ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25/10/2021 - Κορωνοϊός: Σχεδόν 4.000 νέα κρούσματα και 54 θάνατοι – Ανεμβολίαστοι οι 314 από τους 354 διασωληνωμένους
25/10/2021 - Το αντίο του πολιτικού κόσμου στη Φώφη Γεννηματά
25/10/2021 - Άνιση μάχη…
25/10/2021 - Κουτσούμπας: Αποχαιρετώ την Φώφη Γεννηματά με βαθιά θλίψη και μεγάλο σεβασμό
25/10/2021 - Λίγη ντροπή κύριε Κύρτσο…
25/10/2021 - Πάνω από τον Σασμό βρίσκεται ο Όρκος των βοσκών της Κρήτης
25/10/2021 - Στον αγιασμό του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Αγυιάς για τη νέα σχολική χρονιά ο Ν. Καλογερής
25/10/2021 - Οι φορείς των Χανίων και της Κρήτης για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά
25/10/2021 - Φώφη Γεννηματά: Συγκλονισμένη η Ντόρα Μπακογιάννη
25/10/2021 - Φώφη Γεννηματά: Η πολιτική της διαδρομή – Από την ΠΑΣΠ στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
25/10/2021 - Γιατί οι Ρώσοι τουρίστες μας γύρισαν φέτος την πλάτη;
25/10/2021 - Φώφη Γεννηματά: Πένθος στη Βουλή για τον θάνατό της – Σταματούν οι εργασίες για μία εβδομάδα
25/10/2021 - Φώφη Γεννηματά: Μια ζωή γενναία – Όταν μιλούσε ανοιχτά για τη μάχη με τον καρκίνο
25/10/2021 - Δεν άντεξε η Φώφη Γεννηματά – Πέθανε στον Ευαγγελισμό
25/10/2021 - Aπίστευτες καταγγελίες γονέων του Νηπιαγωγείου Γραμβούσας: Η νηπιαγωγός υπονοεί σε κάθε ευκαιρία ότι κανένας δεν μπορεί να της κάνει κάτι, διότι έχει “πλάτες”
25/10/2021 - Δεν ισχύουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στα Χανιά
25/10/2021 - Ροζ συμβολικός «ΚΗΠΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» στον Δημοτικό Κήπο Χανιων για έναν πολύ σημαντικό σκοπό
25/10/2021 - Ελευθερία ή αιχμαλωσία;
25/10/2021 - Animation που δημιούργησε για το θέμα της Κλιματικής Κρίσης από το ΚΠΕ Βάμου στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για το Κλίμα
25/10/2021 - Κρητικιά food blogger: Οι απειλές προέρχονται από τον χώρο της Χρυσής Αυγής
Αγώνας της Κρήτης

Ο πόλεμος της Εκκλησίας για να χαθεί κάθε ίχνος μιας ξεχασμένης αίρεσης

35 Σχόλια

Του Γιώργου Στάμκου

«Διάγουμε ένα βίο σκληρό και περιπλανητικό. Πάμε από πόλη σε πόλη σαν πρόβατα εν μέσω λύκων. Υποφέρουμε από τις διώξεις όπως οι απόστολοι και οι μάρτυρες. Η ζωή μας διάγεται με αποχή, προσευχή και ακατάπαυστη εργασία. Όμως όλα αυτά είναι εύκολα, γιατί δεν είμαστε πλέον αυτού του κόσμου»

Ο μεσαιωνικός συγγραφέας Εβέρβνιους για τους ιερείς των Βογόμιλων

"Sponsored links"

“Καταγγέλλουν τους πλουσίους, απεχθάνονται τον Τσάρο, γελοιοποιούν τους ανώτερους, καταδικάζουν τους ευγενείς κι απαγορεύουν τους δούλους να υπακούουν στους κυρίους τους”.

Κοσμάς ο Ιερέας, Κατά των Βογομίλων

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στην περιοχή της αρχαίας Πέλλας, βρίσκονται μια σειρά από παράξενα μεσαιωνικά μνημεία, που μέχρι πρόσφατα προβλημάτιζαν τους αρχαιολόγους, ενώ ενοχλούσαν και συνεχίζουν να ενοχλούν τη, γνωστή για την αλαζονεία και μισαλλοδοξία της, Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας μας. Πρόκειται για δεκάδες λίθινους σταυρούς, κυκλικού τύπου, που ορισμένοι φτάνουν σε ύψος τα δύο μέτρα. Τυλιγμένοι με λειχήνες, λυγισμένοι και φθαρμένοι από το βάρος των αιώνων αυτοί οι αινιγματικοί σταυροί είναι μοναδικοί στον ελλαδικό χώρο και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες όχι μόνον της παρουσίας αλλά και της ακμής κατά το Μεσαίωνα θρησκευτικών ομάδων που δεν άνηκαν στο ορθόδοξο δόγμα, που υιοθετήθηκε επίσημα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Πρόκειται για μνημεία-κατάλοιπα των Βογόμιλών, μιας νεογνωστικιστικής αίρεσης που εμφανίστηκε στο χώρο της Θράκης και της Μακεδονίας τον 10 μ.Χ. αιώνα και, παρά τις διώξεις των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, των Βούλγαρων Τσάρων και της ορθόδοξης «Ιεράς Εξέτασης», κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι τον 15ο μ.Χ. αιώνα. Οι ίδιοι μπορεί να εξαφανίστηκαν (στη Βοσνία εξισλαμίστηκαν, ενώ στη Βουλγαρία έγιναν κυρίως Καθολικοί) αλλά τα μνημεία τους –όσα τουλάχιστον επέζησαν από τη μανία των διωκτών τους– συνεχίζουν να μας τους θυμίζουν. Και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους εγχώριους «Ορθόδοξους Ταλιμπάν», που δεν έπαψαν στιγμή να θεωρούν «εθνικό καθήκον» την εξάλειψη αυτών των «αιρετικών» μνημείων.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως το ορθόδοξο ιερατείο, πιέστηκε πολύ από τους Ευρωπαίους ρομαντικούς και Διαφωτιστές κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, για να αποδεχθεί την ανάγκη ανάδειξης και προστασίας των αρχαίων ελληνικών ναών, στους οποίους λατρεύονταν οι παλιοί θεοί των Ελλήνων. Είναι γνωστό άλλωστε πως πολλοί αρχαιοελληνικοί ναοί καταστράφηκαν από τους ίδιους τους Χριστιανούς και σε ορισμένους από αυτούς κτίστηκαν πάνω στα θεμέλια τους ορθόδοξες εκκλησίες. Παρ’ όλα αυτά το ορθόδοξο ιερατείο αναγκάστηκε να ανεχθεί την ύπαρξη τους και να αναγνωρίσει το αυτονόητο: πως οι Έλληνες δεν ήταν πάντα Χριστιανοί, και πως τα αρχαία μνημεία «έχουν δικαίωμα» να υπάρχουν.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τα μνημεία άλλων θρησκειών και πολιτισμών, που υπήρχαν διάσπαρτα στον ελλαδικό χώρο. Μέχρι πρόσφατα η εξαφάνιση αυτών των μνημείων θεωρούνταν «εθνικό χρέος». Να σας θυμίσω μόνο τα εκατοντάδες μουσουλμανικά τεμένη που υπήρχαν διασκορπισμένα σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και μέχρι το 1923 λειτουργούσαν κανονικά, όπως συμβαίνει σήμερα μόνο στη Δυτική Θράκη. Όλα αυτά τα τεμένη καταστράφηκαν μετά το 1923, οι μιναρέδες τους «αποκεφαλίστηκαν», και αφέθηκαν να φθαρούν από το χρόνο –ακόμη κι εκείνα τα μνημεία που είχαν μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία. Το ίδιο συνέβη και με αρκετές συναγωγές και νεκροταφεία των Εβραίων. Το ίδιο συνεχίζει να συμβαίνει και στις μέρες μας με τα μεσαιωνικά μνημεία των «αιρετικών» Βογόμιλων.

Εξαφανίστε τα Βογομιλικά Μνημεία!

Η εξαφάνιση αυτών των «αιρετικών» νεκροταφείων από το χώρο της Μακεδονίας συνεχίζει να θεωρείται «ιερό καθήκον» από τους «ορθόδοξους Ταλιμπάν». Αυτό συνέβη πριν από από μερικά χρόνια στους εντυπωσιακούς μονολιθικούς σταυρούς του παλιού νεκροταφείου της Παλιάς Πέλλας των Γιαννιτσών. Τον Οκτώβριο του 2001, όπως κατήγγειλαν ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής, «τα συνεργεία του δήμου, υπό την καθοδήγηση της τοπικής εκκλησιαστικής αρχής εισέβαλαν με μπουλντόζα στο χώρο του παλιού νεκροταφείου, εκθεμελίωσαν και κατέστρεψαν το βογομιλικό νεκροταφείο, χωρίς την επίβλεψη αρχαιολόγου και ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων αντιδρά για την επιλεγείσα περιοχή». Ως δικαιολογία αυτής της ανυπολόγιστης καταστροφής προβλήθηκε η ανάγκη «ανάπλασης» του χώρου και η επιθυμία του τοπικού ιερέα για την εκεί οικοδόμηση μιας νέας εκκλησίας!

Στις καταγγελίες η αρμόδια 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αντέδρασε χλιαρά, παρά το γεγονός ότι κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε εκεί στις 9 Οκτωβρίου του 2001 «διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια σκαπτικών εργασιών καθαιρέθηκαν λίθινοι σταυροί μεταβυζαντινής περιόδου». [Ορισμένοι Έλληνες αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως αυτά τα “βογομιλικού τύπου” μνημεία είναι μεταξύ 15ου-17ου αιώνα, άρα “μεταβυζαντινά”, αλλά ακόμη κι ισχύει αυτό, σπάνια μνημεία μισής χιλιετίας δεν πρέπει να θεωρούνται “άνευ ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας”. Ακόμη και στη Βοσνία, που γνώρισε επί τέσσερα χρόνια (1992-1995) έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, υπολογίζεται πως υπάρχουν και διατηρούνται ακόμη περίπου 50.000 παρόμοια “βογομιλικού τύπου” ταφικά μνημεία, γνωστά και ως stecci].

"Sponsored links"

Στην πραγματικότητα τότε μια μπουλντόζα ξερίζωσε τους μεσαιωνικούς σταυρούς και τους μετέφερε σ’ ένα «ακριανό σημείο» και κατά τη μεταφορά πολλοί σταυροί γδάρθηκαν, ενώ ορισμένοι (2-3 σε σύνολο 21) θρυμματίστηκαν κιόλας! Στις πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, που ήταν η μόνη που ασχολήθηκε τότε με το θέμα, οι υπάλληλοι της 11ης Εφορείαςείχαν το θράσος να δηλώσουν πως «το εν λόγω νεκροταφείο είναι μη αρχαιολογικός, και ως εκ τούτου μη διατηρητέος χώρος», γι’ αυτό και χρησιμοποιούν επίτηδες τον όρο «μεταβυζαντινά μνημεία», άσχετα αν αυτοί οι μονολιθικοί σταυροί χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα! Τι απέγιναν σήμερα αυτοί οι σπάνιοι μεσαιωνικοί “βογομιλικού τύπου” σταυροί, που ξεριζώθηκαν και πετάχθηκαν στην  άκρη του νεκροταφείου της Παλαιάς Πέλλας; Σύμφωνα με σημερινές μαρτυρίες ευαισθητοποιημένων κατοίκων του χωριού, όπως ο Σταύρος Κούλης: “Δεν έχει απομείνει το παραμικρό μνημείο πλέον και σας σας το λέω εγώ που γεννήθηκα και μένω μόνιμα σε αυτό το χωριό! Είχα όμως την τιμή να τα προλάβω, μιας κι ο παππούς μου ήταν θαμμένος ακριβώς δίπλα σε ένα τέτοιο ταφικό μνημείο! Είτε πετάχθηκαν είτε χρησιμοποιήθηκαν ως μπαζώματα σε διάφορα έργα του χωριού!”

Η Συνωμοσία της Σιωπής

Στην περιοχή του νομού Πέλλας υπάρχουν πολλά μεσαιωνικά νεκροταφείακαι ορισμένα από αυτά χαρακτηρίζονται τυπολογικά «βογομιλικού τύπου», παρουσιάζοντας πολλές ομοιότητες με τις βογομιλικές νεκροπόλεις της Βοσνίας καθώς και με τα μνημεία των Καθαρών της Προβηγκίας, οι οποίοι αποτελούσαν ακόμη μια προέκταση των νεογνωστικιστών και νεομανιχαίων Βογόμιλων στο χώρο της νότιας Γαλλίας. Αυτό άλλωστε είχε επισημάνει το 1988 στο 8ο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης ο βυζαντινολόγος Νικόλαος Οικονομίδης, που έκανε λόγο για την ομοιότητα αυτών των μνημείων με αντίστοιχες μονολιθικές στήλες της νότιας Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Βοσνίας, που αποδίδονται στους Βογόμιλους και τη «θυγατρική»  τους δυτικοευρωπαϊκή μεσαιωνική αίρεση των Καθαρών.

Καθόλου περίεργο λοιπόν που η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, η τότε Υπουργός Πολιτισμού, αποφάσισε να κηρύξει διατηρητέο το μεσαιωνικό νεκροταφείο της Νέας Χαλκηδόνας, όπου συναντάμε άλλους 53 λίθινους σταυρούς «βογομιλικού τύπου» (απόφαση αρ. Β2/Φ34/29280/756 της 4  Αυγούστου του 1988). Ωστόσο τα εντυπωσιακά αυτά μνημεία δεν αναφέρονται σε κανέναν τουριστικό οδηγό, σε κανένα βιβλίο (ήμουν ο πρώτος που έγραψα σχετικά άρθρα από  τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έκανα εκτενή αναφορά σ’ αυτό σε κεφάλαιο μου στο βιβλίο μου Στοιχειωμένα Βαλκάνια, που πρωτοεκδόθηκε το 2006), δεν υπάρχει καμιά πινακίδα που οδηγεί σ’ αυτά και γενικώς υπάρχει γύρω τους μια «διατεταγμένη σιωπή». Πρέπει κανείς να ψάξει πολύ για να τα ανακαλύψει…

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως πρώτος έγραψε για την καταστροφή των “βογομιλικού τύπου” μνημείων στην ελληνική Μακεδονία ο αυτοεξόριστος κι αντιφρονών Έλληνας συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος (1928-2003), ο οποίος είπε σχετικά σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, στην οποία καταφέρθηκε και κατά των ημίμετρων προστασίας που είχε λάβει η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη: «Πιστεύω ότι ο ρατσισμός είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και ότι είναι αδύνατον να τον ξεριζώσουμε. Και ακριβώς γι’ αυτό, απαιτείται ένας συνεχής και έντονος αγώνας εναντίον του ρατσισμού, που, ως γνωστόν, εμφανίζεται με πολλές μορφές. Ο νεοελληνικός ρατσισμός οφείλεται, κατά μεγάλο μέρος, στην παιδεία μας που οδηγεί τα ελληνόπουλα στην παρανοϊκή αντιμετώπιση της βαλκανικής πραγματικότητας. Νομίζω ότι, το καλύτερο αντίδοτο κατά του ρατσισμού είναι η βαθιά γνωριμία μεταξύ των λαών. Όσο για τους τάφους των Bογομίλων της Βεύης (Μππάνιτσα), τους είδα με τα μάτια μου και τους εδημοσίευσα και στην Αθήνα και στο Παρίσι. Εννοείται πως η Μελίνα Μερκούρη δεν απάντησε ποτέ ούτε στην επίσημη επιστολή μου, ούτε στα άρθρα μου. Έτσι, η ψευτοσοσιαλίστρια υπουργίνα “απόδειξε” πως οι Σλάβοι δεν πατήσανε ποτέ το “ιερόν έδαφος” της Ελλάδας!»

Για την ώρα το σπάνιο στην Ευρώπη και μοναδικής ομορφιάς μεσαιωνικό νεκροταφείο της Νέας Χαλκηδόνας, που βρίσκεται μόλις 31 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, είναι άγνωστο στους πολλούς. Δεν υπάρχει καμιά πινακίδα που να οδηγεί σ’ αυτό, παρά το γεγονός πως βρίσκεται εκατό μόλις μέτρα από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. Για να βρει κανείς αυτό το σπάνιο νεκροταφείο θα πρέπει, λίγο πριν μπει στη Νέα Χαλκηδόνα, να στρίψει δεξιά και, αφού ακολουθήσει για λίγο έναν χωματόδρομο, να φθάσει εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Αυτή η εκκλησία είναι μεσαιωνική, όπως μαρτυρούν και οι ογκόλιθοι των τοίχων της –μάλιστα στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας υπάρχει εντοιχισμένη μια σπάνια βογομιλική ταφόπλακα που έχει χαραγμένο τον ήλιο και τη Σελήνη, συνηθισμένα σύμβολα των πρώην παγανιστών Σλάβων Βογόμιλων.

Ακριβώς πίσω της υπάρχουν διάσπαρτοι οι μονολιθικοί σταυροί των Βογόμιλων. Κάποιοι είναι σπασμένοι, άλλοι είναι θαμμένοι μέσα στο χώμα και μόλις διακρίνονται, ενώ δύο-τρεις στέκουν ακόμη όρθιοι, αν και γυρτοί, και το ύψος τους φθάνει τα δύο μέτρα. Εννοείται πως ο χώρος είναι καλυμμένος με αγριόχορτα, ενώ κάποιοι επιτήδειοι αρχαιοκάπηλοι έχουν ανασκάψει ορισμένους τάφους για να κλέψουν οτιδήποτε θάφτηκε μαζί με τους νεκρούς. Η ατμόσφαιρα είναι εντελώς «γκόθικ», πράγμα που επηρεάζει ακόμη και τους ανίδεους σχετικά με τους Βογόμιλους. Τα μνημεία σε ταξιδεύουν. Νομίζεις προς στιγμήν πως δεν βρίσκεσαι στην Ελλάδα, αλλά στους λόφους της Βοσνίας, ακόμη και στα γεμάτα με κέλτικα μνημεία οροπέδια της Σκοτίας. Πρόκειται ασφαλώς για ψευδαίσθηση γιατί το νεκροταφείο αυτό, αν βρισκόταν σε κάποια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα, θα ήταν περιποιημένο, καλοδιατηρημένο, και θα υπήρχαν παντού πινακίδες που θα υποδείκνυαν την ύπαρξη του. Όχι όμως στην Ελλάδα, όπου τα μεσαιωνικά βογομιλικά μνημεία της Μακεδονίας έχουν μπει στο στο στόχαστρο των εγχώριων «ΟρθόδοξωνΤαλιμπάν».

Είναι παράξενο πάντως πως αυτά τα «αιρετικά» μνημεία στην αυλή της εκκλησίας των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου κατόρθωσαν να επιζήσουν ως τις μέρες μας και δεν καταστράφηκαν προηγουμένως από τους φανατικούς ορθόδοξους. Το μυστήριο λύνεται αν παρατηρήσει κανείς τα ίχνη της βάσης του μιναρέ που σώζονται ακόμη εκεί. Στα τέλη του 14ου αιώνα, με την έλευση των Οθωμανών, η παλιά βυζαντινή εκκλησία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος για τους πιστούς του Αλλάχ της περιοχής. Αυτοί δεν πρέπει να ήταν μόνο νεοφερμένοι Τούρκοι, αλλά και πρώην Βογόμιλοι και Μανιχαίοι της κεντρικής Μακεδονίας που πέρασαν στο Ισλάμ προσελκυόμενοι από την ανεικονικότητα της μουσουλμανικής θρησκείας (οι Βογόμιλοι απέρριπταν τις εικόνες, το σταυρό και τις εκκλησίες, αν και είχαν κάποιους ιερούς χώρους θρησκευτικής συνάθροισης). Αφού εξισλαμίστηκαν οι Βογόμιλοι είχαν κάθε λόγο να σεβαστούν τους τάφους των προγόνων τους και τα σύμβολα της «παλιάς θρησκείας» τους. Έτσι οι μεσαιωνικοί τάφοι παρέμειναν σχεδόν ανέπαφοι μέχρι το 1923, όταν οι μουσουλμάνοι της Μακεδονίας ανταλλάγησαν με τους ορθόδοξους της Μικρά Ασίας και της ανατολικής Θράκης και εκδιώχθηκαν στην Τουρκία.

Η παρουσία πάντως ισχυρών βογομιλικών κοινοτήτων στην ενδοχώρα της Θεσσαλονίκης μεταξύ του 10ου και του 14ου αιώνα επιβεβαιώνεται από πολλες βυζαντινές πηγές. Στην πραγματεία του Κατά Πασών των Αιρέσεων, ο αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Συμεών (15ος αιώνας) ταξινομεί ως υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τους Ορθόδοξους τους «Βογόμυλους, ανθρωπάρια δυσσεβέστατα, οι οποίοι και Κουδούγεροι ονομάζονται» (Μακαρίου Συμεών Απαντα, Λειψία 1791, σ.17). Σύμφωνα μάλιστα με τον γνωστό βυζαντινολόγο Στίβεν Ράνσιμαν, η επικρατέστερη προέλευση της ονομασίας «Κουδούγεροι» σχετίζεται με το χωριό Κουτούγερι των Βοδενών (Έδεσσα), τα σημερινά δηλαδή Καισαριανά Πέλλας (Steven Runciman, The Medieval Manichee, Cambridge University Press 1947). Όπως καταλαβαίνετε η περιοχή του κάμπου της κεντρικής Μακεδονίας έβριθε το Μεσαίωνα από «αιρετικούς» Βογόμιλους και νεομανιχαϊκές κοινότητες και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί την κυρίαρχη ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας, που απροκάλυπτα επιδιώκει να κάνει «πολιτισμική εθνοκάθαρση» ακόμη και στα μνημεία του παρελθόντος…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φωτογραφίες, που συνθέτουν το κολάζ της κεντρικής φωτογραφίας, είναι από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, και χρονολογούνται από το 2006. 


O συγγραφέας Γιώργος Στάμκος δίπλα από έναν «βογομιλικού τύπου» σταυρό στο μεσαιωνικό νεκροταφείο της Νέας Χαλκηδώνας, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης.

* Ο συγγραφέας Γιώργος Στάμκος (stamkos@pot.com), που είναι και δημιουργός του ΖΕΝΙΘ (www.zenithmag.wordpress.com), ερευνά, μελετά και γράφει εδώ και 25 χρόνια σχετικά με το θέμα των Βογόμιλων, του Γνωστικισμού και των μεσαιωνικών “αιρετικών” ομάδων στα Βαλκάνια, αναζητώντας τα κατάλοιπα τους. Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας αποτελεί η συγγραφή μιας Τριλογίας με θέμα τους Βογόμιλους και το Γνωστικισμό γενικότερα και την επίδραση τους στον ανθρώπινο πολιτισμό και στην πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Το πρώτο, και βασικότερο, βιβλίο της Τριλογίας έχει τίτλο «ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ: Στη Σκιά του Άλλου Θεού– Γνωστικοί, Ζωροάστρες, Μιθραϊστές, Μανιχαίοι, Μεσσαλιανοι, Αλαουίτες, Γεζίντι, Μπεκτασήδες, Παυλικιανοί και η Αυγή των Βογόμιλων» εκδόθηκε το 2017.

tvxs.gr

Διαβάστε επίσης:

– Δρ. Παναγιώτης Ξηρουχάκης, Βυζάντιο και Επανάσταση

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

35 Σχόλια

 1. protagoras333

  Από που και ως που μισαλλοδοξία της Ορθόδοξης Εκκλησίας;;! Επειδή απλά δεν φροντίζανε αυτά τα αρχαία αντικείμενα που ήταν και είναι υποχρέωνη ΜΟΝΟ της πολιτείας να τον κάνει;;! Την μισαλλοδοξία θα την βρει και θα την ανακαλύψει στον εαυτό του ο ψευτοσυγγραφέας Γιώργος Στάμκος όπως και φαίνεται και από τις φωτογραφίες ότι τέτοιος πραγματικά ψεύτης μισαλλόδοξος που αληθινά είναι!
  Λέει ψευδώς και συκοφαντικώς ο Γιώργος Στάμκος για “ορθόδοξη” «Ιεράς Εξέτασης»! Ενώ δεν εμφανίζει πουθενά και το παραμικρό ιστορικό αποδεικτικό στοιχείο και δεν υπήρξε στην Ιστορία πράγματι κάτι τέτοιο το οποίο ανήκει καθαρά και μόνο στην νοσηρή αρρωστημένη φαντασία του!

  • protagoras333

   Η αλήθεια ποιά πραγματικά είναι αυτή που βίαια καταστρατηγεί ο Γιώργος Στάμκος ;;!
   Τους βογομίλους δεν τους καταδίωξε καμία Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε καμία ψευδώς Ορθόδοξη “ιερά εξέταση”! (sic) αλλά περισσότερο καταδιώχθηκαν από τα συμφέροντα του αυτοκράτορα Κομνηνού που όχι το έκανε επειδή τους αντιπαθούσε αλλά επειδή δεν θέλανε ΚΑΘΟΛΟΥ να τον βοηθήσουν τον αυτοκράτορα (ξέρεις κανένα στην Ιστορία που να μισεί κάποιους και να ζητάει βοήθεια χωρίς πραγματικά ανάγκη από αυτούς τους οποίους τους ίδιους δήθεν να μισεί;)

   • protagoras333

    Στα έτη περί το 1110 ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός ξεκίνησε διωγμό κατά των Βογόμιλων, επειδή διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για βοήθεια που θα λάβαινε από αυτούς με την μετεγκατάσταση τους στη Βαλκανική χερσόνησο και αρνήθηκαν τη βοήθεια τους προς το βυζαντινό κράτος και «τρεις χιλιάδες περίπου απ’ αυτούς, που είχαν πάρει μέρος στην εκστρατεία κατά των Νορμανδών, τον εγκατέλειψαν και γύρισαν στα χωριά τους». Έγιναν εκφραστές της εθνικής και πολιτικής αντίθεσης των Σλάβων «εναντίον τής αυστηρής βυζαντινής διοίκησης», «τόσο στα εκκλησιαστικά όσο και στα κοσμικά ζητήματα».

   • protagoras333

    Δηλαδή οι βογομίλοι ώς Βούλαροι-Σλάβοι που ήταν, είχαν εναντιωθεί και πολεμίσει ως εχθροί εναντίον του Βυζαντινού κράτους και της βυζαντινής διοίκησης και γι΄αυτό πολεμήθηκαν από τον αυτοκράτορα Κομνηνό! Αλλά σε αυτά επίτηδες υπεκφεύγει και τα καλύπτει ο συγγραφέας και όχι ιστορικός Γιώργος Στάμκος.

   • protagoras333

    Λές και αναφέρεις επιλεκτικά από το κείμενο του Κοσμά του Ιερέα, ότι οι Βογομίλοι “Καταγγέλλουν τους πλουσίους, απεχθάνονται τον Τσάρο, γελοιοποιούν τους ανώτερους, καταδικάζουν τους ευγενείς κι απαγορεύουν τους δούλους να υπακούουν στους κυρίους τους”. Στο κείμενο του Κοσμά του Ιερέα όμως με τίτλο “Λόγοι κατά των αιρετικών”, και δεν υπάρχει κείμενο με τίτλο “Κατά των Βογομίλων” όπως ψευδώς και συκοφαντικώς ο Γιώργος Στάμος αναφέρει. Το οποίο σωστά ο Κοσμάς ο ιερέας στο κείμενό του “Λόγοι κατά των αιρετικών” δεν αναφέρει ΚΑΘΟΛΟΥ να διωχθούν οι Βογομίλοι αλλά αναφέρει για τις κακότροπες συμπεριφορές τους και χαρακτήρες που δυστυχώς είχαν κατά την ιστορική περίοδο.

   • protagoras333

    Στα έτη περί το 1110 ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός ξεκίνησε διωγμό κατά των Βογόμιλων, επειδή διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για βοήθεια που θα λάβαινε από αυτούς με την μετεγκατάσταση τους στη Βαλκανική χερσόνησο και αρνήθηκαν τη βοήθεια τους προς το βυζαντινό κράτος και «τρεις χιλιάδες περίπου απ’ αυτούς, που είχαν πάρει μέρος στην εκστρατεία κατά των Νορμανδών, τον εγκατέλειψαν και γύρισαν στα χωριά τους». Έγιναν εκφραστές της εθνικής και πολιτικής αντίθεσης των Σλάβων «εναντίον τής αυστηρής βυζαντινής διοίκησης», «τόσο στα εκκλησιαστικά όσο και στα κοσμικά ζητήματα». Ως αποτέλεσμα, αντί να υπερασπιστούν την περιοχή του Βυζαντίου από τους βαρβάρους του Βορρά, «οι Βογόμιλοι επέδειξαν προδοτική στάση έναντι του Βυζαντίου κατά την εισβολή των Νορμανδών στις δυτικές επαρχίες της χερσονήσου του Αίμου και προκάλεσαν τόσο την οργή του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ Κομνηνού (1081-1118), όσο και τη σκληρή τιμωρία των Παυλικιανών» οι οποίοι είχαν στασιάσει.

   • protagoras333

    Όπως αναφέρει η Άννα Κομνηνή, «οι Βογόμιλοι και οι Αρμένιοι μπορεί να είχαν διαφορετική πίστη από τους Παυλικιανούς, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση συμμάχησαν με τους στασιαστές».
    Λίγο αργότερα, το 1084, οι Βογόμιλοι «επαναστάτησαν και κάλεσαν σε βοήθεια τους Πατζινάκους» (Πετσενέγους) και «δύο φορές (1086 και 1088) οι βαρβαρικές ορδές διέλυσαν τα ελληνικά στρατεύματα και χρειάστηκε να ζητηθεί ειρήνη (1089)». «Οι Πετσενέγοι και οι Βογομίλοι νίκησαν το στρατό του Βυζαντίου και απελευθέρωσαν τη Δρίστρα και όλη την παραδουνάβια περιοχή».
    Αυτό συνέβη, καθώς «πριν καλά – καλά προλάβει ο βυζαντινός αυτοκράτορας να αποσοβήσει τον κίνδυνο από τους Νορμανδούς», αναφέρει ο Ostrogorsky, «βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Πατζινάκες».

   • protagoras333

    Και συνεχίζει: «Ο κίνδυνος από τους Πατζινάκες απειλούσε την αυτοκρατορία σαν δαμόκλεια σπάθη τις τελευταίες δεκαετίες και τελικά έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν οι Βογόμιλοι από τις ανατολικές περιοχές της βαλκανικής χερσονήσου υποστήριξαν τα προελαύνοντα στίφη των Πατζινάκων. Η απειλή κορυφώθηκε όταν οι Πατζινάκες, ύστερα από μακρές και αμφίρροπες πολεμικές αναμετρήσεις, έφθασαν το 1090 μπροστά στα τείχη της βυζαντινής πρωτεύουσας». Καθώς «οι κρατικές αρχές…λάβαιναν μέτρα εναντίον τους…κατά κανόνα…όταν οι αιρετικοί ήταν επικίνδυνοι από άποψη πολιτική, όπως οι Βογόμιλοι».

   • protagoras333

    Όπως και στην περίπτωση των παυλικιανών οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά του βυζαντινού κράτους ως σύμμαχοι των Αράβων. (Ζακυθηνός Διονύσιος, Βυζαντινή Ιστορία 324-1071, εκδ. Δωδώνη, Αθήνα-Γιάννινα 1989 (c1972), σ. 247.)
    Ο αφανισμός των βογομίλων δεν έγινε καθόλου από τους Ορθοδόξους αλλά έγινε με την κατάκτηση από τους Οθωμανούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης τον 15ο αιώνα, τότε οι Βογόμιλοι οδηγήθηκαν σε αφάνεια.

   • protagoras333

    Ιστορικές πηγές των προδοτικών στάσεων από τους Βογομίλους:

    1) Βασίλιεφ Α. Α., Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (μτφρ. Σαβράμης Δημοσθένης), τόμ. 2ος, εκδ. Πάπυρος, 1971, σ. 22.
    2) Μαμάτσης Τάκης, Ιστορία του Βυζαντίου, 3η έκδ., Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1985, σ. 176.
    3) Φειδάς Ιω. Βλάσιος, Εκκλησιαστική Ιστορία – Από την Εικονομαχία μέχρι τη Μεταρρύθμιση, τόμ. Β’, 3η έκδ., Αθήνα 2002, σ. 306.
    4) Beck Hans-Georg, Η βυζαντινή χιλιετία (μτφρ. Κούρτοβικ Δημοσθένης), 2η έκδ., ΜΙΕΤ, Αθήνα 1992, σ. 380.
    5) Diehl Charles, Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Καρδαμίτσας, Αθήνα 2007 (c1919), σ. 151.
    6) Ostrogorsky Georg, Ιστορία του Βυζαντινού Κράτους, τόμ. Γ’, 7η έκδ., Ιστορικές Εκδόσεις Στέφανος Δ. Βασιλόπουλος, Αθήνα 2002, σ. 23.
    7) Runciman Steven, Βυζαντινός Πολιτισμός, Γαλαξίας, Αθήνα 1969, σ. 128.

   • protagoras333

    Δηλαδή οι βογομίλοι ώς Βούλαροι-Σλάβοι που ήταν, είχαν εναντιωθεί και πολεμίσει ως προδότες εχθροί εναντίον του Βυζαντινού κράτους και της βυζαντινής διοίκησης και γι΄αυτό πολεμήθηκαν από τον αυτοκράτορα Κομνηνό! Αλλά σε αυτά τα ιστορικά γεγονότα και αποδείξεις επίτηδες δεν τα αναφέρει, υπεκφεύγει και τα καλύπτει ο συγγραφέας και όχι ιστορικός Γιώργος Στάμκος.

   • protagoras333

    Λές και αναφέρεις επιλεκτικά από το κείμενο του Κοσμά του Ιερέα, ότι οι Βογομίλοι “Καταγγέλλουν τους πλουσίους, απεχθάνονται τον Τσάρο, γελοιοποιούν τους ανώτερους, καταδικάζουν τους ευγενείς κι απαγορεύουν τους δούλους να υπακούουν στους κυρίους τους”. Στο κείμενο του Κοσμά του Ιερέα όμως με τίτλο “Λόγοι κατά των αιρετικών”, και δεν υπάρχει κείμενο με τίτλο “Κατά των Βογομίλων” όπως ψευδώς και συκοφαντικώς ο Γιώργος Στάμος αναφέρει και διαστρέφει επίτηδες την ιστορική αλήθεια και το κείμενο ώστε δήθεν να υπάρχει ψευδώς κείμενο με τίτλο “κατά των βογομίλων” ώστε να εμφανίσει με τον ψευδές τίτλο αυτό ότι ήταν δήθεν φανατικά και διωκτικά ο Κοσμάς ο ιερέας κ.α. εναντίον των βογομίλων ενώ στην πραγματικότητα ο τίτλος του κειμένους του ήταν “λόγοι κατά των αιρετικών” με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί ο Γιώργος Στάμος να διαστρέψει την αλήθεια, όπου μόνο ως λογομαχία αναφέρει την αντίθεση του με την αίρεση των βογομίλων. Το οποίο σωστά ο Κοσμάς ο ιερέας στο κείμενό του “Λόγοι κατά των αιρετικών” δεν αναφέρει ΚΑΘΟΛΟΥ να διωχθούν οι Βογομίλοι αλλά αναφέρει για τις κακότροπες συμπεριφορές τους και χαρακτήρες που δυστυχώς είχαν κατά την ιστορική περίοδο.

   • protagoras333

    Και δεν καταδιώχθηκαν οι βογομίλιοι κάν από τους Ορθόδοξους όταν μάλιστα είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου το κράτος πολέμησε την Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθώντας μάταια να της επιβάλλει αιρετικές, για εκείνη, απόψεις: “1) οι αυτοκράτορες δεν πέτυχαν να συμβιβάσουν ορθοδόξους και Αρειανούς, 2) ο Βασιλίσκος, ο Ζήνων, ο Ιουστινιανός, ο Ηράκλειος και ο Κώνστας Β’ δεν μπόρεσαν με τα αυτοκρατορικά τους διατάγματα να προσεταιριστούν τους μονοφυσίτες, 3) οι εικονομάχοι αυτοκράτορες, ύστερα από αιματηρούς αγώνες, έχασαν οριστικά το παιχνίδι, και 4) η ένωση Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας δεν έγινε ποτέ, μολονότι με νύχια και δόντια επιχειρήθηκε αυτό το σχέδιο.” (Ματσούκας Α. Νίκος, Δογματική και Συμβολική θεολογία, τόμ. Γ΄, Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 1997, σελ. 297-298. Βλ. και ΘΗΕ, τόμ. 04, 1964, στ. 4).

   • protagoras333

    Άλλο ένα μεγάλο ψέμα του Γιώργου Στάμνου αναφέρει με πονηρή αοριστολογία γιά δήθεν “καταγγελλείες” από ανύπαρκτους “ευαισθητοποιημένους” κατοίκους τον Οκτώβριο του 2001, Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στην περιοχή της αρχαίας Πέλλας και ότι δήθεν ήταν μία ανύπαρκτη «επιθυμία» του τοπικού ιερέα για την εκεί οικοδόμηση μιας νέας εκκλησίας! Στο οποίο συγκεκριμένο μέρος δεν υπάρχει ούτε εκκλησία αλλά ούτε κάτι το παραμικρό που να σχετίζεται με εκκλησία κ.α. Αλλά « χωρίς να υπάρχουν καθόλου κανένα υπακτό πρόσωπο με ονοματεπώνυμο και χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο ότι πράγματι υπήρξε τέτοια καταγγελεία επίσημα και με ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ και προκαλώ και τον συκοφάντη συντάκτη να προβάλει τους συγκεκριμένους με στοιχεία της περιοχής, ότι πράγματι κατήγγηλαν κάτι τέτοιο, πράγμα ανύπαρκτο αλλά συκοφαντικά φανταστικό!

   • protagoras333

    Επίσης συκοφαντικώς γράφεις “τα συνεργεία του δήμου, υπό την καθοδήγηση της τοπικής εκκλησιαστικής αρχής εισέβαλαν με μπουλντόζα στο χώρο του παλιού νεκροταφείου” !!! Τα συνεργεία του δήμου φαντασιόπληκτε αρχιταλιμπάν Γιώργο Στάμο απαγορεύεται έτσι και αλλιώς να καθοδηγηθούν από την οποιαδήποτε και εκάστοτε τοπική εκκλησιαστική αρχή. Εάν υπάρχει δήθεν τέτοιος “νόμος” βρείτε μας το!! Όπως αποδεδειγμένα και η αρμόδια 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και οι Έλληνες αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως αυτά τα “βογομιλικού τύπου” μνημεία είναι μεταξύ 15ου-17ου αιώνα, άρα “μεταβυζαντινά” και γι΄αυτό και δεν αντέδρασαν!
    Το φταίξιμο θα το βρείτε στο αριστεροκεντρικό κόμμα και κράτος του Πασόκ του Σιμίτη όπως πράγματι αναφέρει και αναγνωρίζει αναγκαστικά και ο συκοφάντης συντάκτης ήταν «Ως δικαιολογία αυτής της ανυπολόγιστης καταστροφής προβλήθηκε η ανάγκη «ανάπλασης» του χώρου» από το αριστεροκεντρώο κόμμα και την κυβέρνηση του Πασόκ του Σημίτη (που όλοι ξέρουμε πόσο μίσος είχε ο Σημίτης γιά την Ορθόδοξη Εκκλησία όχι να κάνει και «χατίρια»!!!) Γι΄αυτό και οι υπάλληλοι της 11ης Εφορίας Αρχαιοτήτων (που είναι κράτος εν κράτει και δεν καταλαβαίνουν ούτε από παπάδες, ούτε από Εκκλησία, μήπως και αυτοί είναι της “εκκλησίας”; κατά την φαιδρά αντίληψή σου Γιώργο Στάμ(ν)ο;) δήλωσαν πως «το εν λόγω νεκροταφείο είναι μη αρχαιολογικός, και ως εκ τούτου μη διατηρητέος χώρος» αλλά ο συγγραφέας μάλλον είναι ανώτερος και από όλους τους επιστήμονες αρχαιολόγους και φαίνεται ως «ξερόλας» ξέρει καλύτερα την δουλειά τους από εκείνους!

   • protagoras333

    Το φταίξιμο θα το βρείτε στο αριστεροκεντρικό κόμμα και κράτος του Πασόκ του Σιμίτη όπως πράγματι αναφέρει και αναγνωρίζει αναγκαστικά και ο συκοφάντης συντάκτης ήταν «Ως δικαιολογία αυτής της ανυπολόγιστης καταστροφής προβλήθηκε η ανάγκη «ανάπλασης» του χώρου» από το αριστεροκεντρώο κόμμα και την κυβέρνηση του Πασόκ του Σημίτη (που όλοι ξέρουμε πόσο μίσος είχε ο Σημίτης γιά την Ορθόδοξη Εκκλησία όχι να κάνει και «χατίρια»!!!) Γι΄αυτό και οι υπάλληλοι της 11ης Εφορίας Αρχαιοτήτων (που είναι κράτος εν κράτει και δεν καταλαβαίνουν ούτε …από παπάδες, ούτε …από Εκκλησία! Μήπως και αυτοί είναι της “εκκλησίας”; κατά την φαιδρά φαντασία σου Γιώργο Στάμο;) δήλωσαν πως «το εν λόγω νεκροταφείο είναι μη αρχαιολογικός, και ως εκ τούτου μη διατηρητέος χώρος» αλλά ο συγγραφέας μάλλον είναι ανώτερος και από όλους τους επιστήμονες αρχαιολόγους και φαίνεται ως «ξερόλας» ξέρει καλύτερα την δουλειά τους από εκείνους!

   • protagoras333

    Επίσης άλλη μία πονηρή αόριστη και χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ αποδείξεις μεγάλη συκοφαντία του Γιώργου Στάμνου «…που ενοχλεί την κυρίαρχη ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας, που απροκάλυπτα επιδιώκει να κάνει «πολιτισμική εθνοκάθαρση» ακόμη και στα μνημεία του παρελθόντος…»!!! Και σε προκαλώ αν μου αποδείξεις με ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που ΑΚΡΙΒΩΣ η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας έχει κάνει «πολιτισμική εθνοκάθαρση» (και ιδίως συγκεκριμένα ξαναγράφω) για τους Βογόμιλους;;! Πουθενά και σε τίποτα! Αναφέρεις συκοφαντικώς ΜΟΝΟ γιά μία περιοχή «λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στην περιοχή της αρχαίας Πέλλας» στην οποία ήταν ΜΟΝΟ κρατική ευθύνη αλλά και ευθύνη των αρχαιολόγων σε ότι συνέβηκε και όχι από μία ανύπαρκτη φανταστική δήθεν «επιθυμία» ενός ιερέα της ενορίας και που όπως σου είπα και παραπάνω σε προκαλώ να το αποδείξεις με επίσημα στοιχεία, (πράγμα ανύπαρκτο ως τώρα) αλλά είναι όμως οι “ανύπαρκτες συκοφαντίες” γιά τους άθεους ταλιμπάν και τον διαστρεβλωτή της αλήθειας αρχιταλιμπάν Γιώργο Στάμο! Και φυσικά πέρα από τις συκοφαντίες σας προκαλώ και τον συκοφάντη λασπολόγο Γιώργο Στάμο αλλά και τους λασπολόγους του tvxs σε όλους σας να πάτε δικαστικώς! Γιά πηγαίνετε αν τολμάτε! αλλά δεν θα το κάνετε γιατί και εσείς οι ίδιοι ξέρετε ότι θα χάσετε δικαστικώς και ολικά θα ρεζιλευτείτε επειδή είναι ψεύτικες συκοφαντίες που σε κάθε ιστοσελίδα ο κάθε ψεύτης και συκοφάντης μπορεί με ψευτικά στοιχεία και συκοφαντίες να προβάλει σαν ψευτοαυθεντία σαν και εσένα Γιώργο Στάμο και δεν μπορούν και δεν αντέχουν το Φώς της αληθινής Δικαιοσύνης.

   • protagoras333

    Πάμε και στα άλλα! 1) Τις άλλες μεγαλοσυκοφαντίες περί δήθεν “καταστροφών” από τους Ορθοδόξους των εβραϊκών νεκροταφείων κ.α. που ΜΟΝΟ ο ταλιμπάν Γιώργος Στάμκος λέει ενώ κανένας (επίσημος αναφέρω) εβραίος ή εβραϊκή αρχή στην Ελλάδα ουδέποτε είπε και ούτε κατηγόρησε! Το αντίθετο μάλιστα! Πολλές φορές οι ίδιοι οι εβραίοι εξήραν και ανεγνώρισαν το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπέρ της υπεράσπισης της ζωής κ.α. των εβραίων κατά τα σκληρά χρόνια της κατοχής από τους γερμανούς κατακτητές. Και χωρίς επίσης καθόλου να κατηγορούν τους Ορθοδόξους Χριστιανούς περί δήθεν καταστροφών των εβραϊκών νεκροταφείων στην Ελλάδα. Δεν το λέγω εγώ αλλά οι ίδιοι οι εβραίοι στην Ελλάδα. Και μην ανακατεύεις τους πλανεμένους Γ.Ο.Χ. και τον ψευτο”πατέρα” ψευτορασοφόρο Κλεομένη που αυτός μόνος του έκανε την βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου και που είναι επίσης και μεγάλοι εχθροί και υβριστές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Και αμέσως έβγαλε ανακοινωθέν η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Εκκλησία της Ελλάδος που καταδίκασαν και καταδικάζει την βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου από τον ψευτορασοφόρο αρχιπλανεμένο Κλεομένη όπως πραγματικά έτσι τον αποκάλεσε η Ορθόδοξη Εκκλησία.

   • protagoras333

    Και δες και στην τελική τι λέγανε και τι λένε οι εβραίοι στην Ελλάδα μετά το ανακοινωθέν και όχι μόνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος :

    (Το “Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο” αντιπροσωπεύει ΟΛΟΥΣ τους εβραίους στην Ελλάδα)

    Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017
    Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο: ”Ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι καθοριστικός στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας”

    «Ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι καθοριστικός στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού» επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.
    «Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την εκτίμησή του για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την υβριστική και χυδαία συμπεριφορά του αυτοαποκαλούμενου «πατέρα Κλεομένη» και τον βανδαλισμό του Μνημείου του Ολοκαυτώματος της πόλης της Λάρισας» σημειώνεται στην επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.
    «Αποτελεί σταθερή μας πεποίθηση» υπογραμμίζεται στην επιστολή, «ότι ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι καθοριστικός στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού». (Ακριβώς τα αντίθετα από ότι λέει ο φαντασιόπληκτος αθεοταλιμπάν Γιώργος Στάμκος!)
    Στην επιστολή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο καταλήγει: «Οφείλουμε όλοι μαζί να απομονώσουμε τους εκφραστές του μίσους και του αντισημιτισμού και να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνικής ευημερίας».

   • protagoras333

    Πάρτο τώρα και τρίψτο στα μούτρα σου αρχιταλιμπάν Γ. Στάμκο!
    Ενώ εσύ σαν αρχιταλιμπάν μισαλλόδοξος όπως αποδεδειγμένα είσαι, μιλάς ψευδώς για “μισαλλοδοξία”! (και εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια) Οι αντίθετοι και αντίπαλοι όσον αφορά τα δογματικά, κ.α. εβραίοι όμως με την Ορθόδοξη Εκκλησία, το “Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο” όλοι τους (οι εβραίοι) ομολογούν και λένε «ότι ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι καθοριστικός στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού».

   • protagoras333

    2) Μιλάς για καταστροφές μουσουλμανικών (πρόσεξε! τουρκικών) ναών όταν επί 500 χρόνια οι τούρκοι είχαν απάνθρωπα ως σκλάβους τους Έλληνες, με απάνθρωπες κακομεταχειρίσεις και με απάνθρωπες δολοφονίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε όλη την διάρκεια περίπου των 500 χρόνων απάνθρωπης σκλαβοποίησης των Ελλήνων. Όταν ελευθερώθηκαν οι Έλληνες βλέπανε σε αυτά τα τζαμιά όχι απλώς την θρησκεία των τούρκων μουσουλμάνων αλλά τα τούρκικα κατακτητικά κτήρια στην Ελλάδα, γιατί όλα τα εναπομείναντα τζαμιά που υπήρχαν στην Ελλάδα ήταν ΟΛΑ τούρκικης κατασκευής και σε αυτά βλέπανε τα δημιουργήματα των σατραπικών απάνθρωπων κατακτητών που με το έτσι θέλω και χωρίς καμία άδεια κτίζανε εις βάρος των Ελλήνων και του Ελληνικού Κράτους και απάνθρωπα οι τούρκοι βασανίζανε, εξευτέλιζαν και δολοφονούσανε τους Έλληνες τότε σκλάβους! Επίσης στην διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ήταν γνωστό σε όλους ότι οι περισσότερες (σχεδόν όλες οι) Ορθόδοξες εκκλησίες είχαν καταστραφεί από τους τούρκους και είχαν αντικατασταθεί με τουρκικά τζαμιά στις θέσεις τους που τότε άλλοτε υπήρχαν Ορθόδοξοι ναοί και Εκκλησίες. Με την απελευθέρωσή τους οι Έλληνες ξαναχτίσανε τις Εκκλησίες που υπήρχαν παλαιότερα εκεί.

   • protagoras333

    Μιλάς ρε διαστρεβλωτή της αλήθειας για καταστροφές τζαμιών όταν η Θράκη και αλλού στην Ελλάδα είναι πλημμυρισμένη από τζαμιά (επίσημα και ανεπίσημα) ενώ σε ολόκληρη την Τουρκία δεν έχουν αφήσει εκκλησία γιά εκκλησία που να μην την έχουν καταστρέψει (η Αγία Σοφία έγινε τζαμί καθώς και πολλές άλλες εκκλησίες) και τώρα πρόσφατα προσπαθούν ορισμένες να τις ξαναφτιάξουν που οι ίδιοι καταστρέψανε γιά λόγους τουρισμού και όχι για να τελούνε τις ακολουθίες τους οι Ορθόδοξοι.

   • protagoras333

    3) Ποιοί καταστρέψανε τους αρχαίους ναούς των δωδεκαθεϊστών;;! Πάντως όχι οι Ορθόδοξοι! Εδώ Γιώργο Στάμκο αν και μάλλον άθεος αντιγράφεις (όπως αντιγράφουν και οι διάφοροι άθεοι φασιστεροί τους νεοπαγανιστές πολυθεϊστές μασόνους στην απέλπιδα προσπάθειά τους να βρούν κάτι για να κατηγορήσουν την Εκκλησία ακόμα και με ψευτιές και ύβρεις) τις ψευδείς συκοφαντίες των νεοπαγανιστών μασόνων όπως και οι ίδιοι οι νεοπαγανιστές έχουν παραδεχθεί ότι είναι μασόνοι!!
    Βέβαια επίτηδες παραβλέπετε το γεγονός ότι τα περισσότερα μουσεία καθώς και οι περισσότεροι αρχαιοελληνικοί (δωδεκαθεϊστικοί) ναοί και μνημεία που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο είναι στην Ελλάδα όπου έχει τα παγκόσμια πρωτεία ότι έχει τους περισσότερους αρχαιοελληνικούς ναούς και αρχαιοελληνικά μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο!
    Αν δήθεν τα κυνηγούσε η Εκκλησία να τα καταστρέψει, αυτά θα υπήρχαν;; και θα είχε η Ελλάδα τους περισσότερους αρχαιοελληνικούς ναούς και μουσεία που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο;; Ασφαλώς όχι!

   • protagoras333

    Επίσης ουδέποτε η Εκκλησία όπως συκοφαντικώς λέγεις ταλιμπάν Γιώργο Στάμκο δεν ήθελε να εξαλείψει και δεν είπε ότι δεν υπήρχαν πριν τον Χριστιανισμό η αρχαία Ελλάδα και οι δωδεκαθεϊστικοί ναοί! (sic) Αυτά δεν τα μαρτυρούν απλά σε όλα τα αρχαιοελληνικά συγγράμματα και έργα αλλά και σε όλα τα χριστιανικά συγγράμματα και έργα όπως αναφέρουν μέσα τους, και αναφέρουν και πάρα πολλές αρχαίες αναφορές και αρχαιοελληνικά γεγονότα στον κόσμο που τα αναγνωρίζουν και όλοι οι ιστορικοί επιστήμονες στον κόσμο.

   • protagoras333

    Όλη αυτή η ψευδοεπιστημονική θεωρία δημιουργείται και σφυρηλατείται από σκοτεινά κέντρα παραθρησκευτικών οργανώσεων, που ονομάζονται νεοπαγανιστές ή νεοειδωλολάτρες, οι οποίοι δεν διστάζουν να πουν και τα πιο αισχρά ψεύδη, προκειμένου να συκοφαντήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Και αντίστοιχα, πίσω από το φαινόμενο της προσπάθειας αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής θρησκείας κρύβονται ακόμη πιο σκοτεινά κέντρα, αλλά και αόρατα μαζί, οι οποίοι είναι μασόνοι που στα τέλη του 19ου αιώνα ίδρυσαν μυστικές παραθρησκευτικές οργανώσεις, με σκοπό να επαναφέρουν τον πολυθεϊσμό στην Ευρώπη. Η δράση αυτών των ανθρώπων, αναμφίβολα, έχει δηλητηριάσει τη σκέψη αρκετών Ελλήνων, που παρασύρονται από τα ψευδεπιστημονικά προσωπεία και τα ψευδεπιχειρήματα που χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα.

   • protagoras333

    Αίτια καταστροφής των ναών
    Από την ιστορική αναδρομή γίνεται κατανοητό το γιατί οι περισσότεροι Έλληνες στράφηκαν συνειδητά στον Χριστιανισμό, εγκαταλείποντας οριστικά την αρχαία πολυθεΐα, αφού εκεί βρήκαν επιτέλους την αλήθεια που αιώνες ζητούσαν. Παρόμοια πορεία με τη θρησκεία του Δία ακολούθησαν και τα θρησκευτικά μνημεία στην αρχαία Ελλάδα, τα οποία άρχισαν να παρακμάζουν παράλληλα με το Δωδεκάθεο. Εφόσον οι Έλληνες άρχισαν να αδιαφορούν για τους θεούς του Ολύμπου, άρχισαν να αδιαφορούν και για τα μνημεία αυτών των θεών. Ιδίως η ζωή των ναών εξαρτιόταν από τις θυσίες που γίνονταν στους περιβόλους των ναών και γενικά από την επισκεψιμότητα των πιστών, κάτι που άρχισε να φθίνει στα ελληνιστικά χρόνια. Τα ιερά, οι βωμοί και τα μαντεία, ιδίως των Δελφών, (ΙΕΕ, Στ΄, σελ.177) άρχισαν να ερημώνουν, ενώ η τέχνη πλέον χάνει τον καθαρά θρησκευτικό και ιερό χαρακτήρα και γίνεται μέσο έκφρασης ή επίδειξης, όχι λατρείας και ευλάβειας.

   • protagoras333

    Σεισμοί
    Αναμφίβολα, η αδιαφορία επιφέρει και φθορά. Ένας ναός ή ένα άγαλμα που δεν συντηρείται, αργά ή γρήγορα καταστρέφεται. Η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, είναι πλούσια σε σεισμούς. Πλήθος ναών καταστράφηκαν από κάποια σεισμική δόνηση στο πέρασμα των αιώνων και δεν ανοικοδομήθηκαν, καθώς δεν υπήρχε πια το θρησκευτικό ενδιαφέρον, όπως μας βεβαιώνουν συγγραφείς των ρωμαϊκών χρόνων, όπως ο Πλούταρχος, ο Στράβων και Παυσανίας. Προ του 323 π.Χ. δεν υπήρχε περίπτωση να καταστραφεί ο ναός της πόλης και να μη σπεύσουν οι αρχαίοι Έλληνες να τον ανοικοδομήσουν. Μετά το 323 δεν υπάρχει ο ίδιος ζήλος, ιδίως όταν τα οικονομικά των πόλεων δεν είναι ανθηρά. Και όσο προχωρούμε στα ρωμαϊκά χρόνια, πληθαίνουν οι ναοί που δεν έχουν την τύχη να συντηρηθούν ή να ανακατασκευαστούν.
    Σίγουρα θα αναρωτηθεί κανείς. Όλα τα κτήρια της αρχαίας Ελλάδας, ιδίως οι ναοί, χάλασαν από τα παραπάνω αίτια μόνο; Η απάντηση είναι όχι, ο παράγοντας άνθρωπος έχει επίσης μεγάλη ευθύνη, ιδίως μέσω των πολέμων ή των βαρβαρικών επιδρομών. Και σε περίοδο πολέμου, θύματα είναι και τα μνημεία, όχι μόνο οι άνθρωποι.

   • protagoras333

    Βάρβαροι
    Σε όλη την αρχαία μας ιστορία έχουμε τέτοιες καταστροφές. Μία από τις πιο γνωστές είναι αυτή που προκάλεσαν οι Πέρσες το 480 π.Χ., οι οποίοι έβαλαν φωτιά στην ακρόπολη της Αθήνας και κατέστρεψαν τα ιερά της, όπως κατέστρεψαν και ιερά στην Ιωνία ή και στη Βαβυλώνα. Εδώ υποκρύπτεται και το στοιχείο του θρησκευτικού φανατισμού, με την έννοια ότι οι Πέρσες έδειχναν ότι οι θεοί τους νίκησαν τους θεούς των Ελλήνων ή των Βαβυλωνίων. Μία λιγότερο γνωστή βαρβαρική επιδρομή, που προκάλεσε όμως αρκετές καταστροφές μνημείων, ήταν η εισβολή των Γαλατών το 279 π.Χ., οι οποίοι είχαν σκοπό να κατακτήσουν την Ελλάδα και να οικειοποιηθούν τον πλούτο της. Έβαλαν στόχο να λαφυραγωγήσουν το μαντείο των Δελφών, απέτυχαν, και αργότερα πέρασαν στη Μικρά Ασία, όπου μεταξύ άλλων, κατέστρεψαν το ιερό του Απόλλωνα στα Δίδυμα. (ΙΕΕ, Δ΄,σ.373). Οι Γαλάτες μισθοφόροι του Πύρρου, επίσης, λεηλάτησαν τους τάφους των Μακεδόνων βασιλιάδων στις Αιγές την ίδια εποχή (ΙΕΕ, Δ΄, σελ.377). Ο άγραφος νόμος έλεγε από την αρχαιότητα ότι έστω και αν νικάμε κάποιον στον πόλεμο, σεβόμαστε τα ιερά του και τη θρησκεία του. Αυτός ο άγραφος νόμος, ωστόσο, παραβιαζόταν και από τους ίδιους τους αρχαίους Έλληνες, ένα ακραίο φαινόμενο που έγινε έντονο στα ελληνιστικά χρόνια, όταν οι συγκρούσεις μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων εκτραχύνθηκαν έντονα.

   • protagoras333

    Καταστροφές από αρχαίους Έλληνες
    Χαρακτηριστική είναι η βαρβαρότητα που παρουσιάστηκε στη διαμάχη Αιτωλών και Μακεδόνων στα τέλη του 3ου αι.π.Χ. Ο στρατός των Αιτωλών, με ηγέτες τον Σκόπα και τον Δωρίμαχο, επιτέθηκαν στην πόλη Δίο, την κατέστρεψαν και στη συνέχεια επιτέθηκαν και στη Δωδώνη και λεηλάτησαν το περίφημο ιερό (219 π.Χ.). Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Ε’ , για να εκδικηθεί τις ιεροσυλίες των Αιτωλών, το επόμενο έτος επιτέθηκε στο Θέρμο της Αιτωλίας και λαφυραγώγησε τους ναούς. Αργότερα, το 200 π.Χ., κατά τη διάρκεια του Β’ Μακεδονικού πολέμου, επιτέθηκε στην Αττική, κατέστρεψε το Κυνόσαργες και πολλά ιερά (Διόδωρος Σικ.28 και ΙΕΕ, Ε΄, σελ.34). Τέτοιου είδους βανδαλισμοί και καταστροφές συνέβαιναν κατά καιρούς στον ελλαδικό χώρο. Περίφημη είναι η πυρπόληση του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο, που έγινε από κάποιον Ηρόστρατο. Άλλο παράδειγμα, το 307 π.Χ., όταν εγκατέλειψε την πόλη ο διοικητής που είχαν επιβάλει οι Μακεδόνες στην Αθήνα, ο Δημήτριος Φαληρεύς, οι Αθηναίοι αγανακτισμένοι μαζί του έθραυσαν ή έλιωσαν τα αγάλματα του Δημητρίου (ΙΕΕ, Δ΄, σελ.308).
    Και μην ξεχνάμε στον Όμηρο και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα όταν η πόλη της Τροίας κυριεύθηκε από τους Αχαιούς κ.α., μετά από δεκάχρονο πόλεμο, πολλοί από τους νικητές προέβησαν σε ακρότητες. Σκότωσαν πολλούς αμάχους, γυναίκες και παιδιά, αλλά και αιχμάλωτους στρατιώτες. Σκότωσαν ακόμη και αυτούς που ζητούσαν άσυλο μέσα στους ναούς των ψευτοθεών. Οι λιγοστοί επιζώντες, γυναίκες επί το πλείστον, μεταφέρθηκαν στα καράβια για να χρησιμοποιηθούν ως σκλάβες μετά την επιστροφή στην πατρίδα του καθενός.
    Στο τέλος της Ιλιάδας αναφέρεται η ολοκληρωτική λεηλασία, καταστροφή και ισοπέδωση της πόλης, δεν άφησαν όρθιους οι αρχαίοι Έλληνες ούτε όλους τους ναούς των ψευτο”θεών”. Τους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες κατέστρεψαν ανεξαιρέτως όλους τους αρχαίους ναούς σε ολόκληρη την πόλη της Τροίας, όπως αναφέρει και ο Όμηρος στα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν μέσα στην Ιλιάδα.

   • protagoras333

    Ρωμαιοκρατία
    Το μεγαλύτερο, αναμφίβολα, πλήγμα στα μνημεία και έργα τέχνης της Ελλάδας, επέφερε η ρωμαϊκή κατάκτηση. Οι Ρωμαίοι συνέτριψαν αδίστακτα την πολιτική και οικονομική ισχύ των Ελλήνων μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Το 228 κατέλαβαν την Κέρκυρα, το 212 τη Ζάκυνθο και το 197, με τη μάχη στις Κυνός Κεφαλές, οι Ρωμαίοι πλέον κυριαρχούσαν στην Ελλάδα. Ο στρατηγός και ύπατος των Ρωμαίων, Τίτος Κόιντος Φλαμινίνος, φεύγοντας το 194 π.Χ. από την Ελλάδα για να επιστρέψει στη Ρώμη, άφηνε πίσω του μια Ελλάδα βαθιά πληγωμένη, λεηλατημένη, αληθινό ερείπιο. Ανάμεσα στα αμέτρητα λάφυρά του ήταν πολλά χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα και διάφορα έργα τέχνης, ανυπολόγιστης αξίας. Ο Φλαμινίνος έτσι εγκαινίασε την τακτική των Ρωμαίων να ληστεύουν κυριολεκτικά τα ελληνικά έργα τέχνης και να τα μεταφέρουν στην Ιταλία. Η Ελλάδα μέχρι την εποχή του Ρωμαίου Σύλλα (86 π.Χ.) σε κάθε πολεμική αναμέτρηση έχανε εκτός από δεκάδες χιλιάδες πληθυσμό, μνημεία και έργα, που είτε καταστρέφονταν είτε λαφυραγωγούνταν. Υπήρξαν και περιπτώσεις που ολόκληρες πόλεις καταστράφηκαν, μαζί με τους ναούς εννοείται, όπως η Κόρινθος το 146 π.Χ., όπου οι Ρωμαίοι με αγριότητα έσφαξαν όλους τους άνδρες, αιχμαλώτισαν γυναίκες και παιδιά και τα πούλησαν, και στο τέλος έκαψαν την πόλη. Λίγα χρόνια νωρίτερα, παρόμοια τύχη είχαν 70 πόλεις και χωριά στην Ήπειρο. Η ερήμωση και οι δηώσεις που προκάλεσαν οι Ρωμαίοι, σε συνδυασμό με την πνευματική αδιαφορία των Ελλήνων για τα ιερά των Ολύμπιων θεών, που περιγράψαμε παραπάνω, επέφεραν την άμεση ή έμμεση φθορά και εγκατάλειψη αρκετών μνημείων στα ρωμαϊκά χρόνια, που την περιγράφουν συγγραφείς της εποχής. Η Ελλάδα του Παυσανία και του Πλουτάρχου δεν είναι πια η Ελλάδα του Περικλή και του Ηροδότου. Λίγες πόλεις ή μεμονωμένα ιερά είχαν την τύχη να μην υποστούν φθορά, αλλά και να ενισχυθούν με χορηγίες (ευεργεσίες) τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Ανάμεσά τους ήταν η Αθήνα, που λόγω ιστορίας είχε πάντα την εύνοια των αυτοκρατόρων. Η σχετική ηρεμία που επικράτησε με την κυριαρχία του Οκταβιανού Αυγούστου, το 30 π.Χ., διακόπηκε βάναυσα τον 3ο αι.μ.Χ., όταν η άλλοτε πανίσχυρη ρωμαϊκή αυτοκρατορία περιήλθε σε βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση.

    Τότε ξαναρχίζουν βαρβαρικές επιδρομές και εμφανίζονται για πρώτη στην ιστορία γερμανικά φύλα στο Αιγαίο. Οι αρχαίοι Γερμανοί (Γότθοι και Έρουλοι) σαρώνουν τις ελληνικές πόλεις, σφάζουν, καταστρέφουν, πυρπολούν. Θύμα τους ήταν και η Αθήνα, το 267 μ.Χ., και τότε καταστράφηκαν τα μνημεία της αρχαίας αγοράς, ενώ ευτυχώς σώθηκε η Ακρόπολη. Η υπόλοιπη πόλη, όμως, διαλύθηκε και υπέροχα μνημεία αιώνων έγιναν συντρίμμια. Το «πολιτιστικό» έργο των Γότθων είχε ευρεία διάδοση και εντυπωσιακά αποτελέσματα, γενικά στο Αιγαίο. Πυρπόλησαν τη Νίκαια και τη Νικομήδεια, ερήμωσαν την Ιωνία, επιτέθηκαν στη Γαλατία και την Καππαδοκία (ΙΕΕ, ΣΤ΄, σελ.590). Άγνωστο είναι πόσα μνημεία συνολικά καταστράφηκαν από αυτές τις ληστρικές επιδρομές, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι το Αρτεμίσιο της Εφέσου, το οποίο συγκαταλέγεται στα 7 θαύματα του κόσμου. Πριν από αυτές τις τρομερές επιδρομές, αξίζει να αναφέρουμε και μια άγνωστη, που έγινε το 170 μ.Χ. από τους Κοστωβώκους, ένα αρχαίο φύλο της βόρειας Βαλκανικής, που μεταξύ άλλων ισοπέδωσαν το τελεστήριο της Ελευσίνας. Αργότερα, Ρωμαίοι αυτοκράτορες το αποκατέστησαν. Στα τέλη του 3ου αιώνα η τάξη άρχισε να επανορθώνεται στο ρωμαϊκό κράτος και τα βάρβαρα γερμανικά φύλα έπαψαν προσωρινά να απειλούν την αυτοκρατορία, ύστερα από πολύχρονους αιματηρούς αγώνες. Τότε ήταν που ξέσπασε και ο πλέον φρικτός διωγμός εναντίον των Χριστιανών, περίπου το 300 μ.Χ., από τους σκοτισμένους αυτοκράτορες Διοκλητιανό, Μαξιμιανό και Γαλέριο, όπου καταστράφηκαν αναρίθμητες χριστιανικές εκκλησίες και οδηγήθηκαν σε μαρτυρικό θάνατο χιλιάδες Χριστιανοί Έλληνες, κυρίως της Μικράς Ασίας. Αλλά οι φοβερές διώξεις εναντίον των Χριστιανών Ελλήνων της εποχής δεν μας πονούν! Λες και ελληνικό έθνος ήταν μόνο οι πολυθεϊστές της εποχής. Επίσης οι Βησιγότθοι του Αλάριχου εισβάλλουν στη Ρώμη το 410 μ.Χ. Λίγα χρόνια πριν είχαν λεηλατήσει την Ελλάδα και τους Χριστιανούς και είχαν καταστρέψει μαζί και πάρα πολλά αρχαιοελληνικά μνημεία και ναούς.

   • protagoras333

    Ενώ διατηρήθηκε η Ακρόπολη πάνω από 2000 χρόνια (εάν εξαιρέσουμε το εγκληματικό ιστορικό καταστροφικό ατύχημα του ασεβή Ιταλού Μοροζίνι και των Ιταλών στην προσπάθεια τους να ελευθερώσουν την Αθήνα από τους τούρκους κατακτητές, που κατέφυγαν στην Ακρόπολη όπου είχαν οι τούρκοι μέσα τα πυρομαχικά τους και τα οποία από την πολεμική σύγκρουση ανατινάχθηκαν μαζί με την Ακρόπολη και ανατινάχθηκε και μεγάλο μέρος της ακρόπολης στην προσπάθεια τους να εξοντώσουν τους τούρκους. Ήταν μεγάλη η εγκληματική ιστορική καταστροφική αμέλεια του, παρόλο που όπως ομολόγησε ο Ιταλός Μοροζίνι δεν το ήθελε.)

   • protagoras333

    Όμως ο ταλιμπάν Γιώργος Στάμκος σαν φασιστερός, εκτενώς και επιμελώς παρασιωπά και παραβλέπει ότι τον Δεκέμβρη τού 1944 , το ΚΚΕ είχε δώσει εντολή να ανατιναχτεί η Ακρόπολις των Αθηνών!
    Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει οριστικά πόσο μισεί την Ελλάδα το ΚΚΕ. Στο προς πώληση το λησμονημένο βιβλίο «Η Απελευθέρωσις της Ελλάδος και τα μετά ταύτην γεγονότα, Ιούλιος 1944-Δεκέμβριος 1945», έκδοσις του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αναγράφονται τα εξής φοβερά από την σελίδα 252 του εν λόγω βιβλίου:
    «Μετ’ ολίγους μήνας, ο σύντροφος Μπαρτζώκας ανέσυρε εις το 7ον Συνέδριον του ΚΚΕ (1 έως 6 Οκτωβρίου 1945) τα εξής: «Έχουμε ακόμη τον Δεκέμβρη και τις υπερβασίες που έγιναν. Μέσα στα λάθη που έγιναν τον Δεκέμβρη, έχουμε και πολλά που αφορούν την ΚΟΑ (σ.σ.: «Κομμουνιστική Οργάνωση Αθήνας»). Τον Δεκέμβρη σε πολλές πλευρές, μάς έφυγε η κατάσταση από τα χέρια μας»!!..
    «ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ; Η Ηγεσία του ΚΚΕ, κατά την διάρκεια του Δεκεμβριανού Κινήματος…δεν εδίστασε να δώσει διαταγάς διά του συντρόφου Μπαρτζώκα, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέως της ΚΟΑ (γνωστού υπό το ψευδώνυμο «Φάνης») εις τα τμήματα του ΕΛΑΣ διά την ΑΝΑΤΙΝΑΞΙΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ. Την διαταγήν έλαβε το υπό τον πρώην εκπαιδευτικόν Ιωάννην Λογοθέτην τμήμα, όστις ηρνήθη να την εκτελέσει. Αργότερον, το στέλεχος τούτο του ΕΛΑΣ ανεφέρθη εις το Πολιτικόν Γραφείον του ΚΚΕ, ζητών να εξετασθή, μήπως ο σύντροφος Μπαρτζώκας ήτο αντιδραστικός πράκτωρ και έδωσε την διαταγήν μόνος του. Έλαβε, όμως, την απάντησιν ότι η απόφασις Ανατινάξεως της Ακροπόλεως ΕΙΧΕ ΤΥΧΕΙ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.»!..
    Οι πηγές στις οποίες παραπέμπει το βιβλίο του ΓΕΣ είναι οι εξής:
    «1. Εφημερίς «Ριζοσπάστης», 3 Απριλίου 1945
    2. «Σοβιετολογία», τεύχος 11-12, σελίς 742 – 764»
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Και γιατί παρακαλώ ήθελε το ΚΚΕ να ανατινάξει τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως; Διότι τον είχαν καταλάβει οι Εγγλέζοι και από εκεί θέριζαν με τα οπλοπολυβόλα τους αριστερούς!…

   • protagoras333

    Το είχαν επιχειρήσει το 1944 οι κατσαπλιάδες του ΕΑΜ–ΕΛΑΣ, αλλά το σχέδιο δεν ευοδώθηκε, επειδή δεν το εκτέλεσε ο ΕΛΑΣίτης δάσκαλος Ι. Λογοθέτης. Ο Λογοθέτης έλαβε διαταγή από τον Γιάννη Μπαρζώτα-Φάνη, Α΄ Γραμματέα του ΚΚΕ στην Αθήνα, να ανατινάξει τον Παρθενώνα. Ο Λογοθέτης τα ’χασε! Μην πιστεύοντας στην απίστευτη διαταγή ζήτησε επιβεβαίωση από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ. Έλαβε την απάντηση ότι η διαταγή του Φάνη είχε εγκριθεί από το σύνολο του Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ! Ευτυχώς, για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα ολόκληρη, ο Λογοθέτης δεν εξετέλεσε τη διαταγή κι έτσι το μοναδικό μνημείο του ελληνικού πολιτισμού έμεινε στη θέση του για να φωτίζει τον κόσμο.
    Υπήρχε και σχετική εκπομπή για το πώς γλύτωσε στο «τσάκ» την ανατίναξη η Ακρόπολις των Αθηνών, έκανε το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009 στον «Άλφα» ο αριστερός δημοσιογράφος Χρήστος Βασιλόπουλος.
    Μεταφέρουμε πώς είχαμε καταγράψει τότε εκείνη την εκπομπή
    Η τότε ηγεσία του ΚΚΕ έδωσε εντολή σε ένα τάγμα του ΕΛΑΣ να ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ. Ο γνωστός εκδότης κ. Γιάννης Γιαννάκενας απεκάλυψε στη διάρκεια της εκπομπής: «Υπήρξε εντολή ανατίναξης της Ακροπόλεως. Αυτός που έλαβε την εντολή, ήταν ο Λογοθέτης, δάσκαλος στο επάγγελμα. Ευτυχώς ήταν δάσκαλος και δεν υπάκουσε στην εντολή που του είχε δοθεί από τα ανώτερα κομματικά στελέχη»!..»
    Θυμίζουμε επίσης ότι το σωτήριον έτος 1961, όταν ξέσπασε η Κρίση στον Κόλπο των Χοίρων με την κόντρα Φιντέλ Κάστρο-Τζών Κέννεντυ, ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ενώσεως Νικήτα Χρουτσόφ απείλησε ότι σε περίπτωση που οι Αμερικανοί επιτεθούν στην Κούβα, αυτός θα βομβαρδίσει την Ακρόπολη των Αθηνών! Και η δήλωση του Χρουτσόφ είχε προκαλέσει δεκάδες πρωτοσέλιδα στις αθηναϊκές εφημερίδες, που έχουν θαφτεί εδώ και 55 χρόνια από την πανίσχυρη προπαγάνδα της Αριστεράς…

   • protagoras333

    Όποτε χρειαστεί έχω ακόμα και πολλές περισσότερες αποδείξεις και πολλά ακόμα περισσότερα αποδεικτικά ιστορικά στοιχεία κ.α. γιά τις απάτες και τις ψεύτικες συκοφαντίες του γιώργου στάμκου και των τυχόν ομοίων του και αν χρειαστεί περισσότερο θα σας τα αναγράψω και θα σας τα προσθέσω!

 2. Κώστας Ντουντουλάκης

  Μόνον ηλίθιοι ανιστόρητοι ή τυφλωμένοι από γελοία σκοπιμότητα φανατικοί ισχυρίζονται πως το (ποτέ αυτοαποκαλούμενο έτσι…) “Βυζάντιο” του άκρως αντίθετου με την ελληνική ανθρωπιστική κοσμοθέαση, ελευθεροφροσύνη και κριτική έρευνα κι αμφισβήτηση εβραιοχριστιανισμού ήταν …”Ελληνικό” ή έστω κάπως, φιλελληνικό! Ρωμαίοι αυτοαποκαλούντο όλοι οι αυτοκράτορές του και καταστροφέας όλων των ελληνικών μνημείων και της ελληνικής γραμματείας ήταν (πλην του ιδεοκράτη, βολικού για τις απόψεις τους Πλάτωνα από ένα διάστημα και μετά) . Η λέξη ‘Έλλην” ήτο ύβρις για τα καθάρματα που εξόντωσαν εκατομμύρια Ελλήνων και δήμευαν περιπουσίες όσων αρνούνταν τον αυτοκρατορικά, βιαιότατα επιβαλλόμενο εβραιοχριστιανισμό των “δούλων” θεού κι αυτοκρατόρων αρχόντων και δεσποτάδων…

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live