25.8 C
Chania
Thursday, October 3, 2024

Ο Γ. Σταθάκης για τη συγχώνευση της Aegean με την Ολυμπιακή

Ημερομηνία:

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιτρέψει τη συγχώνευση Aegean-Ολυμπιακής και η επακόλουθη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στον κλάδο των αερομεταφορών αποτελεί το επίσημο τέλος του success  story των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η αναδιάρθρωση και συρρίκνωσή της, σε συνδυασμό με τη λειτουργία της ανταγωνιστικής Aegean θα δημιουργούσε πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές, ως προς τον αριθμό προορισμών, τη συχνότητα των δρομολογίων, αλλά και το ύψος των τιμών. Αντ’ αυτού, σε σύντομο χρόνο παρατηρήθηκε παράλληλη αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και των δύο εταιριών, σταδιακά άρχισαν να μειώνονται οι προορισμοί, ενώ οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν να επιδιώκουν τη συγχώνευσή τους ήδη από το 2010.  Τον Ιούλιο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε απορρίψει την πρώτη συμφωνία τους, με την αιτιολογία ότι θα δημιουργούνταν συνθήκες (ιδιωτικού) μονοπωλίου στην ελληνική αγορά.

Είναι βέβαιο ότι από τότε μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτα. Εξάλλου, μελέτες δείχνουν ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην Ελλάδα άλλος πάροχος υπηρεσιών στον κλάδο μεσοπρόθεσμα.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα για τους καταναλωτές, αλλά και για την ελληνική οικονομία συνολικά, θα φανούν σύντομα. Οι αερομεταφορές, ιδιαίτερα σε μια νησιωτική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, απαιτούν μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική, που θα μεριμνά για τις ανάγκες μεταφοράς των πολιτών και θα λαμβάνει υπόψη της τον ιδιαίτερο ρόλο του τουρισμού στη χώρα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Με φωτογραφικά ντοκουμέντα αναδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία

Tην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της επικίνδυνης αδιαφορίας της...

Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχεί η απαισιοδοξία, πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στη δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του...

Χατζηδάκης: «Σημαντική επιτυχία» η αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τραπέζας

Ως «σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία» χαρακτηρίζει ο...

Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία – «για τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ»

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επισήμως...