22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων Χανίων υποστηρίζει το ΚΕΘΕΑ

Ημερομηνία:

Κείμενο υποστήριξης του Παραρτήματος Χανίων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων προς το ΚΕΘΕΑ:

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα. Είναι ένας από τους βασικούς φορείς του εθνικού σχεδιασμού εναντίον των εξαρτήσεων και σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών. Το ΚΕΘΕΑ χρηματοδοτείται και είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Στα τέλη του 2019 η Κυβέρνηση κάνοντας το πρώτο βήμα, επιχείρησε εν μία νυκτί με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4638/2019, να αντικαταστήσει το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ  με ένα διορισμένο  και έμμισθο πλέον Δ.Σ. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, η Κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια απαξίωσης του μοναδικού στεγνού προγράμματος απεξάρτησης της χώρας, με απώτερο στόχο τη διάλυση του.

Από τις 31 Μαρτίου 2021 τέθηκε σε διαβούλευση προσχέδιο νόμου εντός του οργανισμού 10 ημέρες πριν προωθηθεί στο Δ.Σ. για έγκριση και μετά στο Yπουργείο Υγείας προς ψήφισή του στη Βουλή. Γίνεται αντιληπτό στο εν λόγω προσχέδιο ότι αγνοείται συνειδητά ο δημόσιος χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ. Προσβάλλει την επιστημονική και θεραπευτική πρόταση του φορέα, ο οποίος επί 38 χρόνια λειτούργησε με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. Η υποστήριξη των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους είναι δωρεάν με σεβασμό στο απόρρητο και πέρα από κάθε διάκριση.

Αντ΄ αυτού συρρικνώνονται Προγράμματα, Τομείς και καταργούνται οι δημοκρατικές λειτουργίες του Οργανισμού. Πλήττεται το επιστημονικό έργο των εργαζομένων το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση καθώς και το κύριο μοντέλο θεραπείας του ΚΕΘΕΑ, η Θεραπευτική Κοινότητα. Φαίνεται να αντικαθίσταται από ξενώνες διαμονής και κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης.

Ως Παράρτημα Χανίων του Σ.Ε.Κ., θεωρούμε χρέος μας να συμβάλουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως. Για τους λόγους αυτούς, τοποθετούμαστε με το παρόν κείμενο και δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον της απεξάρτησης στην Ελλάδα. Στεκόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), εκφράζοντας τη συμπαράσταση και τη στήριξη μας σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου οι ανάγκες των πολιτών αυξάνονται λόγω της παρατεταμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ