο Γκουτζέιτ στο Facebook. «Αν δεν ακουστούμε, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρουμε και να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν να αποκλειστούν οι Ρώσοι αθλητές από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι προγραμματισμένοι για το 2024 στην γαλλική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της η ΔΟΕ ανακοίνωσε εχθές ότι «κανένας αθλητής δεν πρέπει να αποκλειστεί από τους αγώνες με βάση το διαβατήριό του», μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους αθλητών, διεθνών ομοσπονδιών και Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Πίσω από τη διακήρυξη, μια σειρά από «παρασκηνιακούς ελιγμούς» πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο για να επανέλθουν στους κόλπους του Ολυμπισμού τόσο οι Ρώσους και όσο και Λευκορώσοι αθλητές, που αποκλείστηκαν από τις διεθνείς διοργανώσεις μετά την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...