23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων υποδέχτηκαν τη νέα Επιτετραμμένη της Αμερικάνικης Πρεσβείας Maria dG Olson

Ημερομηνία:

Όλες οι αρχές του νομού έσπευσαν να υποδεχτούν σήμερ τη νέα τη νέα Επιτετραμμένη, της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κα Maria dG Olson.

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφτηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, η Επιτετραμμένη της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, κα Maria Olson, συνοδευόμενη από τον Διοικητή της Αμερικάνικης Ευκολίας Σούδας Πλοίαρχο κ. Odin Klug, τον Γενικό Πρόξενο της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Benjamin Ousley Naseman, τον βοηθό του Ναυτικού Ακόλουθου της Πρεσβείας Αρχιπλοίαρχο κ. Chris Lepore, και την Υπεύθυνη Πρωτοκόλλου και Δημοσίων Σχέσεων της Ναυτικής Ευκολίας Σούδας κα Έφη Παπαδάκη.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:

Η Επιτετραμμένη δήλωσε ότι είναι η 3η της επίσκεψη στα Χανιά, αναφερόμενη με θαυμασμό στην ομορφιά, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, όπως και στα εξαιρετικά προϊόντα διατροφής του. Στις καλές υποδομές και την εντυπωσιακή παρουσία τουριστών στην πόλη μας αναφέρθηκε ο Γενικός Πρόξενος, και ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε σχετικά ότι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός στην Κρήτη είναι συνεχόμενα αναπτυσσόμενοι τομείς που στηρίζουν αποφασιστικά την ανάπτυξή μας.

Έπειτα η συζήτηση στράφηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, και η κα Olson τόνισε πόσο σημαντικές είναι οι καλές διμερείς σχέσεις και η καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Ο κ. Καλογερής επιβεβαίωσε την θεαματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει κάνει αποδεκτή τη λειτουργία της Αμερικάνικης Βάσης από την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, αφού όχι μόνο συνεισφέρει στην τοπική οικονομία αλλά και συμβάλλει στην ασφάλεια της χώρας γενικότερα.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε στην κα Olson καλή διαμονή στο νησί μας, και ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων από τις δύο πλευρές.

Και στον Δήμαρχο Χανίων

Λίγο αργότερα την Επιτετραμμένη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα,MariaOlson υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του και ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Την Επιτετραμμένη συνόδευσε ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α,BenjaminNaseman, ο Διοικητής της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, CaptainOdin J. Klug,ο βοηθός ναυτικού ακολούθου της Πρεσβείας των Η.Π.Α,ChristopherLeporενώ στη συνάντηση από την πλευρά του Δήμου Χανίων παρούσα ήταν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Υπηρεσίας, Ελένη Ζερβουδάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητατης χώρας αλλά και θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Η.Π.Α., στις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και στη σταθερή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας και της τοπικής κοινωνίας.

Με το πέρας της συνάντησης, μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων

"google ad"

Όπως αναφέρεται σε σχετικο δελτίο τύπου σήμερα, και ο κ. Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, υποδέχτηκε στα γραφεία του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα με επικεφαλής τη νέα Επιτετραμμένη, κα Maria dG Olson, η οποία συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της πρεσβείας, κ. Benjamin Ousley Naseman, τον Διοικητή της «Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας», Πλοίαρχο κ. Odin Klug, τον Βοηθό Ναυτικού Ακολούθου της πρεσβείας, Αντιπλοίαρχο κ. Chris Lepore και την Υπεύθυνη Πρωτοκόλλου και Δημοσίων Σχέσεων της Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, κα Έφη Παπαδάκη. Από πλευράς της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Χανίων, στη σύσκεψη εργασίας συμμετείχαν και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Ζυμβραγάκης, όπως και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, κ. Δημήτρης Μουντάκης.

Η σημερινή συνεργασία των δύο πλευρών αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης (25/02/2022) σύσκεψης εργασίας στα Χανιά των στελεχών του Οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, κ.κ. Juhani Platt και Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, είχε αποστείλει πρόσφατα (11/05/2022) συγχαρητήρια επιστολή για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στο νέο Πρέσβη κ. Τζορτζ Τζέιμς Τσούνη, παρουσιάζοντας και σε εκείνον τις στρατηγικές ευκαιρίες Ανάπτυξης & ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Χανιώτικη Οικονομία, υπό το πρίσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των διαρκών συνέπειων της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, και αναζητήθηκαν ευκαιρίες ενδυνάμωσης της πολύπλευρης Οικονομικής τους σχέσης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, επανάφερε για μια ακόμη φορά την σημαντικό ζήτημα της περιορισμένης πρόσβασης της Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων και των προϊόντων της στη συστηματική και σημαντικού όγκου τροφοδοσία της «Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας» και των υποστηριζόμενων από αυτήν πολυάριθμων πλοίων, η οποία μέχρι σήμερα διεξάγεται κυρίως μέσω της Νάπολης της Ιταλίας, στο πλαίσιο των κεντρικών διαδικασιών αγορών του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α.

Το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί από τον Προέδρο του Επιμελητηρίου Χανίων ξανά στο παρελθόν – χωρίς μέχρι σήμερα αποτέλεσμα – σε ειδικές συναντήσεις του με τον Διοικητή της «Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας», Πλοίαρχο Ράιαν Τ. Τούελ (25/01/2019), με τους εκπροσώπους του Οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. (23/02/2022), όπως επίσης και με επιστολή του προς τον νέο πρεσβευτή, κο Τζορτζ Τζέιμς Τσούνη (11/05/2022). Οι νέοι εκπρόσωποι της Αμερικανικής πλευράς, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του μακροχρόνιου ζητήματος για την τοπική Οικονομία και την αμοιβαία αναβάθμιση της Ελληνο-Αμερικανικής συνεργασίας, δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενεργοποίηση της τεχνικής διαδικασίας αντιμετώπισής του.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων παρουσίασε στους εκπροσώπους των Η.Π.Α. την εξαιρετική ποιότητα και διεθνή φήμη των προϊόντων του Χανιώτικου πρωτογενή τομέα, ο οποίος σε συνεργασία με τις σύγχρονες μεταποιητικές επιχειρήσεις διεκδικούν με ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης τη θέση που τους αξίζει και στην Αμερικάνικη καταναλωτική Αγορά. Ο κ. Ροκάκης ζήτησε από την Αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση από το Επιμελητήριο Χανίων και την υψηλού επιπέδου τοπική Ακαδημαϊκή Κοινότητα στοχευμένων προωθητικών εκδηλώσεων σε μεγάλες πόλεις των Η.Π.Α., οι οποίες θα αναδεικνύουν με καινοτόμα εργαλεία τεχνολογίας την μακραίωνη ιστορία της Μεσογειακής Διατροφής με επίκεντρο τον Μινωϊκό πολιτισμό και την επιστημονική της υπεροχή για την Υγεία των καταναλωτών. Στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης εντάσσονται και δράσεις γευσιγνωσίας Χανιώτικων προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο, κρασί, τυροκομικά, αλλαντικά, μέλι) με την υποστήριξη καταξιωμένων σεφ.

Στον τομέα του Τουρισμού έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και στο δυναμικά ανερχόμενο τουριστικό «ρεύμα» Αμερικανών στην Ελληνική και Χανιώτικη Αγορά. Μεγάλη ώθηση έδωσαν οι Αμερικάνικοι αερομεταφορείς με τις 63 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τις Η.Π.Α. προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ταξιδιωτικός προϋπολογισμός του μέσου Αμερικανού αγγίζει τα 2.000 δολάρια ανά άτομο την εβδομάδα, από το οποίο το 25% καταναλώνεται στη διαμονή και το 15% στη διατροφή. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της Χανιώτικης Επιχειρηματικότητας ζήτησαν από τη νέα Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα να συμβάλει στην προσπάθειά τους για την προσέλκυση απευθείας πτήσεων στο Αεροδρόμιο των Χανίων από τη σημαντικότερη Οικονομία του πλανήτη.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημέρωσε την διπλωματική αντιπροσωπεία των Η.Π.Α. για την έντονη ανησυχία της Χανιώτικης επιχειρηματικής κοινότητας σχετικά με την ενεργειακή ανασφάλεια και την εκτόξευση του κόστους, με αναπόφευκτες επιπτώσεις στο σύνολο της τοπικής Οικονομίας και Κοινωνίας.

Ο κ. Ροκάκης, αφού υπενθύμισε τις παλιότερες παρεμβάσεις του προς τους εκπροσώπους των Η.Π.Α. και με πλέον πρόσφατη την επιστολή του στον νέο Πρέσβη, κ. Τσούνη, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την υπέρβαση της πολυετούς αδράνειας στο κρίσιμο ζήτημα έναρξης των σεισμικών ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με τον πρωταγωνιστικό πλέον ρόλο της Αμερικανικής εταιρίας “ExxonMobil” και την ενισχυμένη συμμετοχή των «Ελληνικών Πετρελαίων».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Χανίων τόνισε στους συνομιλητές του την ανάγκη επίσπευσης των κρίσιμων ερευνών για την διασφάλιση της στρατηγικής υπεραξίας των Ευρωπαϊκών ενεργειακών φυσικών πόρων, όπως του φυσικού αερίου, όχι μόνο για την Οικονομική ευημερία αλλά πλέον και τη Γεωπολιτική ασφάλεια της ηπείρου και φυσικά της Κρήτης. Παράλληλα, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου υπογράμμισε στους εκπροσώπους των Η.Π.Α. την εξαιρετική πλέον σημασία και αναγκαιότητα που αποκτά για το Ενεργειακό και Αναπτυξιακό μέλλον του νησιού και της Ευρωπαϊκής ηπείρου και η επιπλέον άμεση προώθηση της κατασκευής των αγωγών και καλωδίων μεταφοράς Ενέργειας και προτεραιότητα στον “EastMed” με στόχο τη μεταφορά τα επόμενα χρόνια του παραγόμενου φυσικού αερίου από τα νέα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και ενδιάμεσο στρατηγικό κόμβο το νησί της Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...