Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβελααρ: Μια ιστορία εκμετάλλευσης στις αποικίες καφέ

Κανένα σχόλιο

Μετάφραση: Anneke Visee – Ιωαννάτου

Ο Μαξ Χάβελααρ, Ολλανδός κρατικός υπάλληλος στην Ινδονησία του 19ου αιώνα, αποκαλύπτει το μηχανισμό εκμετάλλευσης και διαφθοράς των Ολλανδών αποικιοκρατών σε αγαστή συνεργασία με ντόπιους ηγεμόνες και με θύμα πάντα τον πάμφτωχο ιθαγενή πληθυσμό, διότι με τα λόγια του συγγραφέα, οι «ξένοι από τη Δύση διέταξαν τους κατοίκους να αφιερώσουν ένα μέρος της εργασίας και του χρόνου τους σε άλλα πράγματα που θα έφερναν περισσότερο κέρδος στις αγορές της Ευρώπης. Για να παροτρύνουν τον απλό άνθρωπο να το κάνει, δεν χρειαζόταν παρά μια πολύ απλή πολιτική. Είναι υπάκουος στους ηγεμόνες του, άρα δεν χρειαζόταν παρά να κερδίσεις αυτούς τους ηγεμόνες με την υπόσχεση ότι θα έπαιρναν ένα μέρος του κέρδους και…πέτυχαν απολύτως.»

Η κάθε άρνηση ή διαμαρτυρία τιμωρείται με βασανιστήρια ή και θάνατο. Μέχρι πότε όμως το θύμα θα σκύβει μπροστά στον αφέντη, ντόπιο ή ξένο; Στο τέλος του μυθιστορήματος, όταν καταλαβαίνει πια ο Χάβελααρ, ότι η επίσημη οδός προς αποκατάσταση της δικαιοσύνης δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, απευθύνει δραματική έκκληση στον καταπιεσμένο ιαβανέζικο λαό να διαλέξει το δρόμο της μη υπακοής, να πάρει τα όπλα και να ακολουθήσει το “νόμιμο δρόμο της βίας, όπου πρέπει,” ενώ το συγκλονιστικό «παραμύθι» του Σαϊντια και της Αντίντα, που παρεμβάλλεται, δίνει γλαφυρά τον πικρό βίο των απλών Ιαβανέζων.

"Sponsored links"

Λεπτομέρειες έκδοσης:

Εκδόσεις: Ατέχνως

Έτος Έκδοσης: Νοέμβριος 2020

Συγγραφέας: Multatuli

Μετάφραση: Anneke Visee – Ιωαννάτου

Σελίδες: 248

Σχήμα: 24×17

Εξώφυλλο-Σελιδοποίηση: Πέτρος Φιλιππίδης

ISBN: 978-618-85121-0-8

"Sponsored links"

Τιμή 18 ευρώ (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)

Διάθεση – Διανομή:

Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ – 210.2717521

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε.

Παραγγελίες είτε με email EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του
site ekdoseisatexnos.gr   ή τηλεφωνικά 📱 6979795057.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις