22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Ο Πλατανιάς επανασυστήνεται στον κόσμο»: Νέο μοντέλο τουρισμού προωθεί ο Δήμος Πλατανιά

Ημερομηνία:

Νέο σύγχρονο μοντέλο τουριστικής ανασυγκρότησης, με αφορμή το άμεσο ξεπέρασμα της κρίσης της πανδημίας, προωθεί ο δήμος Πλατανιά στα Χανιά, υπό το πρίσμα της αξιοποίησης των αρχών της αειφορίας και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων. Με στόχο το ξύπνημα όλων των αισθήσεων, ο Πλατανιάς σκοπεύει να προσφέρει στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη κρητική εμπειρία, που θα τον κάνει κοινωνό του τόπου.

Κεντρικός πυρήνας των δράσεων που ακολουθεί η παρούσα δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής, προκειμένου να απαντήσουν στις σύγχρονες απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας και των νέων δεδομένων, που δημιουργούνται στην μετά-CoVid εποχή είναι ο δυναμικός εμπλουτισμός του προσφερόμενου τουριστικού μοντέλου.

Δεν αρκεί το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», παρατηρεί ο δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη δημοτική αρχή, προκειμένου να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

«Χρειάζεται να ανοίξουμε την βεντάλια των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων με έμφαση στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού και τη δημιουργία πράσινων υποδομών, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών», επισημαίνει.

Τα σημάδια κόπωσης του μαζικού μοντέλου προσέλευσης ξένων επισκεπτών, όπως σημειώνεται, είχαν αρχίσει να αναδύονται ήδη στα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, η πανδημία ήταν αυτή που λειτούργησε ως επιταχυντής δράσεων από την πλευρά της δημοτικής αρχής προκειμένου να απαντήσει στις ανάγκες που αναδείχθηκαν μετά και την «κατάρρευση» των τουριστικών μεγεθών την περυσινή περίοδο.

«Ο Πλατανιάς επανασυστήνεται στον κόσμο»

«Ο Πλατανιάς επανασυστήνεται στον κόσμο και προσκαλεί τους δυνητικούς επισκέπτες να τον ανακαλύψουν», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος για θέματα τουρισμού δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Μαρινάκης, εστιάζοντας στο απαράμιλλο φυσικό κάλλος και την πλούσια ιστορία της περιοχής, πολλά εκ των οποίων αποτελούν σημεία αναφοράς για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Ως εμπνευστής και δημιουργός καινοτόμων τουριστικών και περιβαλλοντικών επιχειρήσεων, ο κ. Μαρινάκης τονίζει: «Τα συναισθήματα που ξυπνάει η βιωματική εμπειρία της μοναδικής ομορφιάς του τοπίου, των γεύσεων, των αρωμάτων, της φιλοξενίας και της ιστορίας του τόπου είναι τα στοιχεία αυτά που θα κάνουν τον Έλληνα και ξένο επισκέπτη της περιοχής να αγαπήσει και να δεθεί με τον Πλατανιά. Αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία που πρέπει να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε. Όλα όσα ήδη ενυπάρχουν στον τόπο μας εδώ και αιώνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Περιβάλλον – Πολιτισμός – Τουρισμός

Την ίδια στιγμή τουριστικές υποδομές υψηλού επιπέδου, πλήρως εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον, με γνώμονα την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, τίθενται στις υπηρεσίες του κάθε επισκέπτη, καθώς τουριστικά/ επενδυτικά έργα στον Δήμο Πλατανιά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ακόμα και εν μέσω πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει την δυναμική που αναπτύσσεται στον τόπο. Μάλιστα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες οικιστικές και τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, συνολικής εξυπηρέτησης άνω των 2.500 κατοίκων και επισκεπτών.

Ποντάροντας στο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής, που συνδυάζει βουνό θάλασσα, καθώς και παραποτάμιες κοιλάδες ο Πλατανιάς διακρίνεται για την πλούσια βλάστηση, την αξιοσημείωτη ακτογραμμή και την κλιματική ποικιλομορφία. Ο δήμαρχος Ιωάννης Μαλανδράκης, σημειώνει ότι γίνονται συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να συστήσουν το φυσικό κάλλος της περιοχής στον επισκέπτη. Πέραν των πέντε σηματοδοτημένων μονοπατιών, που ήδη είναι επισκέψιμα, σε τροχιά σηματοδότησης βρίσκονται 100 επιπλέον χλμ, με την χρηματοδότηση για την ανάδειξη τους να είναι εξασφαλισμένη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα πεζοπορίας μονοπατιών.

Στο επίκεντρο των αξιοθέατων τίθεται η υπεραιωνόβια ελιά ,το αρχαιότερο ελαιόδεντρο στο κόσμο με ηλικία 3000- 5.000 ετών στις Βούβες όπως φυσικά και το μεγάλο φαράγγι, την Σαμαριά, που ξεκινά από το ξυλόσκαλο στο οροπέδιο του Ομαλού. Τα διάσπαρτα βυζαντινά μνημεία ακοίμητοι φρουροί της ιστορίας του νησιού. Ο παγκοσμίου φήμης Βοτανικός Κήπος των Χανίων, με ελάφια, παγόνια, αγρίμια και χιλιάδες φυτά από όλο τον κόσμο.

Τα μοναδικά προϊστορικά ευρήματα, αλλά και τα αρχαία μνημεία του Μινωικού Πολιτισμού. Ιστορικά τοπόσημα της μάχης της Κρήτης, αλλά και τα καταφύγια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαντικά σημεία των Αγώνων για την Επανάσταση και την τελική ενσωμάτωση με την Ελλάδα, αλλά και τα ατελείωτα χιλιόμετρα των ακτών που είναι χαρακτηρισμένες προστατευόμενες περιοχές.

Ζωντανός φάρος της ιστορίας του νησιού και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), το έργο της οποίας είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια του πνεύματος του διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και στις άλλες ομολογίες και θρησκείες και γενικότερα ανάμεσα στην πίστη, την επιστήμη και τον πολιτισμό, έχοντας θέσει στο επίκεντρο των εργασιών της την ανάδειξη και την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.

"google ad"

Με έδρα τον Πλατανιά η ΟΑΚ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα «πράσινα» συνεδριακά κέντρα της χώρας και όπως τονίστηκε είναι ο πρώτος συνεδριακός χώρος στην Ελλάδα, που το ενεργειακό του αποτύπωμα στο περιβάλλον είναι μηδενικό όταν δεν είναι σε πλήρη λειτουργία. Όταν και οι 600 θέσεις του είναι πλήρεις, το 80% της ενέργειας που απαιτείται για την οργάνωση των συνεδριακών εκδηλώσεων καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Περιβαλλοντικά έργα 39 εκατομμυρίων ευρώ

Σημαντική προοπτική για την αναβάθμιση του Πλατανιά αποτελούν, επίσης τα περιβαλλοντικά έργα που έχουν ήδη προγραμματιστεί και υλοποιούνται από την δημοτική αρχή. Αστικές αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης, βιώσιμης κινητικότητας, ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων, σύγχρονος πολεοδομικός σχεδιασμός, βελτίωση του οδικού δικτύου, ύδρευσης, ηλεκτροκίνησης.

Πρόκειται για έργα ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που έχουν προγραμματιστεί ή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να αλλάξουν το προφίλ του Πλατανιά, με στόχο να αποτελέσει ένα δυναμικό παράδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην μετά-CoVid εποχή.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Πλατανιά, Μάρκος Μαλανδράκης «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε μία συνολική μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη του Πλατανιά. Να αισθανθεί τον τόπο δικό του και να τον αγαπήσει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν το γνωρίσει πραγματικά και σε βάθος τις ομορφιές τους. Παράλληλα με την δραστηριότητα μας και την εξεύρεση κάθε πιθανού χρηματοδοτικού εργαλείου θέλουμε να καταστήσουμε τον Πλατανιά μία έξυπνη και βιώσιμη πόλη φιλική προς το περιβάλλον και τους πολίτες. Έναν τόπο να ζεις. Και αυτές τις δυνατότητες θέλουμε να αναδείξουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...