15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο Ζελένσκι δίνει το όραμά του για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία

Ημερομηνία:

Μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία θα πρέπει να αποτελείται από δύο ξεχωριστά έγγραφα που θα καλύπτουν τα δύο βασικά ζητήματα – τις εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο και τις μελλοντικές σχέσεις με τη Μόσχα, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.

Μιλώντας σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζελένσκι εξήγησε ότι η Μόσχα θα ήθελε να έχει ένα ολοκληρωμένο έγγραφο που θα εξετάζει όλα τα ζητήματα. Ωστόσο, επειδή οι εγγυήσεις ασφαλείας αφορούν άλλες χώρες, δύο έγγραφα θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση, σύμφωνα με τον Ουκρανό ηγέτη.

« Μια συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία μπορεί να αποτελείται από δύο διαφορετικά έγγραφα. Το ένα από αυτά θα πρέπει να αφορά εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, και το άλλο τις σχέσεις της με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Ζελένσκι.

Εξήγησε ότι ένα έγγραφο που καλύπτει τις εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσε να υπογραφεί από εκείνες τις χώρες «που είναι έτοιμες για αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας », ενώ ένα άλλο έγγραφο θα μπορούσε να καλύπτει τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Τουρκία έχουν δείξει προθυμία να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, αλλά δεν υπήρξε τελική απάντηση από κανένα από αυτά τα κρατη. Ένας προηγούμενος κατάλογος πιθανών εγγυητών περιελάμβανε επίσης τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και το Ισραήλ.

« Η Μόσχα θα ήθελε να έχει μια συμφωνία που να αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα. Ωστόσο, δεν βλέπουν όλοι τους εαυτούς τους στο ίδιο τραπέζι με τη Ρωσία. Για αυτούς, οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία είναι ένα θέμα και οι συμφωνίες με τη Ρωσία είναι άλλο», είπε ο Ζελένσκι.

Παρά την προφανή πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες «επέστρεψαν σε αδιέξοδο». Εξήγησε ότι η Ουκρανία αρνήθηκε να εκπληρώσει ένα από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας: να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και τις δημοκρατίες του Ντονμπάς ως ανεξάρτητες.

Οι δηλώσεις του Πούτιν ακολούθησαν την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι το Κίεβο υπέβαλε νέες γραπτές προτάσεις που παρέκκλιναν από αυτά που προσφέρθηκαν κατά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Η νέα πρόταση, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, παραλείπει να αναφέρει ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας που θέλει να λάβει το Κίεβο δεν καλύπτουν την Κριμαία.

Η απόκτηση εγγυήσεων ασφαλείας από τις παγκόσμιες δυνάμεις έχει χαρακτηριστεί από το Κίεβο ως βασική προϋπόθεση για να συμφωνήσει σε ένα ουδέτερο καθεστώς και να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

rt.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...