Ο Νίκος Χατζηνικολάου για τον Ελ Γκρέκο

Κανένα σχόλιο

Τα ολοήμερα σεμινάρια της Εταιρείας Ελλήνων Iστορικών Τέχνης απευθυνόμενα σε  ιστορικούς τέχνης, καλλιτέχνες αλλά και φιλότεχνους συνεχίζονται με τον «Μοντερνισμό στον Γκρέκο» που θα διεξαχθεί το Σάββατο 31 Iανουαρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) που υποστηρίζει την εκδήλωση.

Τα σεμινάρια που άρχισαν το 2011 και είναι δωρεάν, πραγματοποιούνται από διακεκριμένους ιστορικούς τέχνης που προέρχονυαι από όλον τον κόσμο. Μετά τον Ερνστ Βαν Ντε Βέτερινγκ (σεμινάριο Ρέμπραντ), τον Ρούντολφ Πράιμεσμπέργκερ (σεμινάριο «μπαρόκ» και Καραβάτζο) και τον T. Τζ.. Κλαρκ (σεμινάριο «Γκερνίκα» του Πικάσο και «Η δοκιμασία της Δύσης»), την σκυτάλη παίρνει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Νίκος  Χατζηνικολάου  που με αφορμή τον εορτασμό του έτους Γκρέκο θα μιλήσει για τη ζωγραφική του Δομήνικου  Θεοτοκόπουλου.

O Ν. Χατζηνικολάου θα μιλήσει για την «ανακάλυψη» του μοντερνισμού του Γκρέκο κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, μα και για την αντιμετώπιση της τέχνης του από ανθρώπους της εποχής του στο Τολέδο, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Επίσης ο καθηγητής θα αναλύσει ορισμένα έργα του Θεοτοκόπουλου μεταξύ των οποίων τα «Espolio»(Ο διαμερισμός των ιματίων) και «Άποψη και χάρτης του Τολέδου».

"Sponsored links"

Στον Ν. Χατζηνικολάου οφείλονται σημαντικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Έτους Γκρέκο 2014». Ανάμεσά τους οι εκθέσεις «O Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το διεθνές συνέδριο «Εl Greco.The Cretan years» στις 21-23 Ιουνίου στο Ηράκλειο και «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη.

Πρόγραμμα Σαββάτου 31 Ιανουαρίου

11:30-12:15: «Η ανακάλυψη του μοντερνισμού του Γκρέκο. Aπό τον Γκωτιέ στον

Άντονυ Μπλαντ»

12:15-12:45 : παύση για καφέ

12:45-13:30: «Η αντιμετώπιση της ζωγραφικής του Γκρέκο από τους συγχρόνους του στο Τολέδο»

μεσημεριανή παύση

15:30-16:15: «Η ζωγραφική του Γκρέκο: Ο διαμερισμός των ιματίων, Η Παναγία του Ελέους, Άποψη και χάρτης του Τολέδου»

16:15-16:35:παύση για καφέ

"Sponsored links"

16:45-17:30: «Η πραγματικότητα του πρώιμου μοντερνισμού και οι αναχρονιστικές

προσεγγίσεις του»

Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) – Πειραιώς 138

Είσοδος ελεύθερη

tovima.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live