20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ουκρανία: Αίτημα «ταχείας προσχώρησης» στο ΝΑΤΟ από Ζελένσκι

Ημερομηνία:

Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με επιταχυνόμενο τρόπο.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Το αίτημα έρχεται λίγα λεπτά μετά την υπογραφή από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ουκρανίας στην ανάρτησή του, «στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη πάρει το δρόμο για το ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμμόρφωση της Ουκρανίας με τα πρότυπα της Συμμαχίας. Είναι αληθινά για την Ουκρανία – αληθινά στο πεδίο της μάχης και σε όλες τις πτυχές της αλληλεπίδρασής μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον.

Αυτό είναι η Συμμαχία. Σήμερα η Ουκρανία κάνει αίτηση για να κάνει αυτό το de jure (κατά το νόμο) βήμα . Ακολουθώντας μια διαδικασία που αντιστοιχεί στη σημασία που δίνουμε για την προστασία ολόκληρης της κοινότητάς μας. Με εσπευσμένες διαδικασίες. Κάνουμε το καθοριστικό βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για πρόσβαση στο ΝΑΤΟ με εσπευσμένο τρόπο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα συναντήθηκε με την στρατιωτική ηγεσία για να συζητήσουν το «περαιτέρω σχέδιο της απελευθέρωσης» των ουκρανικών εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι ο ίδιος και η στρατιωτική ηγεσία συζήτησαν επίσης το θέμα των προμηθειών όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, καθώς και ενδεχόμενα περαιτέρω σχέδια της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εξάλλου, ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα κοντά στην πόλη Ζαπορίζια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωπο, επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους, λέγοντας ότι «μόνο οι απόλυτοι τρομοκράτες μπορούν να επιχειρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο» και πως «το είδος αυτών των ανθρώπων δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο».

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία και τρόπους ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Κιέβου.

Στις συνομιλίες, που έλαβαν χώρα ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζονταν να ανακηρύξει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών που καταλήφθηκαν κατά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρέζνικοφ είπε ότι ο Όστιν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να μην αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τα οποία το Κιέβο και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν παράνομα και καταναγκαστικά.

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην γραμμή του μετώπου… και τρόπους ενίσχυσης των δυνατοτήτων μας», έγραψε ο Ρέζνικοφ στο Twitter.

«Καλά νέα θα ανακοινωθούν σύντομα» πρόσθεσε, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες

Είπε επίσης ότι ο Όστιν «επιβεβαίωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) δεν θα αναγνωρίσουν τα ‘ψευδοδημοψηφίσματα’» και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες «για να απελευθερώσουν τη γη μας από την κατοχή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το οποίο περιλαμβάνει 18 Υψηλής Κινητικότητας Πυραυλικά Συστήματα Πυροβολικού HIMARS πολλαπλών εκτοξευτήρων μαζί με τα πυρομαχικά που τα συνοδεύουν, διάφορους τύπους συστημάτων επιθετικών drones και συστήματα ραντάρ.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...