Ο πολυβραβευμένος Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ θα βρεθεί στα Χανιά τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026, στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, με δύο σημαντικές δημόσιες παρουσίες που αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του φιλαναγνωστικού κοινού της Κρήτης.
Ο Παμούκ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12.00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20.00, ο νομπελίστας συγγραφέας θα συμμετάσχει στην προφεστιβαλική εκδήλωση που διοργανώνεται στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Εκεί, ο Παμούκ θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, σε μια συζήτηση που αναμένεται να αναδείξει πτυχές του έργου και της σκέψης του σημαντικού Τούρκου λογοτέχνη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρουσία της Στέλλας Βρετού, μεταφράστριας των βιβλίων του Παμούκ στα ελληνικά, η οποία θα μιλήσει για την εμπειρία της από τη σταθερή επικοινωνία που διατηρεί με τον συγγραφέα κατά τη διαδικασία της μετάφρασης.
Το 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων εντάσσει την παρουσία του Ορχάν Παμούκ στο πρόγραμμά του ως κεντρικό πολιτιστικό γεγονός, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του θεσμού στην ελληνική λογοτεχνική σκηνή. Η επιλογή του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό Λιμάνι ως χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης συνδυάζει το πολιτιστικό γεγονός με ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης των Χανίων.
Ο Ορχάν Παμούκ, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους μυθιστοριογράφους παγκοσμίως. Το έργο του, που εκτείνεται από το «Το όνομά μου είναι Κόκκινο» έως το «Μουσείο της Αθωότητας» και το «Νύχτες της Πλήξης», έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και έχει αποσπάσει κριτική αναγνώριση για την εξερεύνηση της ταυτότητας, της μνήμης και της σύγκρουσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η παρουσία του στα Χανιά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων που αναπτύσσει ο Δήμος Χανίων, με στόχο την προβολή της πόλης ως σημείου αναφοράς για τα γράμματα και τις τέχνες στη νότια Ελλάδα.



