Ένας σημαντικός αριθμός νεότερης γενιάς Ελληνοαμερικανών — ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας — δηλώνει ότι ο 33χρονος υποψήφιος Ζόραν Μαντάνι έχει αγγίξει κρίσιμα καθημερινά ζητήματα και ότι σκοπεύουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, όπως δήλωσαν στην εφημερίδα The National Herald. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις, κυρίως λόγω ορισμένων ριζοσπαστικών του προτάσεων και των προηγούμενων τοποθετήσεών του σε θέματα όπως η δημόσια ασφάλεια, όπου εξέφρασε απόψεις που θεωρούνται ότι αποδυναμώνουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται και για το οικονομικό του πρόγραμμα.
«Γοητευτικός, αλλά άπειρος»
«Τον γνωρίζω προσωπικά από εκδηλώσεις στην Athens Square. Είναι γοητευτικός τύπος. Του είπα κιόλας ότι είμαι περήφανος που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Γιώργος Ντελής, πρόεδρος της Επιτροπής Athens Square. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι στις προκριματικές εκλογές ψήφισε τον πρώην κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.
«Ψήφισα Κουόμο, αλλά βλέπω τον Ζόραν να κερδίζει. Ξέρεις, η κοινωνία έχει αλλάξει. Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν έχει την ίδια επιρροή. Τώρα, για το τι δήμαρχος θα είναι, δεν ξέρω. Έχει πει πως θέλει να απομειώσει την αστυνομία και να προσλάβει κοινωνικούς λειτουργούς, το οποίο θεωρώ ανόητο. Είναι νέος άνθρωπος, χωρίς εμπειρία στη διακυβέρνηση, και όταν μιλά για το πρόγραμμά του με ανησυχεί. Φέρνει νέες ιδέες, αλλά πολιτικοί με παρόμοιο πρόγραμμα μπλόκαραν την επένδυση της Amazon και πανηγύριζαν. Ελπίζω να αποδειχθεί καλός δήμαρχος, να μάθει γρήγορα και να μην χρεοκοπήσει την πόλη. Ελπίζω να μην καταλήξουμε όπως το Ντιτρόιτ», τόνισε ο Ντελής.
Οι Δημοκρατικοί και η εστίαση στα πραγματικά προβλήματα
Ο Τιμολέων Ζιώγας από την πλευρά του επεσήμανε ότι ο Μαντάνι, με τον δικό του τρόπο, ανέδειξε τα λάθη των Δημοκρατικών σε προηγούμενες εκλογές, δίνοντας έμφαση στα πραγματικά προβλήματα των Νεοϋορκέζων.
«Ο Ζόραν Μαντάνι φώτισε πολλά λάθη των προηγούμενων εκστρατειών των Δημοκρατικών. Απέδειξε ότι αυτό που χρειάζεται πραγματικά η εργατική τάξη της Νέας Υόρκης είναι λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα — το κόστος ζωής και οι συνθήκες διαβίωσης. Όλη του η ομάδα, εθελοντές και στελέχη, επικεντρώθηκαν σε αυτό, χωρίς να εγκαταλείψουν τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάποτε κατηγορούσαν άδικα τους Δημοκρατικούς ότι χάνουν εκλογές επειδή ασχολούνται υπερβολικά με τα δικαιώματα. Επιτέλους, βλέπουμε έναν υποψήφιο με πολιτικό βάθος και συνείδηση των πραγματικών αναγκών της πόλης», δήλωσε ο Ζιώγας.
Στήριξη από γυναίκες και επαγγελματίες
Η δικηγόρος Κατερίνα Χούσος σημείωσε πως ο Μαντάνι, σε αντίθεση με τους δύο ισχυρότερους αντιπάλους του — Άντριου Κουόμο και Έρικ Άνταμς — οι οποίοι φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, ασχολήθηκε με τα καθημερινά προβλήματα του μέσου Νεοϋορκέζου.
«Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί αγκάλιασαν το όραμα του Μαντάνι για δωρεάν φροντίδα παιδιών από έξι εβδομάδων έως πέντε ετών, προγράμματα μετά το σχολείο, προσιτή στέγαση, αύξηση του κατώτατου μισθού, φορολόγηση των υπερπλουσίων και μια σειρά προτάσεων για να γίνει η ζωή στη Νέα Υόρκη **πιο βιώσιμη για την πλειοψηφία των κατοίκων της»», ανέφερε η Χούσος.
Ο αστρονόμος Γιώργος Παπαχατζάκης υποστηρίζει επίσης τον Μαντάνι, εκφράζοντας ελπίδα ότι το πρόγραμμά του θα εφαρμοστεί.
«Η ατζέντα του κ. Μαντάνι αφορά τα φλέγοντα ζητήματα της πόλης. Η στρατηγική του να αυξήσει τον προϋπολογισμό μέσω της φορολόγησης των πλουσίων θα έχει ενδιαφέρον. Ιστορικά αυτό δεν απέδωσε, αλλά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Στηρίζουμε την υποψηφιότητά του γιατί θέλουμε να δούμε κάτι διαφορετικό και ελπίζουμε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας», είπε χαρακτηριστικά.
Επιφυλάξεις για την οικονομική του πρόταση
Ο Γιώργος Μεντάσσης, ο οποίος ψήφισε τον Άντριου Κουόμο, εξέφρασε την έκπληξή του για το αποτέλεσμα, θεωρώντας ότι ο μόνος που θα είχε πιθανότητες στις εκλογές του Νοεμβρίου θα ήταν ο πρώην κυβερνήτης — μόνο εάν αποχωρούσε ο Έρικ Άνταμς, για τον οποίο δεν έχει υψηλή εκτίμηση.
«Ο κ. Άνταμς θα έπρεπε να αποσυρθεί, και ο Κουόμο να πείσει Ρεπουμπλικάνους και μετριοπαθείς Δημοκρατικούς όπως εγώ. Αλλιώς, πιστεύω ότι ο Μαντάνι θα γίνει δήμαρχος, γιατί οι ψήφοι θα μοιραστούν μεταξύ Άνταμς και Κουόμο», είπε ο Μεντάσσης, εκφράζοντας σκεπτικισμό για το πρόγραμμα του Μαντάνι.
«Πιστεύω ότι έχει φιλοδοξίες άκρας αριστεράς και κάποιες από τις ιδέες του είναι ανέφικτες. Μιλάει συνέχεια για προσιτή στέγαση, πάγωμα ενοικίων — αυτό είναι μη βιώσιμο για μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες. Μια από τις εταιρείες μου ασχολείται με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και θα σου υπενθυμίσω ότι ο Κουόμο το 2019 υπέγραψε τον σημαντικότερο νόμο για τέτοιες κατοικίες στη Νέα Υόρκη. Γι’ αυτό υπάρχει ακόμα μεσαία τάξη — αλλιώς η πόλη θα είχε μόνο φτωχούς και πλούσιους», πρόσθεσε ο Μεντάσσης. «Συμφωνώ με πολλά από αυτά που λέει ο Μαντάνι, αλλά το θέμα είναι η πρακτική εφαρμογή. Καλό είναι να μην κάνουμε λαϊκισμό υποσχόμενοι πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν».
Από την οργάνωση στους δρόμους, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Ο Μαντάνι έφερε μαζί του την εμπειρία του ακτιβιστή οργανωτή, όταν το 2020 εξελέγη στη Βουλή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εκπροσωπώντας την Αστόρια στο Κουίνς.
Μέσα σε έναν χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, συμμετείχε σε 15ήμερη απεργία πείνας έξω από το Δημαρχείο, μαζί με τον οδηγό ταξί Ρίτσαρντ Τσάου, ζητώντας ανακούφιση από τα υπέρογκα χρέη των οδηγών ταξί. Κέρδισαν αυτό τον αγώνα.
Όπως θυμήθηκε ο Μαντάνι στην ομιλία του για τη νίκη του την Τρίτη απευθυνόμενος προσωπικά στον οδηγό ταξί:
«Αδελφέ μου, είμαστε πλέον μέσα στο Δημαρχείο», είπε.
Με πληροφορίες από topontiki.gr