20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ουκρανία: Εθνική γιορτή την Τετάρτη, την ημέρα που πιθανολογείται η ρωσική εισβολή

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κήρυξε σήμερα την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ως εθνική «Ημέρα Ενότητας», με τον ύμνο του έθνους να παιανίζει σε εθνικό επίπεδο και τη σημαία να υψώνεται σε δημόσια κτίρια, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθεί η χώρα εν μέσω φόβων ότι επίκειται ρωσική εισβολή.

Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελένσκι, στo τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Θα δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την ενότητά μας», είπε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους Ουκρανούς, όπου ανακοίνωσε το προεδρικό του διάταγμα.

«Έχουμε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό στόχο. . . Θέλουμε την ελευθερία μας και είμαστε πρόθυμοι να παλέψουμε για αυτήν», είπε.

«Όλοι θέλουμε να ζούμε ευτυχισμένοι και η ευτυχία ανήκει στους δυνατούς», πρόσθεσε.

Το διάταγμα με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την εδραίωση της ουκρανικής κοινωνίας» δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας και σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, στοχεύει «να ενισχύσει την εδραίωση της ουκρανικής κοινωνίας, να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της απέναντι σε αυξανόμενες υβριδικές απειλές, στην ενημέρωση και την προπαγάνδα, την ηθική και ψυχολογική πίεση στη συνείδηση ​​του κοινού».

Ο Ζελένσκι ζήτησε να αναρτηθεί η μπλε και κίτρινη σημαία της χώρας σε κρατικά κτίρια και άλλες υποδομές και να παιχτεί ο εθνικός ύμνος σε εθνικό επίπεδο στις 10 το πρωί της Τετάρτης.

Αυξήσεις στους μισθούς των στρατιωτών

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το προεδρικό διάταγμα, οι μισθοί για τους στρατιώτες θα αυξηθούν κατά 30% και θα δημιουργηθεί μια «ενιαία πλατφόρμα πληροφόρησης» για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την «πραγματική κατάσταση της κατάστασης ασφαλείας» και τα «μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του κράτους».

Το διάταγμα προβλέπει επίσης τον ταχύτερο σχηματισμό και την επέκταση του μεγέθους των νεοσύστατων δυνάμεων εδαφικής άμυνας που βασίζονται σε στρατεύσιμους πολίτες. Ο στρατός των 261.000 ατόμων της Ουκρανίας, ο οποίος θα επιβλέπει αυτή τη νέα υποστηρικτική δύναμη, εξέφρασε την ελπίδα ότι 1,5-2 εκατομμύρια πολίτες θα ενταχθούν πάνω σε έναν ήδη εκπαιδευμένο πυρήνα 11.000 πρόσφατων νεοσυλλέκτων και δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Κίεβο στο Λβιβ

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ