18.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Ο Έβο επέστρεψε στην πατρίδα του: «Ζήτω η αξιοπρεπής και κυρίαρχη Βολιβία, Πατρίδα ή Θάνατος»

Ημερομηνία:

«Μας είπαν ότι το MAS δεν μπορεί να ξανακερδίσει εκλογές και ο Έβο δεν μπορεί να ξαναγυρίσει στη Βολιβία. Σήμερα το MAS είναι η νόμιμη κυβέρνηση και εγώ είμαι εδώ».

Μοναδική στιγμή αποτελεί για την Ιστορία της Βολιβίας η σημερινή επιστροφή του πρώτου σοσιαλιστή και πρώτου ιθαγενή ηγέτη της, Έβο Μοράλες. Ο Μοράλες, που μέχρι σήμερα είχε βρει καταφύγιο στην Αργεντινή, γύρισε με τα πόδια, πέρασε πεζή από τα βόρεια σύνορα της Αργεντινής με την Βολιβία στα πάτρια εδάφη, όπου τον υποδέχθηκαν χιλιάδες λαού που τον περίμεναν, σε κλίμα ενθουσιασμού, από το πρωί.

«Με υπομονή, χωρίς εμείς να καταφύγουμε στη βία, ξανακερδίσαμε την πατρίδα μας. Επιστρέψαμε Εκατομμύρια», είπε – μία ακόμη αναφορά στον μεγάλο Ιθαγενή ηγέτη Τουπάκ Κατάρι, τον οποίο υπενθύμισε ο Έβο και με την εκλογική νίκη του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (Movimiento al Sosialismo, MAS) και στην πρώτη του επίσημη δήλωση από την Αργεντινή, στις 19 Οκτωβρίου.

Ο μεγάλος Ινδιάνος ηγέτης Τουπάκ Καταρι ηγήθηκε μίας από τις σημαντικότερες ιθαγενικές εξεγέρσεις, με τη σύντροφο του Μπαρτολίνα Σίσα συστρατηγό, οι δύο τους επικεφαλής ενός ιθαγενικού στρατού περίπου δέκα χιλιάδων.Μάλιστα, το στρατηγείο τους ήταν στο Ελ Άλτο, στο Αλτιπλάνο, στις παρυφές της Λα Παζ, όπου πέρισυ οι πραξικοπηματίες δολοφόνησαν δεκάδες ιθαγενείς.

Ο Τουπακ Καταρι συνελήφθη και δολοφονήθηκε, στις 15 Νοεμβρίου του 1781, με όση αγριότητα μπορούσαν να επιδείξουν οι «εκπολιτιστές» ευρωπαίοι. Τα άκρα του δέθηκαν σε ένα άλογο το καθένα, το κορμί του ξεσκίστηκε στα τέσσερα, κάθε κομμάτι στάλθηκε σε μία περιοχή που είχε εξεγερθεί για να μάθουν οι ιθαγενείς τι τους περιμένει. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Πεθαίνω ως ένας, τώρα. Μα θα γυρίσω, και θα είμαι εκατομμύρια». Το είπε στην ιθαγενική γλώσσα του. Είναι μια φράση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στα χείλη του πρώτου ιθαγενή ηγέτη της χώρας.

Μετά την αναφορά του στον ιστορικό επαναστάτη ηγέτη των ιθαγενών, ευχαρίστησε τον λαό της Βολιβίας για την «τόση αγάπη που του έδωσε» και αναφέρθηκε και στην προσπάθεια νέου πραξικοπήματος που αποπειράθηκαν να οργανώσουν, και πάλι με ορμητήριο τη Σάντα Κρουζ, οι γνωστοί ακροδεξιοί, αποτυγχάνοντας να εμποδίσουν την άνοδο του Λούτσο Άρσε, του νέου προέδρου της χώρας, στην εξουσία. «Ζήτησαν την επέμβαση του στρατού και δεν την πέτυχαν», είπε ο Έβο στις χιλιάδες λαού που τον υποδέχθηκαν, αναφερόμενος και σε απόπειρες δωροδοκίας ανθρώπων του περιβάλλοντός του. Απέδωσε δε το πραξικόπημα στην άρνηση της κυβέρνησης του να ιδιωτικοποιήσει τον φυσικό πλούτο της Βολιβίας «κάτι που δεν το αποδέχτηκαν ούτε οι Ιμπεριαλιστές ούτε το Δ.Ν.Τ.», είπε, φωτογραφίζοντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Μας είπαν ότι το MAS δεν μπορεί να ξανακερδίσει εκλογές και ο Έβο δεν μπορεί να ξαναγυρίσει στη Βολιβία. Σήμερα το MAS είναι η νόμιμη κυβέρνηση και εγώ είμαι εδώ».

«Δεν έχουμε άλλο καιρό για στενοχώριες και κλάματα.Έχουμε δουλειά. Να ξαναγεννηθούν τα κοινωνικά προγράμματα. Να δουλέψουμε για την χώρα μας», πρόσθεσε καλώντας σε ενότητα και ζητώντας «ένα χειροκρότημα» για τον πρόεδρο της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο και τον πρόεδρο της Κουβάς Μογκέλ Ντίαζ- Κανέλ, για τη βοήθεια που του προσέφεραν μετά το πραξικόπημα του Νοεμβρίου του 2019.

«Ζήτω η αξιοπρεπής και κυρίαρχη Βολιβία, Πατρίδα ή Θάνατος», κατέληξε.

thepressproject.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ