27.8 C
Chania
Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2026

Ορμπαν για νίκη AfD: «Προσδεθείτε. Αυτό είναι μόνο η αρχή»

Ημερομηνία:

Οπρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν καλωσόρισε την εκλογική νίκη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-Ανχαλτ.

«Μια τεράστια βραδιά για τη Γερμανία και την Ευρώπη!», έγραψε την Κυριακή 6/9, στην πλατφόρμα Χ ο λαϊκιστής πολιτικός.

«Συγχαρητήρια στην Αλίς Βάιντελ, τον Ούλριχ Ζίγκμουντ και ολόκληρη την AfD για τη σαρωτική νίκη τους στη Σαξονία-Ανχαλτ! Προσδεθείτε. Αυτό είναι μόνο η αρχή!» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ορμπαν κυβέρνησε επί 16 χρόνια την Ουγγαρία, χρησιμοποιώντας μεθόδους που επικριτές του χαρακτήριζαν αυξανόμενα αυταρχικές, πριν υποστεί βαριά ήττα από τον συντηρητικό Πέτερ Μάγιαρ στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Απριλίου.

Ο Ορμπαν διατηρεί σχέσεις με ακροδεξιούς συντηρητικούς και λαϊκιστές σ’ όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της AfD, η επικεφαλής της οποίας Αλίς Βάιντελ τον είχε επισκεφθεί αρκετές φορές στη Βουδαπέστη, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Η AfD δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία

Η AfD αναδεικνύεται το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου, εξασφαλίζοντας το 43,8% των ψήφων, συντρίβοντας τους Χριστιανοδημοκράτες, το ποσοστό των οποίων υποχώρησε στο 17,2%, πάντα με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Τρία κόμματα στο φάσμα από το Κέντρο έως την Αριστερά –οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke)– πέρασαν τον πήχη του 5% και εισέρχονται στο κρατιδιακό Κοινοβούλιο, με το καθένα να εξασφαλίζει περί το 9%.

Το λαϊκιστικό κόμμα Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) επίσης πέρασε το όριο του 5% και εισέρχεται στο Κοινοβούλιο. Αντίθετα, το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μέχρι τώρα συγκυβερνούσε στο κρατίδιο, είδε το ποσοστό του να κατακρημνίζεται στο 2,6% και δεν θα καταλάβει έδρες στη νέα Βουλή.

Η συμμετοχή άγγιξε το 78%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Είναι η υψηλότερη από την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990, στοιχείο που αντανακλά το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Παρά την εκλογική νίκη της Ακροδεξιάς, δεν είναι σαφές ποια παράταξη θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στη Σαξονία-Ανχαλτ, καθώς σχεδόν όλα τα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με την AfD, πολιτική γνωστή στο γερμανικό πολιτικό ιδιόλεκτο με τον όρο «τείχος προστασίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Σαγανάκι Τρεις πιπεριές Φλωρίνης, δύο κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι, δύο σκελίδες...

Συλλήψεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά για ναρκωτικά και όπλα

Συλλήψεις 5 ατόμων σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά για ναρκωτικά και όπλα. Κατασχέθηκαν κάνναβη, πιστόλια, φυσίγγια και χρήματα από παράνομη δραστηριότητα.