21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο πολιτισμός ως αντίσταση και η αντίσταση του πολιτισμού

Ημερομηνία:

Με πυξίδα τη φράση του Όσκαρ Ουάιλντ: «ένας χάρτης του κόσμου δίχως την χώρα της ουτοπίας, είναι ένας χάρτης που δεν αξίζει ούτε να τον κοιτάξει κανείς, γιατί του  λείπει η μόνη χώρα προς την οποία η ανθρωπότητα πορεύεται πάντοτε» το «πειρατικό» της ΕΡΤ 3 ξανοίγεται συστηματικότερα στον κόσμο του πολιτισμού.

Η πρώτη εκπομπή του πολιτιστικού περιοδικού «Κοντραπούντο» θα βγει στους τηλεοπτικούς (για τους Θεσσαλονικείς) και στους διαδικτυακούς (για όλους τους κατοίκους της Ελλάδας) δέκτες μας σήμερα Τρίτη, ώρα 8 μ.μ. Με Θέμα «Ο Πολιτισμός ως αντίσταση και η αντίσταση του πολιτισμού».

Μια από τις ιδιαιτερότητες της εκπομπής είναι πως όσον αφορά τα θέματα, την παραγωγή, την οργάνωση, την προβολή της κλπ. λειτουργεί συλλογικά, από την ομάδα Πολιτισμού της ΕΡΤ3 (ανοιχτή σε κάθε μελλοντική εθελοντική συμμετοχή) συγκροτημένη από αλληλέγγυους κι αλληλέγγυες και τους συντελεστές της εκπομπής.

Η εκπομπή είναι ανοιχτή και επιδιώκει να γίνει πύλη εισόδου στα ΜΜΕ σε καλλιτεχνικές κολλεκτίβες, δημιουργικούς ελευθεριακούς  χώρους καταλήψεων,  άτομα και μειονότητες, καθώς και ποικίλες αναγνωρισμένες ή όχι συλλογικότητες.

Οι βασικοί άξονες που επιδιώκει να κινηθεί η εκπομπή είναι:  Πολιτισμός και Τέχνη (ως δημιουργία), Πολιτισμός και θεσμοί, (φορείς, υποδομές, παιδεία κ.λπ.) Πολιτισμός και καθημερινότητα (ανθρώπινες σχέσεις, κοινωνική ζωή, περιβάλλον, παράδοση) καθώς και να προβάλλει Πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.

Όπως επισημαίνεται στο Δελτίο Τύπου «Σε μια ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία η εκπομπή «Κοντραπούντο» αναζητά  τους συν-πολίτες, που εκφράζουν με ιδέες και πράξεις, με προσωπική έμπνευση  αλλά και συλλογικές δράσεις τον Πολιτισμό ως συστατικό στοιχείο ελευθερίας και πανανθρώπινης δημιουργίας».

Καλεσμένοι της πρώτης εκπομπής θα είναι οι: Κώστας Δεσποινιάδης (συγγραφέας- εκδότης), Σταύρος Ζαφειρίου (ποιητής), Σπύρος Μαρκέτος (καθηγητής Πολιτικών επιστημών ΑΠΘ), Αυγή Προγκίδη (χορογράφος) και Γιώργος Δρόσος.

Στη διάρκεια της εκπομπής θα προβληθούν αποσπάσματα ταινιών και θεατρικών έργων, εικαστικά και χορευτικά δρώμενα καθώς και τραγούδια από την καλλιτεχνική δημιουργία που σφράγισε (και εξέφρασε)  ρεύματα και αγώνες αντίστασης σε καταπιεστικά καθεστώτα, και γενικότερα την εξουσία,  τη δύναμη του πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα. (Ενδεικτικά: Μπρέχτ, Πίντερ, Αιζενστάιν, Αφοί Ταβιάνι, Κ. Λόουτς, Πικάσο, Π. Μπάους, Γ. Γκάθρι, Ντίλαν, Μπαέζ, Μαγιακόφσκι, Λόρκα, Αραγκόν, Maya Αγγέλου, Βάρναλης, Ρίτσος, Αναγνωστάκης, Λειβαδίτης, Β. Χάρα, Τ. Γουέιτς, Άσιμος κ.ά.)Ακόμη, στην εκπομπή εντάσσονται τακτικά ένθετα θεατρικά, χορευτικά, ποιητικά και εικαστικά καθώς και η ενότητα «Ο συνθέτης της εβδομάδας»
Συντονισμός- παρουσίαση: Γιάννης Τσολακίδης,Συμπαρουσίαση: Πάρις Παρασχόπουλος (μουσική), Αλέξης Δερμεντζόγλου (κινηματογράφος)Σκηνοθεσία: Κυριακή Μάλαμα. Σήμα εκπομπής: Ελευθερία Φαραντάκη (μουσική σήματος Γ. Τσολακίδης)

Παραγωγή: Ομάδα Πολιτισμού ΕΡΤ3
Όποιος ξεχωρίζει τον πολιτισμό από τα πολιτικά πράγματα την βαρβαρότητα φέρει, είχε επισημάνει ο Λαέρτιος. Η πρωτοβουλία αυτή μας το υπενθυμίζει. Μια σημαντική προσπάθεια από την ελεύθερη, αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 που αξίζει να υποστηριχθεί από όλους κι όλες μας.

Ελένη Καρασαββίδου / tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...