12.8 C
Chania
Friday, December 12, 2025

Ο πιο άνομβρος χειμώνας της 20ετίας στην Ιεράπετρα

Ημερομηνία:

Η ανεμοδαρμένη Ιεράπετρα, διανύει τον πιο άνομβρο χειμώνα της τελευταίας 20ετίας, προσπαθώντας να εξασφαλίσει 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που χρειάζεται το χρόνο ο ΤΟΕΒ, για να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης των παραγωγών κηπευτικών και ελαιολάδου.

Σε μια κανονική σε βροχοπτώσεις χρονιά, όσο περισσότερο βρόχινο νερό, μπαίνει στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών από τις προσαγωγούς του Μύρτου και της Καλαμαύκας, καθώς και από τα ρέματα που βρίσκονται βόρεια και ανατολικά του έργου, τόσο ποιοτικότερο αρδευτικό νερό φτάνει στα αγροκτήματα των παραγωγών, που μπορούν έτσι, να παραγάγουν περισσότερα και καλύτερης ποιότητας προϊόντα.

«Από τις πηγές της Μαλαύρας Καβουσίου έρχονται με άντληση στον ταμιευτήρα του φράγματος των Μπραμιανών κάθε χρόνο, γύρω στα 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υφάλμυρου νερού. Εμείς από τον ΤΟΕΒ κάθε χρόνο δίνουμε για άρδευση στους παραγωγούς 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Άρα ψάχνουμε κάθε χρόνο γύρω στα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για να εξασφαλίσουμε την άρδευση όλων των καλλιεργειών. Όταν έχουμε ικανοποιητικές βροχοπτώσεις, δεν έχουμε έλλειψη νερού.

»Όταν όμως ο χειμώνας είναι άνομβρος όπως ο φετινός, τότε βρίσκουμε άλλους τρόπους να εξασφαλίσουμε το νερό που χρειαζόμαστε», μας λέει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

«Στα τέλη του 2016 με την συνεργασία του δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη και του διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων Κρήτης κ. Μαρίνου Κριτσωτάκη, πήραμε την άδεια να ανοίξουμε με χρήματα των χρηστών του ΤΟΕΒ μια γεώτρηση στη Σαρακήνα των Μύθων, όπου βρήκαμε άριστης ποιότητας και ποσότητας νερό, το οποίο βάλαμε στο δίκτυο άρδευσης από τότε.

Επειδή είδαμε ότι ο φετινός χειμώνας δεν έχει τις βροχές που περιμένουμε, κινηθήκαμε έγκαιρα και με την καλή συνεργασία των ίδιων ανθρώπων, πήραμε την άδεια και ανοίξαμε πάλι με δικά μας έξοδα, μια δεύτερη γεώτρηση στην περιοχή του φαραγγιού της Σαρακήνας, το νερό της οποίας θα βάλουμε σε λίγες μέρες, στο δίκτυο μας, μόλις πάρουμε ρεύμα από τη ΔΕΗ», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης, αφήνοντας μια χαραμάδα ελπίδας, στους αγρότες που έχουν απογοητευτεί, βλέποντας τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών να αδειάζει.

Οι δύο αυτές γεωτρήσεις που βασίζονται στις μελέτες των γεωλόγων, οι οποίοι λένε ότι σε αυτήν την περιοχή ο ανεξάντλητος υπόγειος υδροφορέας που υπάρχει, ανατροφοδοτείται συνεχώς, με το νερό της βροχής, των πηγών και του χιονιού που λιώνει στα Λασιθιώτικα βουνά.

Αυτά τα νερά του μεγάλου υπόγειου «ντεπόζιτου» που υπάρχει, σε αυτήν την περιοχή, έχουν ονομάσει ως στρατηγικά αποθέματα, οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Υδάτων.

Αν υπολογίσουμε ότι αυτές οι δυο γεωτρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το χρόνο στην άρδευση της Ιεράπετρας περισσότερα από 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άριστης ποιότητας νερού, τότε μπορούμε να πούμε ότι… υπάρχει ελπίδα.

«Εμείς από την πλευρά μας ως ΤΟΕΒ με την άριστη συνεργασία που έχουμε με την διεύθυνση Υδάτων Κρήτης και το Δήμο Ιεράπετρας, φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε για τους παραγωγούς μας. Λίγο μόνο να βρέξει από τώρα και μετά, μέχρι τα τέλη της Άνοιξης, θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε ομαλά αυτή τη μεγάλη περίοδο ξηρασίας,  χωρίς απώλειες. Ζητώ όμως από τους καταναλωτές αγρότες, να χρησιμοποιούν συστήματα στάγδην άρδευσης, για να μην κάνουν σπατάλες νερού. Ζητώ και από την πολιτεία να χρηματοδοτήσει επιτέλους τη νέα προσαγωγό διώρυγα του Μύρτου, γιατί δε φτάνει μόνο να βρούμε καλό νερό, θα πρέπει να έχουμε και έναν καλό αγωγό χωρίς τρύπες να μεταφέρουμε αυτό το καλό νερό στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών», κατέληξε ο γεωπόνος- πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανόλης Παπαδάκης.

 neakriti.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλείνουν τα κρεοπωλεία στις 14 Δεκεμβρίου – Πανελλαδικό μήνυμα στήριξης στους αγρότες

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία κρεοπωλών για κλείσιμο των κρεοπωλείων...

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση αγροτοκτηνοτρόφων με την Κυβέρνηση

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μποδοσάκη...

Ο αόρατος κόσμος γύρω από την κτηνοτρόφια: 60+ επαγγέλματα που δεν βλέπουμε

Πίσω από κάθε μονάδα εκτροφής λειτουργεί ένα ευρύ, τεχνικό...