20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ουκρανική οβίδα φέρεται να έπληξε οροφή κτιρίου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ημερομηνία:

Την ώρα που ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι φέρεται να βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζια, ο επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της πόλης Ενεργοντάρ, Αλεξάντερ Βόλγα, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας το αμερικανικό οβιδοφόρο M777, έπληξαν την οροφή ειδικού κτιρίου στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ουκρανική οβίδα εκτοξεύτηκε από την πόλη της Νικόπολης (στην απέναντι πλευρά του Δνείπερου) και χτύπησε το κτίριο «Νο 1», όπου υπάρχουν τα καινούργια καύσιμα του αντιδραστήρα. Ο Βόλγα δήλωσε επίσης ότι σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν συνεχή πλήγματα προς τον πυρηνικό σταθμό και τους κοντινούς οικισμούς.

Η παραπάνω πληροφορία έρχεται ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν την περιοχή γύρω από τον σταθμό με εννέα οβίδες χθες (Κυριακή) και άλλες 17 το Σάββατο. «Τέσσερις έπεσαν στην οροφή του κτιρίου (…) όπου βρίσκονται 168 συσκευασίες αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου της εταιρείας WestingHouse», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Οβίδες επίσης έπεσαν κοντά σε χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου καυσίμου, προστίθεται, και σε έναν άλλο χώρο «πρόσφατου καυσίμου».

Σε κάθε περίπτωση, συντηρείται ο φόβος για μια διαρροή ή και εκτεταμένη καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό. Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, όπως και τα κοντινά εδάφη της επαρχίας Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κατά μήκος της αριστερής όχθης του Δνείπερου, με τους Ουκρανούς να ελέγχουν την αντίπερα όχθη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο. Περιλαμβάνει έξι αντιδραστήρες, ισχύος 1.000 μεγαβάτ έκαστος.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...