Ουδέν μονιμότερου του προσωρινού: Ερώτηση του ΚΚΕ για τα κοντέινερ αντί για σχολικές αίθουσες στην Κίσσαμο

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση κατέθεσαν 3 βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Κισσάμου Χανίων.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Επανερχόμαστε στην υπ’ αριθμ. 709/18.5.2020 ερώτησή μας για τα αναγκαία μέτρα στέγασης για τα σχολεία του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου Κισσάμου στα Χανιά.

"Sponsored links"

Ειδικότερα για το ΕΠΑΛ Κισσάμου, ύστερα από τον σεισμό του Νοέμβρη 2019 και αφού το κτίριο όπου στεγαζόταν κρίθηκε ακατάλληλο, τοποθετήθηκαν με καθυστέρηση στα τέλη Αυγούστου 16 προκατασκευασμένες αίθουσες, (14 για αίθουσες διδασκαλίας και 2 για Γραφεία), ενώ είχαν ζητηθεί 23 αίθουσες για να καλυφτούν οι ανάγκες. Η έλλειψη των απαιτούμενων αιθουσών έχει ως αποτέλεσμα να χωριστούν κοντέινερ στα δύο και να στοιβάζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ασφυκτικά μικρούς χώρους, αντίθετα σε κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο, σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν εργαστήρια, τα οποία είναι αναγκαία για την εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα σε ένα ΕΠΑΛ, ενώ ο όποιος σχεδιασμός για την εγκατάσταση στον ίδιο χώρο μεταλλικών κατασκευών όπου θα στεγαστούν τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ, βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο μελετών!

Επίσης, στο σχολείο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, δεν υπάρχουν στέγαστρα και περίφραξη, με αποτέλεσμα η σχολική κοινότητα να βρίσκεται εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες (ήλιο, βροχή, κ.λ.π.). Την ίδια στιγμή, και το ΓΕΛ Κισσάμου στεγάζεται σε κοντέινερ στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία εκπαιδευτικών και μαθητών και τις όποιες επιπτώσεις έχει στη μορφωτική διαδικασία.

Η στέγαση των παραπάνω σχολείων σε κοντέινερ χαρακτηρίστηκε ως «προσωρινή» λύση, μέχρι να κατασκευαστεί κατάλληλο κτίριο. Ωστόσο, σε σχέση με την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου, εντείνεται η αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, αφού δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, πέρα από τις όποιες εξαγγελίες και την απόφαση κατεδάφισης του κτιριακού συγκροτήματος που κρίθηκε ακατάλληλο.

Οι αρμόδιοι φορείς (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος) ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, απέναντι στο επιτακτικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαζικών φορέων για την άμεση ανέγερση σύγχρονου και ασφαλούς σχολικού συγκροτήματος για τα σχολεία του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου Κισσάμου στα Χανιά.

Στην πραγματικότητα Κυβέρνηση, Δήμος Κισσάμου και Περιφέρεια Κρήτης είναι συνυπεύθυνοι που δεν έχει δοθεί ως σήμερα οριστική και μόνιμη λύση στο ζήτημα της σχολικής στέγης για τα δύο Λύκεια, όπως και για τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης σε κοντέινερ, που όχι μόνο δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

 Για να τοποθετηθούν αμέσως οι απαιτούμενες επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων στο ΕΠΑΛ Κισσάμου και να γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού.

 Να τοποθετηθούν περίφραξη και υπόστεγα για την ασφάλεια και την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από τις καιρικές συνθήκες.

"Sponsored links"

 Άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών για οριστική και μόνιμη λύση στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Κισσάμου.

 Να σταματήσει η αθλιότητα της στέγασης των σχολείων σε κοντέινερ και να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια για την εκπόνηση μελετών, την έναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωση της ανέγερσης νέων σύγχρονων και ασφαλών κτιρίων για το ΕΠΑΛ και το ΓΕΛ Κισσάμου, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ.

Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω»

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live