17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο Τσακαλώτος, η Τζάκρη και η … φωτιά που δεν σβήνει

Ημερομηνία:

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τον ανασχηματισμό των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα πρώτο στίγμα της φυσιογνωμίας που επιθυμεί για το κόμμα από εδώ και πέρα. Φαίνεται όμως ότι το τεταμένο κλίμα που εκδηλώθηκε ήδη από τον Αύγουστο εξακολουθεί να υφίσταται και μια σπίθα αρκεί για να ξαναφουντώσει η φωτιά. Πολλώ δε μάλλον που η εσωκομματική αντιπολίτευση έμεινε απογοητευμένη από τον ανασχηματισμό με την εκκωφαντική απομάκρυνση Τσακαλώτου από το σχήμα των τομεαρχών και την … «αναβάθμισή» του σε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και Συντονιστή του Οικονομικού Κύκλου των κοινοβουλευτικών τομέων.

Είτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για την τύχη που του επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας, είτε απλώς ήθελε να εκφράσει την διαφωνία του με την κεντρική πολιτική εκφώνηση και συγκεκριμένα τον χαρακτηρισμό του πρωθυπουργού ως «πολιτικού απατεώνα», το σίγουρο είναι ότι έστρεψε ξανά τους προβολείς στο εσωτερικό του κόμματος. Προκάλεσε δε την ειρωνική αντίδραση της ΝΔ η οποία ανέφερε ότι «η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από την σοβαρότητα μεγαλώνει», αλλά απέδωσε και τα εύσημα στον Τσακαλώτο σημειώνοντας ότι διαφοροποιήθηκε «από την χυδαία κεντρική γραμμή του κόμματος για πολιτικούς απατεώνες».

Η απόφαση του Τσίπρα να απομακρύνει τον Τσακαλώτο από το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών είχε σαφώς πολιτική χροιά και ήθελε να σηματοδοτήσει την αλλαγή στην οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ή αλλιώς την σαφή οριοθέτηση από τις μνημονιακές πολιτικές που άσκησε ως κυβέρνηση, και να την αποσυνδέσει από το «συστημικό» προφίλ του πρώην ΥΠΟΙΚ – στο εσωτερικό πολλοί θεωρούν ότι η λογική του Τσακαλώτου εξακολουθεί να είναι «μνημονιακή».

“Πονοκέφαλος” η Τζάκρη

Εκτός από το κομμάτι της οικονομίας όμως υπάρχει και αυτό των εθνικών όπου κάθε τρεις και λίγο προκύπτουν τριβές, από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετείται με όρους όχι τόσο ιδεολογικούς αλλά κυρίως πολιτικούς, απευθυνόμενος στην κοινωνία μεγάλο μέρος της οποίας διέπεται από ευαισθησία για τα εθνικά ζητήματα. Το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στην προεδρική τάση συντονίζεται μαζί του μαζί και ένα μέρος προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στελεχών που ενσωματώνεται στους προεδρικούς. Εν προκειμένω ο λόγος για την Θεοδώρα Τζάκρη η οποία από το καλοκαίρι βγήκε μπροστά να επιτεθεί στην εσωκομματική αντιπολίτευση, μιλώντας για «αριστερίζουσες εκκρεμότητες», μετά το δημοσίευμα για τα ελληνοτουρκικά στον Commonality.gr (τον ιστότοπο των 53) που ασκούσε κριτική στην κεντρική στάση απέναντι στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Προχθές, επιχείρησε να δώσει ξανά στίγμα επιτιθέμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους χαρακτηρισμούς «άπατρις» και «διεθνιστής», χαρακτηρισμοί που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά μομφή είναι. Ενδεικτική η αναφορά του Νίκου Φίλη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Τέτοιοι χαρακτηρισμοί λοιπόν δεν ανήκουν σε μας. Ανήκαν, και δυστυχώς ανήκουν ακόμα, στο εμφυλιοπολεμικό οπλοστάσιο της Δεξιάς. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι άπατρις. Έχει τη δική του αντίληψη για την εξωτερική πολιτική. Πολύ περισσότερο βέβαια, δεν είναι διεθνιστής. Αλλά ακόμα περισσότερο, δεν αποτελεί μομφή να είναι κανείς διεθνιστής! Έπαινος είναι! Η Αριστερά έχεις χύσει αίμα υπερασπιζόμενη τις παραδόσεις του πατριωτισμού και διεθνισμού. Η κα Τζάκρη για αυτές τις δηλώσεις θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις».

Εν ολίγοις, παρόλο που η κ. Τζάκρη χρησιμοποίησε τους χαρακτηρισμούς αυτούς λανθασμένα και άστοχα, η ουσία είναι ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η αναφορά της θεωρήθηκε «εθνικιστική» όπως θεωρούνται ευρύτερα οι αντιλήψεις της στα εθνικά και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ενόχληση πάντως για τις δηλώσεις Τζάκρη δεν υπήρξε μόνο από την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και από τους κύκλους της ηγεσίας. Ως εκ τούτου η Γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη επικοινώνησε μαζί της μεταφέροντας αυτή την ενόχληση. Ακολούθησε δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη, στην οποία επιχειρεί να ανασκευάσει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Τα θέματα αυτά πιθανόν να απασχολήσουν τον σημερινό «πρωινό καφέ». Ειδικά, σε ό,τι αφορά την Τζάκρη, αναμένεται να δοθεί συνέχεια από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης καθώς μόλις πρόσφατα «αναβαθμίστηκε» σε αναπληρώτρια τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής, επομένως θεωρείται ότι δεν μπορεί να τοποθετείται κατ’ αυτόν τον τρόπο, μακριά από τις ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...