Ο Παλαιστίνιος φωτογράφος Saher Alghorra εξασφάλισε το Βραβείο Πούλιτζερ 2026 στην κατηγορία φωτογραφίας έκτακτων ειδήσεων (breaking news photography) για τη συγκλονιστική τεκμηρίωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Ο Alghorra, συνεργάτης των New York Times, κέρδισε για μια σειρά φωτογραφιών την οποία η διαχειρίστρια των Πούλιτζερ, Marjorie Miller, περιέγραψε ως «στοιχειωμένη» και «ευαίσθητη».
Οι εικόνες απεικόνιζαν την πείνα και την καταστροφή που προκλήθηκαν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023.
Η Miller υπογράμμισε τη σημασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας εν μέσω κλιμακούμενων εμποδίων.
Εκτός από το Πούλιτζερ, ο Alghorra κέρδισε το πρώτο βραβείο για τη φωτογραφία πολέμου στο 32ο Prix Bayeux Calvados-Normandie στη Γαλλία τον περασμένο Οκτώβριο.
Το βραβευμένο ρεπορτάζ του, «Παγιδευμένοι στη Γάζα: Μεταξύ Φωτιάς και Λιμού», ανέδειξε την πραγματικότητα της ζωής υπό πολιορκία και τη δεινή θέση των αμάχων που βρέθηκαν παγιδευμένοι ανάμεσα στους βομβαρδισμούς και τη λιμοκτονία.



