22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Μπλίνκεν κρατά νερό ή λάδι για τη φωτιά;

Ημερομηνία:

Του Μ. Καπετανάκη *

200.000 + 200.000= καπιταλισμός, ιμπεριαλισμός

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τόσοι είναι οι νεκροί άμαχοι  ή με χακί ρουχισμό στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δύο λαοί αιμορραγούν ακατάπαυστα. Ο ένας μάλιστα αντικρίζει με απόγνωση το βιος και την πατρίδα του να γίνονται θρύψαλα και αποκαΐδια. Οπωσδήποτε  καταπίνουν  γερές δόσεις εθνικιστικού δηλητήριου. Μολαταύτα δεν αποφάσισαν οι ίδιοι για το ξεκίνημα του μακελειού, δεν ρωτήθηκαν καν για αυτό. Τουναντίον,  αυτοί μοναχά πληρώνουν οικτρά το μακραίωνο «πεπρωμένο» να θυσιάζονται οι πλειοψηφίες  για συμφέροντα και επιδιώξεις των αφεντάδων και καταπιεστών τους. Την ίδια ώρα όπου η φρίκη θεριεύει, οι υπαίτιοι της συμφοράς ατάραχα συνεχίζουν μια ζωή μες σε επαύλεις εμπνευσμένες από παραμύθια ή λιάζονται σε εξωτικές παραλίες.

Ταυτόχρονα σχεδόν άλλοι τόσοι σκοτώθηκαν σε ένα νοτιότερο δράμα και αίσχος. Η «κακοδαιμονία» τους δεν οφείλεται στο ότι η μοίρα τους έριξε σε μια σεισμογενή περιοχή. Η φύση, ο πλανήτης μας είναι ευλογία. Απλά, δίχως διαφορετική επιλογή, στέγασαν  το όνειρο απόκτησης μιας κατοικίας  πάνω σε μία κατάρα. Στην επιχειρηματική ασυνειδησία, στην άπληστη, εγκληματική κερδοφορία  του οικοδομικού κεφαλαίου. Έτσι, το σαθρό σπιτικό κατάντησε ταφόπλακα.

Είναι οι γείτονες μας Τούρκοι. Σωστόν. Καμία ιστορική συνθήκη δεν συνωμότησε σε βάρος μας ριζώνοντας  απέναντι μας έναν άρπαγα και μοχθηρό πληθυσμό. Ο εγκέλαδος ξεγύμνωσε μπροστά στα τυφλωμένα μάτια μας με τον καλλιεργούμενο από τους δικούς μας δυνάστες παροξυσμό μίσους και διχασμού την πελώρια αλήθεια. Δίπλα μας δουλεύουν σκληρά κι όμως πεινούν (όπως και εμείς εξαθλιωνόμαστε), οραματίζονται τη λευτεριά και πρόοδο κι όμως στενάζουν καλοκάγαθοι βιοπαλαιστές κάτω από ένα φασιστικό καθεστώς ίσως τρεις σταλιές  λιγότερο βουτηγμένο στην εξάρτηση(όπως και εμείς καταλήξαμε αγόγγυστο μετερίζι των πιο πολεμοχαρών δυνάμεων).

Το δάκρυ της συμπόνιας μας οφείλει να καθαρίσει τη θολούρα του προσποιητού και πρόσκαιρου κατευνασμού στα εθνικιστικά πάθη.  Η αποστολή από την Ελλάδα σωστικών συνεργείων, η διπλωματία των σεισμών δεν προοιωνίζει και εγγυάται  μια σταθερή,  γαλήνια συνύπαρξη. Οι άρχουσες τάξεις στις δύο χώρες με τις αβυσσαλέες, αγεφύρωτες αντιθέσεις όντας δέσμιες της γερής προσκόλλησης  τους κυρίως στις ΗΠΑ υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε μια  υποστολή των συγκρουόμενων φιλοδοξιών τους.

Η παύση αποτελεί ανάπαυλα. Η ηρέμηση θα συνοδευτεί από ιδιαίτερα επικίνδυνη ταραχή. Δήθεν αγγαλιάζονται, για να επανακάμψουν την επομένη σε ένα δριμύτερου βαθμού  διαγκωνισμό. Οι λυσσασμένοι λύκοι αναπτύσσουν (διατεταγμένη εν προκειμένω) λυκοφιλία. Ουδέποτε μπορεί να αλλοιώσει το επεκτατικό  της γονιδίωμα η κάθε πλουτοκρατία (αδιάκριτα εθνόσημου γαλανόλευκου ή  ημισελήνου) απαλείφοντας  τη λαιμαργία για κοιτάσματα, ρόλους  τροχονόμου σε δρόμους ενεργειακούς  ή μεταφορών και γεωπολιτική αναρρίχηση. Ειλικρινή, διηνεκή συναδέλφωση πασχίζουν αποκλειστικά εκείνοι, οι οποίοι θα εξοντωθούν σε μια άδικη αλληλοσφαγή. Δηλαδή η μάζα του καθημερινού μόχθου.

Ακριβώς μια τέτοια καταλλαγή των μεγαλοϊδεατικών επιδιώξεων Ελλάδας -Τουρκίας σκοπεύει να επιβάλλει με τον ερχομό του ο απεσταλμένος του τρανότερου βρικόλακα της υφηλίου, ο Μπλίνκεν. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός διαπιστώνοντας τις διαδοχικές (αργές, περιορισμένες αλλά συνεχείς) ήττες επί του πεδίου των στρατευμάτων του φασιστικού ανδρείκελου τους Ζελένσκι (όσων έστω του απόμειναν) και των δυτικών λεγεωνάριων εντείνει την αθρόα οικονομικοστρατιωτική υποστήριξη. Διαφαίνεται επίσης μια διευρυμένη εαρινή αντεπίθεση της Ρωσίας. Οπότε και με δεδομένη την ΑΔΙΑΝΟΤΗ παραίτηση (ουαί τοις ηττημένοις) από την πρωταρχική γεωστρατηγική στόχευση της περικύκλωσης και αποδυνάμωσης του σπουδαιότερου ανταγωνιστή του (και επίσης ιμπεριαλιστή) οδεύει σε μια εξαιρετικά επίφοβη κατεύθυνση. Εκεί όπου η τωρινή αναμέτρηση μέσω τρίτων θα ψηλαφεί την αμεσότητα. Η κλιμάκωση ως εκ τούτου των πολεμικών επιχειρήσεων απειλεί την ανθρωπότητα στην εφιαλτική εκδοχή του ανεβάσματος της στο ψηλότερο σκαλοπάτι. Το γενικευμένο και θερμοπυρηνικό.

Να γιατί λοιπόν παρατηρείται (ελέω Μπάιντεν και με πρόσχημα τις τεκτονικές δονήσεις) η οβιδιακή εγκατάλειψη των «θεσμικά» αμερικανόπνευστων (πόλωνε και διαιτήτευε) διενέξεων και η ανταλλαγή κλαδιών ελιάς ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν. Προσέγγιση που –αλλοίμονο- μυρίζει μπαρούτι και μεγαλύτερο σπαραγμό. Τα  δύο αμερικανονατοϊκά αγκωνάρια πρέπει να συσπειρωθούν, αξιοποιηθούν  και στοιχηθούν  στον νέο κύκλο της ακόμη πιο βίαιης αντιπαράθεσης  των δύο μονομάχων (μετά των ακολούθων) πάνω στα συντρίμμια πια της Ουκρανίας.  Για την προθυμότατη Ελλάδα αυτή η διαδικασία βέβαια είναι ήδη υπερθετικά  δεδομένη, καθώς και η αδιάκριτα αποτελέσματος μετεκλογική  επιτάχυνση της.

Άλλωστε αυτή η εξέλιξη της σχεδιαζόμενης όξυνσης της ιμπεριαλιστικής διαμάχης στα βορειότερα , όπως και της ενεργότερης εμπλοκής μας σε αυτήν έχει σωρεία επιβεβαιώσεων. Έξωθεν με τη διόλου άμβλυνση της ακραίας υπερατλαντικής ρητορικής. Με τη σκέψη συμμετοχής μέχρι και προηγμένης τεχνολογίας αεροσκαφών με ξεκάθαρα αμερικανούς πιλότους.  Στα καθ` ημάς από το γεγονός του παγίωσης του δόγματος «ΜΙΑ ΣΟΥΔΑ, ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ». Τη φρενίτιδα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αλήθεια, μια φτερούγα F35 πόσα νοσοκομεία, συντάξεις και σχολειά πρέπει να ρουφήξει και χρέη να αφήσει; Τις συχνές ασκήσεις, όρα  προσομοιώσεις πραγματικού πολέμου. Τον συνωστισμό στο Αιγαίο 4 αεροπλανοφόρων με τους συμπαρομαρτούντες στολίσκους. Εδώ προφανώς ούτε σκέψη πως μας διεκδικούν ή καταπατούν τις θάλασσες μας. Είναι για το καλό της πολεμικής υστερίας ώστε να διευκολυνθούν οι σύγχρονες ιμπεριαλιστικές σταυροφορίες ενάντια στους ανατολικούς δαίμονες.  Γεύση της οποίας δοκίμασε  με «αγαλλίαση»  ο «λυτρωμένος» με τις προγενέστερες αμερικανικές επεμβάσεις Γιουγκοσλάβος, Αφγανός, Σύριος, Λίβυος.

Μα και για το δικό μας «καλό» επίσης. Αφού ο σατανικός εχθρός εκεί ψηλά στον Καύκασο και στις σιβηρικές στέπες (και οι άγιοι σαν τον Παΐσιο μάλλον ενίοτε λαθεύουν), φωλιασμένος μες στην αρκουδίσια σπηλιά του  απειλεί την ευημερία αλλά και την ύπαρξη μας ενδεχομένως. Οπότε οφείλουμε να βοηθήσουμε στην κατατρόπωση του (έως και ματώνοντας). Για να νοιώσουμε επιτέλους ανακουφισμένοι και ασφαλείς.  Όλοι. Η ελληνίδα καμαριέρα με την εκμετάλλευση πέντε αστέρων στο πετσί της. Ο βοσκός με την άδεια και αραχνιασμένη στάνη του. Μαζί και ο γεωργός που με θλίψη υποχρεώνεται να αγοράζει εισαγόμενα οπωροκηπευτικά. Ο φτωχός φοιτητής που μόλις εγκατάλειψε τις σπουδές, γιατί ο άνεργος πατέρας του δεν παίρνει το σχετικό επίδομα. Η παγωμένη από το κρύο χήρα του εκτελεσμένου στη φάμπρικα τάχατες απρόσεχτου εργάτη. Πιο περιχαρής ο σε κρίσιμη κατάσταση καρδιοπαθής με αναμονή 2 ετών για χειρούργηση και έμπλεος κατανόησης για τις αναγκαίες περικοπές στο δικαίωμα της δωρεάν περίθαλψης  προς όφελος της απαραίτητης για την περιφρούρηση των ΑΟΖ (δικές μας άραγε  ή δικές  τους;) αγοράς φρεγατών.

Λάθος.  Ο πιο κοντινός, αδυσώπητος , οργανικός  φταίχτης για τη δυστυχία των Ελλήνων εργαζόμενων δεν είναι ο Πούτιν. Αυτός είναι δήμιος τον Ουκρανών και ταξικός υποστηρικτής αποκλειστικά των Ρώσων ολιγαρχών με τις θαλαμηγούς των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι οποίοι απομυζούν τον ίδρωτα του λαού τους. Δικός μας αντίπαλος είναι οι ομοεθνείς τύραννοι μαζί με τους αμερικανοευρωπαίους πάτρωνες τους.  Εξάλλου η διαταγή των μνημονίων ήταν «συμμαχικής» προέλευσης.

Να αντιδράσουμε στην επίσκεψη του Μπλίνκεν. Μαζικά, δυναμικά.

Αποτελεί το επιστέγασμα μιας εντατικής επίσκεψης- επιθεώρησης συναρμόδιων αξιωματούχων το προηγούμενο διάστημα στα νευραλγικής σημασίας Χανιά. Ένα τόπο, όπου με δική τους πληροφόρηση (υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ- Military Sealift Command) είναι αποθηκευμένοι στο ελάχιστο 3.500 τόνοι τοξικού και πιθανόν ραδιενεργού φορτίου!!

"google ad"

 Όταν ο  χασάπης  μπαίνει στο κοτέτσι, δεν προτίθεται να  χαϊδέψει τα κοτόπουλα. Εμπρηστής με δορά συμφιλιωτή.  Στο προχθές οι αμερικάνοι αρχιτέκτονες της χούντας με ένα  νεύμα ώθησαν τον Αττίλα  κατακτητή στη μισή Κύπρο. Χθες βούτηξαν τα χέρια τους στο αίμα εκατομμυρίων σε μια ακολουθία ρημαγμένων κρατών. Σήμερα προξενούν ένα καινούριο σφαγείο με πιθανότητες τορπιλισμού της παγκόσμιας ειρήνης. Αίφνης δεν μετανόησαν και μετατράπηκαν από γεράκια σε περιστέρια. Πάντα θα στάζουν θηριωδία, θα γνέθουν τον θάνατο, θα σπέρνουν καταστροφές, θα κουφώνουν τις πύλες της κόλασης.

Οι λαοί θέλουν ψωμί. Θέλουν ειρήνη. Άρα τους είναι ανεπιθύμητος ο κάθε Μπλίνκεν και προάγγελος  βαρύτερων δεινών.

Ωστόσο το κακό  ποτέ δεν τσακίστηκε με εξορκισμούς….

Μήτε  τα δίκια των λαών θα κατοχυρωθούν  με ευχολόγια…

Για να αχρηστευτεί η εξαλλοσύνη των πρωθυπουργικών πανηγυρισμών περί Νατοϊκών  νησιών (και Νατοϊκής θα συμπληρώναμε Ελλάδας) , για να μην ανήκει το Αιγαίο στα νατοϊκά σκυλόψαρα, για να μην λειτουργεί η χώρα σαν πολύτιμη εξέδρα απογείωσης του θανάτου, για να μην εκδικηθεί κάποτε η κυλιόμενη σε αντιδραστική τροχιά ιστορία  επιστρέφοντας τον θάνατο επάνω στα κεφάλια μας με ρωσικούς πυραύλους επιβάλλεται η υπέρβαση του εφησυχασμού και της κινηματικής αδράνειας αντάμα με το ποδοπάτημα της εξ αριστερών εκλογικής χίμαιρας.

Οι τραχείς καιροί γεννοβολούν στερήσεις και ανέχεια (τα παντοπωλεία κατάντησαν φαρμακεία) και κυοφορούν  τραγωδίες και θρήνους. Το σκοτάδι είναι πολύ βαρύ και γερά γαντζωμένο στην εποχή μας. Θέλει επίμονους, σκληρούς και συντονισμένους αγώνες κάθε προοδευτικού ατόμου και συλλογικότητας για να σκεπαστεί με το  ξημέρωμα της  ειρήνης και της προκοπής.

Για να σμίγουν καταμεσής του Αιγαίου  τα χαμόγελα των λαών και από τις δυο μεριές του, προϋποτίθεται η συνάντηση και ζευγάρωμα της αντιιμπεριαλιστικής και αντιπολεμικής πάλης τους.

Όλοι  τη Τρίτη 21/2 στις 7μμ στην πλατεία της Αγοράς για να εναντιωθούμε στον Μπλίνκεν, στο αίμα που ρέει στην Ουκρανία και στη στενότερη συνέργεια της Ελλάδας σε αυτό.

 

* μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο για την Υγεία στο Λασίθι

Στους δρόμους κατεβαίνουν για μία ακόμη φορά φορείς και...

Δύο αυτοκτονίες το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη

Ένας 56χρονος στο Μπαλί Ρεθύμνου και ένας 84χρονος στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφορά Παππά περί συντονισμού των κομμάτων για τη μομφή πριν το δημοσίευμα – Διαψεύδουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

«Βόμβα» πέταξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς όταν...