26.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Ο ισραηλινός στρατός βεβηλώνει εκατοντάδες τάφους στη Λωρίδα της Γάζας, κλέβει πτώματα – Ποια η εξήγηση που δίνει ο Ισραηλινός στρατός

Ημερομηνία:

Ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σε τουλάχιστον 12 νεκροταφεία στη Λωρίδα της Γάζας, ισοπεδώνοντας και βεβηλώνοντας σκόπιμα εκατοντάδες τάφους και κλέβοντας δεκάδες πτώματα από αυτά, στο πλαίσιο του γενοκτονικού πολέμου κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Euro-Med Human Rights Monitor.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Euro-Med Monitor, πολλά νεκροταφεία της Λωρίδας της Γάζας έχουν γίνει στόχος του ισραηλινού στρατού. Ένα τέτοιο νεκροταφείο, το Al-Batsh, έγινε στόχος την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου. Υποβλήθηκε σε εκτεταμένες ισοπεδωτικές επιχειρήσεις που περιλάμβαναν το ξεθάψιμο τάφων και το ξήλωμα ορισμένων σκεπασμένων πτωμάτων.

Το νεκροταφείο είχε αρχικά δημιουργηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2023 για να ταφούν δεκάδες αγνώστων στοιχείων νεκροί που είχαν αφεθεί στο ιατρικό συγκρότημα Shifa για μέρες, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής στην ομάδα δικαιωμάτων με έδρα τη Γενεύη. Οι κάτοικοι εξήγησαν ότι το νεκροταφείο Al-Batsh δέχτηκε στη συνέχεια μεγάλο αριθμό νεκρών λόγω της αδυναμίας των οικογενειών των θυμάτων να φτάσουν στις ανατολικές περιοχές της πόλης της Γάζας και να θάψουν τους αγαπημένους τους στα εκεί κύρια νεκροταφεία.

 

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής του ισραηλινού στρατού την περασμένη εβδομάδα, το νεκροταφείο Al-Batsh ισοπεδώθηκε εξ ολοκλήρου και οι τάφοι του εκσκαφτήκαν σε βαθμό που η πλειοψηφία των πτωμάτων αφαιρέθηκε, διαμελίστηκε και λεηλατήθηκε, μαζί με ορισμένες από τις επιτύμβιες στήλες που αναγνώριζαν τους ανθρώπους που είχαν ταφεί εκεί.

Η Nour Nasser, κάτοικος της πόλης της Γάζας, η οποία αναγκάστηκε να μετακομίσει στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ότι ο αδελφός της Muhammad, ο οποίος ήταν γύρω στα 20, είχε σκοτωθεί και είχε ταφεί στο νεκροταφείο Al-Batsh. Η οικογένειά της σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι το νεκροταφείο είχε ισοπεδωθεί και ότι τα λείψανα του αδελφού της είχαν εξαφανιστεί. “Ο ισραηλινός στρατός όχι μόνο σκότωσε τον αδελφό μου, αλλά έφτασε στο σημείο να αρνηθεί στην οικογένειά μου κάθε δυνατότητα να επισκεφθεί τον τάφο του”, δήλωσε η Νάσερ.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νεκροταφείο της συνοικίας Al-Tuffah, ανατολικά της πόλης της Γάζας, και ξέθαψε περισσότερους από 1.000 τάφους, απομακρύνοντας πάνω από 150 φρεσκοθαμμένα πτώματα από το νεκροταφείο.

Το Euro-Med Monitor έλαβε επίσης αρκετές μαρτυρίες στις 25 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με τις οποίες ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε το νεκροταφείο Beit Hanoun στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και παραμόρφωσε τους τάφους του. Ο κάτοικος του Beit Hanoun Muhammad Abu Awad δήλωσε στην ομάδα του Euro-Med Monitor ότι η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νεκροταφείο είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οι τάφοι του από στρατιωτικά οχήματα και το νεκροταφείο τελικά να κατεδαφιστεί εντελώς.

Ο Abu Awad ανέφερε ότι είδε τον ισραηλινό στρατό να ανασκάπτει ορισμένους τάφους εντός του νεκροταφείου και να απομακρύνει τα σώματα των πρόσφατα ενταφιασμένων- τελικά, τα εναπομείναντα σώματα αναμείχθηκαν λόγω των δραστηριοτήτων μπουλντόζας και εκσκαφής, καθιστώντας αδύνατη την αναγνώριση οποιουδήποτε από τα πτώματα.

Κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο νεκροταφείο Sheikh Shaaban στη γειτονιά Palestine Square της πόλης της Γάζας από τις 17 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2023, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε δεκάδες τάφους και ποδοπάτησε τα πτώματα, ανέφερε το Euro-Med Monitor.

Η ομάδα του Euro-Med Monitor ανέφερε επίσης μαζικές καταστροφές στις 20 Δεκεμβρίου σε ένα νεκροταφείο που βρίσκεται περίπου 1,7 χιλιόμετρα ανατολικά της κεντρικής περιοχής του Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις μπουλντόζας περιλάμβαναν την καταστροφή τάφων σε μια έκταση περίπου 2.500 τετραγωνικών μέτρων. Στις αρχές του ίδιου μήνα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε επίσης στο νεκροταφείο Al-Fallujah στην Jabalia, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, βανδαλίζοντας τάφους και επιτύμβιες στήλες και κλέβοντας πολλαπλά πτώματα.

Σύμφωνα με την επιτόπια τεκμηρίωση του Euro-Med Monitor, ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο την πλειονότητα των νεκροταφείων στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του νεκροταφείου Al-Fallujah στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, του Ali bin Marwan, του Sheikh Radwan, του Al-Shuhada και του Sheikh Shaaban, επιπλέον του νεκροταφείου της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας και του νεκροταφείου Al-Shuhada στη βόρεια πόλη Beit Lahia, καταστρέφοντας δεκάδες τάφους αδιαφορώντας πλήρως για την ιερότητα των νεκρών. Σε αυτά τα νεκροταφεία έχουν δημιουργηθεί μεγάλες τρύπες ως αποτέλεσμα των συχνών ισραηλινών επιθέσεων, καταπνίγοντας δεκάδες τάφους, και τα λείψανα ορισμένων νεκρών έχουν διασκορπιστεί ή έχουν εξαφανιστεί. Δεκάδες τάφοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το Euro-Med Monitor δήλωσε ότι μαζικοί τάφοι έχουν δημιουργηθεί τυχαία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας για να ενταφιαστούν όσοι σκοτώθηκαν κατά τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα από το Ισραήλ, δεδομένης της δυσκολίας πρόσβασης στα κύρια και κανονικά νεκροταφεία εν μέσω των ασταμάτητων ισραηλινών επιθέσεων. Οι οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταφύγει στη δημιουργία τυχαίων μαζικών τάφων σε κατοικημένες γειτονιές, αυλές, δρόμους, αίθουσες γάμων και γήπεδα. Περισσότεροι από 120 τυχαίοι μαζικοί τάφοι έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής, επιβεβαίωσε η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεδομένης της αποτρόπαιας και αδικαιολόγητης διεθνούς συνενοχής, το Euro-Med Monitor τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει γλιτώσει ούτε τους νεκρούς στον γενοκτονικό του πόλεμο κατά των κατοίκων της Γάζας. Το Ισραήλ παραβιάζει συστηματικά την ιερότητα των νεκρών και των νεκροταφείων, δήλωσε η Euro-Med Human Rights Monitor, παραβιάζοντας κατάφωρα τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τους κανόνες πολέμου σε σχέση με την προστασία των νεκροταφείων κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Χάγης και των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949.

Το Euro-Med Monitor τόνισε ότι το Ισραήλ -όπως και κάθε άλλη χώρα- πρέπει να τηρεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου, οι οποίες προβλέπουν ότι οι νεκροί πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να προστατεύονται κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων και ότι τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα εύλογα μέτρα για να αποτρέψουν την κατάσχεση και τον διαμελισμό των νεκρών σωμάτων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι αφαίρεσαν σορούς από κοιμητήρια στη Γάζα – Τι υποστηρίζουν

Όπως αναφέρει η Haaretz, οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι στρατιώτες τους πήραν πτώματα από νεκροταφεία στη Λωρίδα της Γάζας, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πραγματική υποψία ότι πρόκειται για πτώματα Ισραηλινών ομήρων.

Σύμφωνα με τον στρατό, στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι τα πτώματα δεν είναι αυτά των ομήρων, επιστρέφονται στη Γάζα. Χθες, Παλαιστίνιοι στη Χαν Γιουνίς ανέφεραν ότι οι IDF μπήκαν σε τοπικό νεκροταφείο και πήραν πτώματα από εκεί.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον εντοπισμό ομήρων, οι IDF επιχειρούν στοχευμένα σε μέρη για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες υπηρεσιών για την παρουσία ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των νεκροταφείων», ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση.

Οι IDF «εντοπίζουν πτώματα για τα οποία υπάρχει πραγματική υποψία ότι είναι όμηροι και τα παίρνουν για εξέταση και ταυτοποίηση».

Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι «η εξέταση πραγματοποιείται με σωστή διαδικασία, διατηρώντας την αξιοπρέπεια των νεκρών και με σεβασμό».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ