Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις προσαρτημένες περιοχές – Προς γενική επίθεση

Κανένα σχόλιο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις προσαρτημένες περιοχές: Στη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου θα ξεκινήσει από απόψε τα μεσάνυχτα. Οι κυβερνήτες των προσαρτημένων περιοχών θα λάβουν πρόσθετες εξουσίες.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίστηκε, μεταξύ άλλων, πως «το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί και συνεχίζει να βομβαρδίζει νέα ρωσικά εδάφη χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές μεθόδους», καθώς και ότι «σαμποτέρ προσπαθούν να εισέλθουν στη Ρωσία» και πως «αποτράπηκαν απόπειρες επίθεσης σε πυρηνικό εργοστάσιο και μη στρατιωτικές υποδομές».

"Sponsored links"

«Υπέγραψα διάταγμα για την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα τέσσερα θέματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα). Θα σταλεί αμέσως στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για έγκριση και η Κρατική Δούμα θα ενημερωθεί για την απόφαση», δήλωσε ο Πούτιν στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με το νόμο, ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να ενημερώσει αμέσως το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και την Κρατική Δούμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση ένοπλης βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το άρθρο 87, μέρος 2 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα άρθρα 3 και 4 του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Νόμου αριθ. 1-FKZ της 30ής Ιανουαρίου 2002 για τον στρατιωτικό νόμο, αποφασίζω: Να εισαχθεί στρατιωτικός νόμος στις 20 Οκτωβρίου 2022 από ώρα μηδέν στα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα», αναφέρει το κείμενο του διατάγματος.

Η κυβέρνηση, μετά από προτάσεις του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φρουράς της Ρωσίας και της Κύριας Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων του Ρώσου Προέδρου, έχει αναλάβει να υποβάλει εντός τριών ημερών προτάσεις σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται στις περιοχές όπου επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος.

Νωρίτερα ο επίσης διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής κυβερνήτης στη Χερσώνα Κίριλ Στρεμούσοφ είχε τονίσει πως οι άμαχοι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη όσο το δυνατόν ταχύτερα επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να αρχίσουν επίθεση ανά πάσα στιγμή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «θα αρχίσουν σύντομα μια επίθεση εναντίον της πόλης της Χερσώνας», δήλωσε ο Στρεμούσοφ. «Σας ζητώ να πάρετε τα λόγια μου στα σοβαρά: εκκενώστε την πόλη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σε καταχώρισή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, διανθισμένη με τη γνωστή ρητορική της Ρωσίας περί «Ναζί που θα επιτεθούν στην πόλη».

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της περιοχής Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Χερσώνα, αλλά δεν είναι επιθυμητό για τους κατοίκους να βρίσκονται σε μία πόλη όπου πρόκειται να διεξαχθούν στρατιωτικές ενέργειες».

«Αναμένουμε επίθεση και η ουκρανική πλευρά δεν το κρύβει»,, δήλωσε ο Σάλντο.

Η Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ελέγχει εν μέρει η Ρωσία και των οποίων την προσάρτηση κήρυξε τον περασμένο μήνα, θέτοντάς τις κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα.

Εάν την ανακαταλάβει η Ουκρανία, αυτό θα ήταν μια τεράστια νέα ήττα για τον στρατό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και θα έθετε σε δοκιμασία την εκπεφρασμένη δέσμευσή του να υπερασπιστεί αυτό που χαρακτηρίζει ρωσικά εδάφη με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

Ο Σάλντο δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση: «Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές δυνατότητες να απωθήσουμε επιθέσεις και να αντεπιτεθούμε, εάν το απαιτήσουν οι καταστάσεις. Η πόλη θα κρατήσει, χρειάζεται απλά να προστατεύσουμε τους ειρηνικούς κατοίκους. Οι στρατιώτες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, θα αντισταθούν μέχρι θανάτου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει τις δύο τελευταίες ημέρες και εκτιμάται ότι 10.000 άνθρωποι ημερησίως θα μετακινηθούν τις επόμενες έξι ημέρες.

Ο Σάλντο ανακοίνωσε επίσης ότι η είσοδος στην περιοχή της Χερσώνας που είναι υπό ρωσικό έλεγχο θα απαγορευθεί στους αμάχους για «επτά ημέρες».

Τι σημαίνει ο στρατιωτικός νόμος

Ο στρατιωτικός νόμος είναι το σύστημα νόμων που ισχύει όταν ο στρατός παίρνει τον έλεγχο της πολιτικής διοίκησης της δικαιοσύνης.

Μερικές φορές επιβάλλεται στη διάρκεια πολέμων ή κατοχών, λόγω της απουσίας πολιτικής κυβέρνησης. Τέτοια παραδείγματα ήταν η Γερμανία και η Ιαπωνία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, πολιτικές κυβερνήσεις μπορούν να τον κηρύξουν για να επιβάλλουν την εξουσία τους, όπως για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη το 2006 μετά από πραξικόπημα, ή στην Κίνα το 1989 για τον έλεγχο των διαδηλώσεων στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν (με ιστορική σκηνή τον διαδηλωτή απέναντι στο τανκ) ή στην Πολωνία το 1981 για τη διάλυση του Συνδικάτου «Αλληλεγγύη». Τέλος, ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλεται σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών για την διατήρηση της τάξης, καθώς και για καταστολή εξεγέρσεων των πολιτών μίας χώρας, όπου πολλές χώρες χρησιμοποιούν εναλλακτικά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε πολλές περιπτώσεις ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλει κανόνες, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και η χρήση στρατοδικείων.

Φόβοι για ρωσική επέλαση στη Χερσώνα

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαδικασίες απομάκρυνσης πολιτών από την περιφέρεια της Χερσώνας.

Νωρίτερα, διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στη Χερσώνα δήλωσαν σήμερα, Τετάρτη (19/10) ότι ετοιμάζονται να την υπερασπιστούν απέναντι σε επικείμενη ουκρανική επίθεση και κάλεσαν τους αμάχους να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της περιοχής Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Χερσώνα, αλλά δεν είναι επιθυμητό για τους κατοίκους να βρίσκονται σε μία πόλη όπου πρόκειται να διεξαχθούν στρατιωτικές ενέργειες».

«Αναμένουμε επίθεση και η ουκρανική πλευρά δεν το κρύβει», δήλωσε ο Σάλντο.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε αρκετές δυνατότητες να απωθήσουμε επιθέσεις και να αντεπιτεθούμε, εάν το απαιτήσουν οι καταστάσεις. Η πόλη θα κρατήσει, χρειάζεται απλά να προστατεύσουμε τους ειρηνικούς κατοίκους. Οι στρατιώτες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, θα αντισταθούν μέχρι θανάτου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει τις δύο τελευταίες ημέρες και εκτιμάται ότι 10.000 άνθρωποι ημερησίως θα μετακινηθούν τις επόμενες έξι ημέρες.

Ο Σάλντο ανακοίνωσε επίσης ότι η είσοδος στην περιοχή της Χερσώνας που είναι υπό ρωσικό έλεγχο θα απαγορευθεί στους αμάχους για «επτά ημέρες».

Αξίζει να σημειωθεί πως, η Χερσώνα είναι το πολυπληθέστερο κέντρο που έχει καταλάβει η Μόσχα κατά την εισβολή της στην Ουκρανία και βρίσκεται σε εδάφη, τα οποία τώρα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επίσημα ενσωμάτωσε στη Ρωσία, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από την Ουκρανία και τη Δύση.

Εάν την ανακαταλάβει η Ουκρανία, αυτό θα ήταν μια τεράστια νέα ήττα για τον στρατό του προέδρου Πούτιν και θα έθετε σε δοκιμασία την εκπεφρασμένη δέσμευσή του να υπερασπιστεί αυτό που χαρακτηρίζει ρωσικά εδάφη με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live