12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ο σκύλος – διασώστης Proteo πέθανε από εξάντληση στα συντρίμμια της Τουρκίας

Ημερομηνία:

Τον έλεγαν Proteo, ήταν γερμανικός ποιμενικός και θα γινόταν φέτος 10 ετών, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στα συντρίμμια του φονικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία.

Ο Proteo έφθασε στην Τουρκία μετά από ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε από την πατρίδα του, το Μεξικό, όπου θεωρήθηκε ήρωας και του αποδόθηκαν οι ανάλογες τιμές.

Photo: Burak Türker / Instagram

Δούλεψε αγόγγυστα κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες και έσωσε δύο ανθρώπους.

Ο ίδιος όμως, δεν άντεξε…

Η ιστορία του έκανε το γύρο του διαδικτύου κι έφερε δάκρυα στα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, όταν ανακοινώθηκε αρχικά από εκπρόσωπο του μεξικανικού Ερυθρού Σταυρού, ότι ο Proteo σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε οικοδόμημα στο οποίο «δούλευε».

Φαίνεται όμως ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική…

Ο εκπαιδευτής του Proteo, δεκανέας Κάρλος Βιλέντα, εξήγησε, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ότι η πραγματική αιτία του θανάτου αυτού του υπέροχου σκύλου ήταν ότι δεν άντεξε τις συνθήκες στις οποίες βρέθηκε…

Όπως είπε ο Βιλέντα σε εκπομπή του Telediario, οι σκληρές συνθήκες και το ακραίο κρύο στην Τουρκία, προκάλεσαν το θάνατο του Proteo, σε συνδυασμό με την ηλικία του.

Ο Proteo συμμετείχε σε προσπάθειες διάσωσης από τότε που ήταν τεσσάρων μηνών και είχε βοηθήσει σε καταστροφές στο Μεξικό, την Αϊτή και τον Ισημερινό, πριν σταλεί στην Τουρκία.

«Ήταν πολύ μεγάλος για να πραγματοποιήσει προσπάθειες διάσωσης», είπε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων Lucía Hernández, η οποία εγκαλεί την κυβέρνηση του Μεξικό για περικοπές στους προϋπολογισμούς του στρατού, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ευζωία των σκύλων – διασωστών.

"google ad"

Σύμφωνα με την ίδια, το ναυτικό μείωσε τον προϋπολογισμό του για σκύλους διάσωσης κατά περισσότερο από 60% από το 2018, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διατροφή των ζώων τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα.

Σύμφωνα με τον μεξικανικό Ερυθρό Σταυρό, στα σκυλιά που έστειλε η χώρα στην Τουρκία δίνονταν μέχρι τρεις κουβέρτες κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπαυσης, ώστε να παραμένουν ζεστά.

Η Hernández από την πλευρά της τονίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να επιζήσουν τα ζώα στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Όπως τονίζει, τα ζώα χρειάζονται εξειδικευμένα καταφύγια σχεδιασμένα για χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και φορητές θερμάστρες για να τα κρατούν ζεστά.

Απαιτούν επίσης μικρότερες βάρδιες στη δουλειά και περισσότερο χρόνο για ξεκούραση.

Ο Proteo δεν τα κατάφερε να γυρίσει από τα συντρίμμια, όπως οι άνθρωποι που διέσωσε. Ίσως να μην έπρεπε να έχει πάει καν, λόγω της ηλικίας του, ίσως να έπρεπε να τον έχουν φροντίσει περισσότερο, ίσως να έπρεπε να έχει «δουλέψει» λιγότερο…

Πέρασε στην ιστορία ως ένας ήρωας που θυσιάστηκε και ως ακόμη ένα μάθημα για το σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε σε όλα τα ζώα του πλανήτη, όχι μόνον όταν έχουμε την ανάγκη τους

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...