Ο Γιάννης Κυριακάκης της Ανυπόταχτης Κρήτης σχετικά με την εταιρεία λαϊκής βάσης για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Το προηγούμενο Σάββατο 18-4-2015 έγινε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης ημερίδα με σκοπό τη δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην Κρήτη, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη. Φαίνεται πως η Διοίκηση της Ορθόδοξης Ακαδημία Κρήτης δεν φωτίστηκε από το Άγιο Φως των ημερών αλλά από το άσβεστο φως του κέρδους, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

Έτσι έβαλε μπρος ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία εταιρίας λαϊκής βάσης. Βλέπεις οι Κρητικοί δεν πείστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ότι η EDF, ο Μυτιληναίος και η ΤΕΡΝΑ είναι καλοί και αγαθοί επενδυτές που ήρθαν να μας αναπτύξουν γιατί μας αγαπάνε. Αφού δεν πείστηκαν να συναινέσουν στην καταστροφή, καλούνται τώρα να “αυτοκαταστραφούν” μέσα από τη δημιουργία ενός ενεργειακού συνεταιρισμού.

Μάλιστα λίγες μέρες πριν και η Περιφέρεια Κρήτης καλούσε τους κάτοικους του νησιού να γίνουν αυτοπαραγωγοί ρεύματος προτείνοντας τους την ένταξη σε ανάλογο πρόγραμμα.

"Sponsored links"

Μα αν όλοι γίνουμε παραγωγοί ρεύματος τότε ποιος θα το καταναλώνει; Τι ακριβώς θα παράγει ένας τέτοιος συνεταιρισμός; Μήπως δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία στην Κρήτη; Πόσες φορές πρέπει να πάει ο ποντικός στο τυρί για να καταλάβει ότι υπάρχει και φάκα; Ξεχάσαμε την ΑΝΕΚ και τις Μινωικές που κατέληξαν στα χέρια των εφοπλιστών; Ξεχάσαμε την τραγική οικονομική κατάληξη του καραβιού στο Ρέθυμνο; Και μιλάμε για περιπτώσεις με ευγενή κίνητρα κατά την ίδρυση τους που απαντούσαν σε υπαρκτές λαϊκές ανάγκες κι όχι για κερδοσκοπικές φούσκες….Κι όμως δε γλύτωσαν.

Μήπως κι ο ενεργειακός συνεταιρισμός είναι δούρειος ίππος των πολυεθνικών;

Σε ανακοίνωσή του στις 16-4-2015 το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ αναφέρει:

“Η ενέργεια που παράγεται από ήλιο και αέρα, υποστηρίζεται σε μόνιμη βάση από μονάδες συμβατικών καυσίμων, αφού τα συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο σε ισορροπία παραγωγής – ζήτησης, αλλιώς καταρρέουν.”

Συνεπώς σωστά κάνει λόγο, το Δίκτυο, για εταιρεία λαϊκής παραπλάνησης. Δηλαδή όσο κι αν επεκταθούν οι ΑΠΕ, όταν δε φυσάει ή δεν έχει ήλιο, οι μονάδες της ΔΕΗ που παράγουν “βρώμικο” ρεύμα θα καλούνται να εξασφαλίζουν την ηλεκτροδότησή μας. Αφού οι ΑΠΕ δεν εξασφαλίζουν τη μόνιμη και διαρκή ηλεκτροδότηση γιατί τόσος θόρυβος; Αφού δεν λύνουν το ενεργειακό ζήτημα γιατί τέτοια μανία; Μα είναι η κερδοσκοπική μανία που καθοδηγεί τους “επενδυτές” που δεν εξετάζουν αν αυτό που παράγουν είναι κοινωνικά χρήσιμο αλλά αν πουλιέται κι αν φέρνει κέρδος. Κι αν δεν φέρνει το αναμενόμενο κέρδος θα πληρώσεις εσύ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Και το ρεύμα θα ακριβαίνει όλο και περισσότερο….

Στο μεταξύ η Περιφέρεια Κρήτης κάνει απλώς τον “τροχονόμο” των διαφόρων “επενδυτών” που κάνουν ότι θέλουν κι όπου θέλουν ενώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακόμη περιμένουμε να έρθει για συζήτηση ο ενεργειακός σχεδιασμός.

Καλούμε τον κρητικό λαό σε επαγρύπνηση. Μην αφήσουμε την κερδοσκοπική μανία μεγαλοεπενδυτών και μεγαλομανών παραγόντων να καταστρέψει τον τόπο μας.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live