26.8 C
Chania
Wednesday, June 19, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Ημερομηνία:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρακολουθεί προβληματισμένος τον συμβολικό τρόπο με τον οποίο επιλέγει ο Δήμος Χανίων να γιορτάσει  την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εντός του εσωτερικού του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Άη Γιάννη.

Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κατάφερε να δικαιώσει τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και να περάσει η έκταση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στη διαχείριση του Δήμου Χανίων. Πως;  Με παραχώρηση του 100% της έκτασης του στρατοπέδου, για 99 χρόνια έναντι ετήσιου τιμήματος, που αναλογούσε στο 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, δηλαδή σε 80.000 εύρω ετησίως.

Το 2023 ο Δήμος Χανίων ανέτρεψε τη συμφωνία αυτή και οδήγησε σε μια άλλη πραγματικότητα την οικονομική συσχέτιση του Δήμου με το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Ακυρώθηκε ολοσχερώς η προηγούμενη συμφωνία και πάρθηκε η απόφαση για αγορά, έναντι του τιμήματος των 1.950.000€  με λήψη δανείου, με επιπλέον τους τόκους του  δανείου και βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, σαν εκμεταλλεύσιμο οικόπεδο και όχι σαν  Ελευθερος Χώρος και Χώρος Πρασίνου.

Ενα μεγάλο διαχειριστικό λάθος, καθώς εγκαταλείφθηκε δια παντός η λογική της Δωρεάν Παραχώρησης της έκτασης , και ταυτόχρονη επιβάρυνση του Δήμου με δανεισμό.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, 6 χρόνων, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ώστε το σύνολο της έκτασης, έστω και με πρόχειρες προσωρινές ενέργειες, να μπορεί να  χρησιμοποιήθεί ως Ελεύθερος Χώρος και Χώρος Πρασίνου .

Αντιθέτως, έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες διαμόρφωσης προσωρινού χώρου στάθμευσης, αγνοώντας όμως ότι η δημιουργία χώρου στάθμευσης στην περιοχή αυτή δεν έχει καμία δυνατότητα να επιλύσει τα προβλήματα στάθμευσης εκεί που υπάρχουν.

Δηλαδή το πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, που έχει προκύψει από την ραγδαία μετατροπή του, σε χώρο περιπατητικού αστικού κέντρου, χωρίς να λαμβάνονται υπ’οψιν οι ανάγκες των μόνιμων χρηστών του, εργαζομένων, επαγγελματιών, καταστηματαρχών, μόνιμων κάτοικων.

Ομως είναι η 2η χρονιά που ο Δήμος Χανίων, γιορτάζειμοιράζοντας φυτά και χώμα που θα τοποθετηθούν οπoυδήποτε, αλλά όχι εντός της έκτασης του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Η Δημοτική Αρχή, έχει κάθε δίκιο να υποστηρίζει οτι η διαμόρφωση του χώρου πρέπει να βασιστεί σε οργανωμένη μελέτη. Ομως γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η μελέτη για να ολοκληρωθεί και πόσο μάλλον για να εφαρμοστεί απαιτούνται αρκέτα χρόνια ακόμα.

Η Δημοτική Αρχή μπορεί και οφείλει να εξετάσει, άμεσα, τις απαραίτητες προσωρινές επεμβάσεις, προκειμένου την ασφάλεια της χρήσης του χώρου και να παραδώσει το σύνολο της έκτασης  σε καθημερινή χρήση , ως Ελεύθερο Χώρο και Χώρο Πράσινου.

Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΧΑΝΙΩΝ

Η συντονίστρια

Μαρία Χίνου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Δεύτερο χρυσό για την Ελλάδα από τον Στέργιο Μπίλα στα 50μ. πεταλούδα

Δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης του Βελιγραδίου...

Βόρεια Μακεδονία: Προκλητικός Μίτσκοσκι – “Δεν θα παρεκκλίνω από την ιδέα της Μακεδονίας”

Ο αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO- DPMNE και εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στο...