13.8 C
Chania
Friday, December 12, 2025

Ο θρυλικός «Ζορμπάς» ζωντανεύει σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη στην Κύπρο στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Ημερομηνία:

Ο λαϊκός και συμφωνικός «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη, ένα έργο ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, παρουσιάζεται ξανά στην Κύπρο, ύστερα από την πρώτη εκτέλεσή του στο νησί το 2005, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του.Το ΑΠΚΥ είναι καινοτόμο, δημόσιο και ψηφιακό πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως, το οποίο προσφέρει ευκαιρίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνθηκών ζωής, επαγγελματικής κατάστασης και τόπου διαμονής. Συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και προσφοράς στο επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Ο θρυλικός ήρωας του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει, στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2022στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αντίστοιχα (ώρα έναρξης 20:00, διάρκεια 1.5 ώρα), μέσα από τη μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, από τη χορωδία Brucknerchor από το Linz της Αυστρίας, μέλη της OrpheusKammerorchesterWien, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού, τη XορωδίαCantusNovusFemina και τη σοπράνο Μαρίζα Αναστασιάδη, σε μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Δημηνάκη.

Το έργο είναι ένας ύμνος στον Έλληνα, στις ελεύθερες ψυχές και στην ελευθερία που βιώνει και αντιπροσωπεύει ο Ζορμπάς ως ήρωας, ο οποίος ζει τη ζωή του στο έπακρο, την απολαμβάνει και τη διεκδικεί. Ο ήρωας που γέννησε η πένα του Καζαντζάκη και που γοήτευσε τον μεγάλο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη στην ομώνυμη οσκαρική ταινία του πριν από 60 σχεδόν χρόνια, είναι ένας πληθωρικός χαρακτήρας, αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Μέσα από τις δύο μουσικές παραστάσεις θα μας «μιλήσει» ξανά για τη δύναμη της ζωήςκαι την αξία της δράσης.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολάκης για Πιερρακάκη: «Θα είναι πειθήνιο όργανο της ευρωπαϊκής ελίτ, πρέπει να αποτύχει»

Δεν επιφύλασσε συγχαρητήρια ο Παύλος Πολάκης στον Κυριάκο Πιερρακάκη για την εκλογή του...

Χανιά: Μήνυμα κλιμάκωσης από τα Μεγάλα Χωράφια – «Δεν κάνουμε πίσω στα τεχνάσματα»

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική παραμένει...

ΠΟΕΣΥ: Όχι στην υποκατάσταση δημοσιογράφων από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

Την έντονη αντίθεσή της σε πρακτικές ΜΜΕ που επιχειρούν...