15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ουκρανοί αξιωματούχοι επικρίνουν το Ισραήλ για την προσφυγική πολιτική

Ημερομηνία:

Ουκρανοί αξιωματούχοι επικρίνουν την πολιτική του Ισραήλ για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, λέγοντας ότι «αρνούνται καταφύγιο» σε άτομα που κινδυνεύουν λόγω των ποσοστώσεων προσφύγων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN.

«Η Ρωσία διαπράττει γενοκτονία Ουκρανών, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση επιθεωρεί κάθε πρόσφυγα από την Ουκρανία με μια χτένα με λεπτά δόντια», ανάρτησε η Ουκρανική Πρεσβεία στο Ισραήλ σε δήλωση στο Facebook.

«Προτρέπουμε όσους λάβουν την απόφαση να ακυρώσουν την πολιτική των ποσοστώσεων και άλλα τεχνητά εμπόδια για τις γυναίκες και τα παιδιά που φεύγουν από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία» προσθέτει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν την πολιτική τους. Ο διευθυντής της Ισραηλινής Αρχής Πληθυσμού και Μετανάστευσης, Τόμερ Μοσκόβιτς, δήλωσε στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth: «[Ο] κόσμος είναι γεμάτος προβλήματα. Τρομερά πράγματα συμβαίνουν συνέχεια και δεν είμαι κυνικός. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμαστε ανθρώπους αδιακρίτως; Είμαι ο φύλακας στην πύλη της χώρας και δεν μπορώ να την ανοίξω σε όλους».

Σύμφωνα με τον «Νόμο της Επιστροφής» του Ισραήλ, οποιοσδήποτε Εβραίος ή οποιοσδήποτε με τουλάχιστον έναν Εβραίο παππού ή γιαγιά, δικαιούται ισραηλινή υπηκοότητα μαζί με τις οικογένειές του. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των Ουκρανών που μπορούν να εισέλθουν σύμφωνα με τον «Νόμο της Επιστροφής» και Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι προετοιμάζονται για ένα κύμα έως και 100.000 Ουκρανών και Ρώσων πολιτών που δικαιούνται να εισέλθουν στη χώρα.

Οι Ισραηλινοί πολίτες μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για άδειες εισόδου για τα μη Εβραία μέλη της οικογένειάς τους από την Ουκρανία χωρίς ποσόστωση.

Εκτός από αυτές τις δύο ομάδες, το Ισραήλ έχει θεσπίσει ποσόστωση 5.000 Ουκρανών χωρίς οικογενειακή σχέση, αλλά πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν άδεια.

Τα μέλη των οικογενειών προσφύγων Ισραηλινών πολιτών και εκείνων που δεν έχουν διασυνδέσεις θα λάβουν αρχικά τρίμηνη τουριστική βίζα, η οποία μπορεί να αλλάξει σε άδεια εργασίας εάν ο πόλεμος διαρκέσει περισσότερο.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Yevgen Korniychuk είπε στο CNN ότι το βράδυ της Τετάρτης 12 Ουκρανοί πολίτες απομακρύνθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και στάλθηκαν πίσω στην Πολωνία επειδή δεν είχαν άδειες εισόδου.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις της ισραηλινής ηγεσίας με στόχο τον περιορισμό της εισόδου των Ουκρανών, για να το θέσω ήπια, προκαλούν έκπληξη. Θεωρούμε ότι η αναστολή του ταξιδιού χωρίς βίζα και η εισαγωγή του συστήματος ηλεκτρονικών αδειών εισόδου του [Υπουργείου Εσωτερικών] στο Ισραήλ αποτελεί εχθρικό βήμα για τους πολίτες της Ουκρανίας, το οποίο πρέπει να διορθωθεί άμεσα».

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ισραήλ έγραψε στο Facebook ότι ζήτησαν από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν σε Ουκρανούς με Ισραηλινούς συγγενείς να τους προσκαλέσουν χωρίς προηγούμενη έγκριση και έναν εναλλακτικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στους Ουκρανούς με φίλους στο Ισραήλ να εισέλθουν επίσης.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση, της οποίας το έθνος βίωσε την προσφυγική ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της, θα αγκαλιάσει εκείνους που σώζουν τη ζωή τους και τις ζωές των παιδιών τους – αναζητώντας ένα προσωρινό καταφύγιο από τη φρίκη του πολέμου», έγραψε η πρεσβεία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...