16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οργανώσεις Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25: Κάτω τα χέρια από τις Πηγές των Αρμένων Αποκόρωνα

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25: Κάτω τα χέρια από τις Πηγές των Αρμένων Αποκόρωνα – Πηγές ζωής για την περιοχή και όχι χώρος αναψυχής για ξενοδοχείο

Οι πηγές των Αρμένων αποτελούν «πηγή ζωής» και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας για τον Αποκόρωνα και για ολόκληρη την Κρήτη. Οι μεθοδεύσεις και τα «στραβά μάτια» των υπηρεσιών στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης που εξυφαίνονται το τελευταίο διάστημα βρίσκουν τους κατοίκους της περιοχής σε ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις και εμάς σταθερά και ανεπιφύλακτα στο πλευρό τους.

Οι πηγές μπήκαν στο στόχαστρο ιδιωτικών συμφερόντων με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας που θέτει περιορισμούς στην ελεύθερη πρόσβαση του κοινού. Ο πρόσφατος αποκλεισμός της πρόσβασης και το κλείσιμο του κοινόχρηστου μονοπατιού που οδηγεί στις πηγέςμε μπάζα και σύμμεικτα υλικά που τοποθετήθηκαν για τις ανάγκες των εργασιών του σχεδιαζόμενου ξενοδοχείου, αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για μας.

Στην ουσία επιδιώκεται η μετατροπή των πηγών σε εξωτερικό χώρο ενός ξενοδοχείου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και επιθυμίες των πελατών του. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για κανέναν δημόσιο χώρο,  πολύ περισσότερο για ένα μνημείο της φύσης που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με τη ζωή των κατοίκων για περισσότερα από 200 χρόνια.

Επιπλέον, οι ορέξεις των επενδυτών εγκυμονούν κινδύνους μόλυνσης των νερών και του υδροφόρου ορίζοντα στις πηγές από τις οποίες υδροδοτούνται όχι μόνο η τοπική κοινότητα και οι τοπικές καλλιέργειες, αλλά και μεγάλο μέρος του Αποκόρωνα.

Με αυτά τα δεδομένα, θέτουμε κάθε δημόσια αρχή (Δήμο Αποκόρωνα, Περιφέρεια Κρήτης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και κάθε αρμόδια υπηρεσία ελέγχου) προ των ευθυνών τους. Δηλώνουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε μαζί με τους κατοίκους των Αρμένων τις «πηγές ζωής» της περιοχής, την ιστορικότητα και τη συλλογική μνήμη του τοπίου και την απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού σε ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Κρήτης.

* Κλιμάκιο των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης προγραμματίζει επιτόπια επίσκεψη και δράση ενημέρωσης στις πηγές των Αρμένων ενώ το ΜέΡΑ25 αναμένεται να φέρει άμεσα το θέμα στη βουλή ζητώντας απαντήσεις και δεσμεύσεις από τα αρμόδια υπουργεία. 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ