Ο Βασίλης Σκουλάς πλαισιώνει την εκδήλωση με τίτλο “Ικεσία: Από την Προσφυγιά στην προσφυγή”

Κανένα σχόλιο

Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου το Ιδαίο Άνδρο υποδέχεται την ΙΚΕΣΙΑ.

Μια καλλιτεχνική και επιστημονική σύμπραξη, στην οποία προσεγγίζεται η διαχρονική έννοια της Ικεσίας ως προσφυγιάς και προσφυγής στο πλαίσιο του φεστιβάλ Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022, το οποίο είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεματικές εισηγήσεις, ένα θεατρικό απόσπασμα από την τραγωδία Ικέτιδες του Αισχύλου και το μουσικό- θεατρικό αυτοσχεδιασμό Προσφυγαία. Η εκδήλωση πλαισιώνεται με τη μουσική παράσταση του συγκροτήματος του Κρητικού καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά, ένα πλήρες έργο με έργα και τραγούδια που προσεγγίζουν τη θεματική ιδέα μέσα από το κάτοπτρο της τέχνης και της μουσικής των λαών.

"Sponsored links"

Βασίλης Σκουλάς Ικεσία

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο

https://digitalculture.gov.gr/2022/08/ikesia-apo-tin-prosfigia-stin-prosfigi-ideo-antro/

Ο Ικέτης και η τελετουργία της Ικεσίας αποτελούσαν άγραφους νόμους με θεία προέλευση και προστάτη τους το βασιλιά των θεών Δία, τον θεϊκό εκείνο πρόσφυγα που ως βρέφος διασώθηκε μετά την προσφυγή της μάνα του Ρέας, στο ιερότατο των κρητικών σπηλαίων Ιδαίο Άντρο!

Σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο, στην καρδιά του Ψηλορείτη, μέσα από μια καλλιτεχνική και επιστημονική σύμπραξη, προσεγγίζεται η διαχρονική έννοια της Ικεσίας ως προσφυγιάς και προσφυγής στο πλαίσιο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στα 1550 μέτρα υψόμετρο θα επιχειρηθεί ένας συμβολικός θεματικός κύκλος από την προκυμαία της Σμύρνης στους Πρόποδες του Ξένιου Δία, που θα περιλαμβάνει δύο θεματικές εισηγήσεις, ένα θεατρικό απόσπασμα από την τραγωδία Ικέτιδες του Αισχύλου και το μουσικό- θεατρικό αυτοσχεδιασμό Προσφυγαία (μέρος του καλλιτεχνικού Project Επαυξημένης Πραγματικότητας Metartum). Τέλος η  εκδήλωση ολοκληρώνεται με τη μουσική παράσταση του συγκροτήματος του Κρητικού καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά.

Συντελεστές 

 Α’ Μέρος – Θεματικές εισηγήσεις, ομιλητές

«Τα πρώτα χρόνια των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κρήτη, οι συνθήκες διαμόρφωσης μιας νέας καθημερινότητας στη νέα πατρίδα»: Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελένη Ψαραδάκη (13/9)

"Sponsored links"

«Ικέτες Ασύλου – Η πολιτισμική διαχρονικότητα της προσφυγιάς από την προκυμαία της Σμύρνης στους πρόποδες του Ξένιου Δία»: Υποψήφιος Δρ. Πολιτιστικού Σχεδιασμού και ανάπτυξης πολιτικών Πολιτισμικής Δημοκρατίας, Γιώργης Α. Καλομοίρης (14/9)

Βασίλης Σκουλάς Ικεσία

Β’ Μέρος- Θεατρικό, Μουσικός θεατρικός και χορευτικός αυτοσχεδιασμός 

ΠροσφυΓαία Project,  Μαρία Αθητάκη, Ηθοποιός, performer, Βασίλης Δραμουντάνης, Μουσικός, μαντολίνο (13/9)

«Ο λόγος του Βασιλιά Πελασγού από την Τραγωδία Ικέτιδες του Αισχύλου», Μάρκος Γέττος, Ηθοποιός

Γ’ Μέρος – Μουσική Παράσταση με το Βασίλη Σκουλά και το συγκρότημα του.

Μαντολίνο, τραγούδι: Βασίλης Δραμουντάνης

Λαούτο: Σπύρος Σκουραδάκης

Κιθάρα, βιολί: Ελένη Τορνεσάκη

Συντονισμός – παρουσίαση Μαρία Δακανάλη

Εκτέλεση παραγωγής ΑΜΚΕ Androidus Project Tank

Επιμελητής Οργάνωσης και Παραγωγής Γιώργης Καλομοίρης

Υπεύθυνος Παραγωγής: Αντώνης Νταγιαντάς  

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρίνα Γεροντή 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live