18.8 C
Chania
Friday, December 20, 2024

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης θ’ απαντούσε: “Γνώριζαν οι πάντες”, κ. Ρίχτερ

Ημερομηνία:

Ο καθηγητής Χάϊντς Ρίχτερ έγραψε για τον “ιδεαλισμό” των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που κατάκτησαν την Κρήτη. Ξέχασε πώς ήτανε ναζί που πολεμούσαν για να επιβάλλουν την καθαρότητα της φυλής.

Και έγραψε για τον “βρώμικο ανταρτοπόλεμο” των Κρητικών που αντί να υποδεχτούν τους κατακτητές με λουλούδια τους πολέμησαν ανορθόδοξα. Ο κ. Ρίχτερ “δεν γνώριζε” για τα εγκλήματα των Γερμανών, αφού δεν ήταν παρά αντίποινα στη “βαρβάροτητα” των Κρητικών.

“Δεν γνώριζε” ότι στη “Μάχη της Κρήτης” ήταν η πρώτη φορά που αντιστάθηκαν πολίτες στα ναζιστικά στρατεύματα και έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα πως “δεν ήταν δα και τίποτα σπουδαίο”.

Δε γνώριζε, ο κ. Ρίχτερ, όπως “δεν γνώριζαν”, έτσι λένε πολλοί στη Γερμανία, για το τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Την πρέπουσα όμως απάντηση, την δίνει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

“Πριν από μερικά χρόνια η ακαδημαϊκός Ξένη Μπαλώτη ρώτησε τον Ιάκωβο Καμπανέλη, δημιουργό μεταξύ τόσων άλλων του αριστουργήματος Μαουτχάουζεν, εάν οι Γερμανοί γνώριζαν τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και αυτός έδωσε την εξής απάντηση:

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Γνώριζαν οι πάντες. Να τι μου είπε ένας γερμανός πολιτικός κρατούμενος, ο Βίλχελμ Γιόχαν Σνάϊντερ, που είχε περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια στο στρατόπεδο και που πριν είχε ζήσει τρία χρόνια στην Αθήνα με την ιδιότητα του γενικού αντιπροσώπου μίας γερμανικής βιομηχανίας ηλεκτροεργαλείων: «Όλοι τα ξέρανε… Ολόκληρη η Γερμανία απ’ άκρου εις άκρον και θα σου το αποδείξω αμέσως…

Κοίταξε καλά αυτό το χάρτη της Γερμανίας πριν την πάρει ο διάβολος! Βλέπεις όλους αυτούς τους κύκλους; Έχω μαρκάρει τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως! Ο κάθε κύκλος καλύπτει έκταση ακτίνας πενήντα χιλιομέτρων. Τι αποδεικνύεται; Πως η μισή Γερμανία είναι μέσα στους κύκλους. Άρα, οι μισοί Γερμανοί ξέρανε οπωσδήποτε για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και τα στρατόπεδα εξοντώσεως!

Ύστερα απ’ αυτό, αγαπητέ μου, μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως ο μισός γερμανικός λαός ήξερε κι ο άλλος μισός δεν είχε ιδέα».

Η επίσημη γερμανική ιστορία πάντως συγκράτησε ότι οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες που έζησαν στα χρόνια της ναζιστικής θηριωδίας δεν είχαν εικόνα για το τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Έως ότου το 2001 ο ερευνητής Robert Gellately παρουσίασε στο βιλίο του Backing Hitler αδιάψευστα στοιχεία για τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή στην γερμανική κοινή γνώμη.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν σε πολλές περιπτώσεις άριστη γνώση για εγκλήματα που συντελούνται στην περιοχή τους. Μπορούν ίσως να ισχυριστούν ότι φοβόντουσαν να μιλήσουν για τη δράση αυταρχικών καθεστώτων και μαφιόζικων συμμοριών. Αλλά το επιχείρημα ότι δεν γνώριζαν, καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν.”

Καλά θα κάνει λοιπόν και ο κ. Ρίχτερ και όσοι τον αναγόρευσαν επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης να γνωρίζουν, ότι ούτε στην Κρήτη έχουμε ξεχάσει. Και θυμόμαστε και τιμούμε τους νεκρούς μας. Γιατί στη δράση αυταρχικών καθεστώτων, δε σκύψανε το κεφάλι, αλλά με ότι είχανε στα χέρια τους πολέμησαν.

Με ότι είχανε στα χέρια τους. Αυτό, ονόμασε ο κ. Ρίχτερ “βαρβαρότητα”.

Γνώριζαν οι πάντες, κ. Ρίχτερ. Κι εμείς γνωρίζουμε, και δεν ξεχνάμε. Εσείς, δεν γνωρίζετε;

Το απόσπασμα με την απάντηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη τo βρήκαμε στο info-war.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ