19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο Χανιώτης δικηγόρος Αλέξης Αναγνωστάκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Στο μικροσκόπιο οι παρακολουθήσεις πολιτών από κρατικές αρχές

Ημερομηνία:

Ο ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ  OI ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ- Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ.

Το επίκαιρο και για την Ελλάδα  θέμα των συστηματικών παρακολουθήσεων πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα την  27.09.2022 επί των υποθέσεων Pietrzak και Bychawska-Siniarska  και Λοιποί  κατά Πολωνίας.

Ο πρώτος προσφεύγων Mikolaj Pietrzak είναι κορυφαίος ποινικολόγος στην Πολωνία και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βαρσοβίας. Οι λοιποί είναι μαχητικοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πολωνία, με πλούσια δράση και διακρίσεις.

Κοινό τους χαρακτηριστικό τυγχάνει η έντονα κριτική τους στάση απέναντι στην παρούσα Πολωνική Κυβέρνηση και στις προσπάθειες χειραγώγησης παρά της Κυβέρνησης της Δικαιοσύνης, που καταγγέλουν.

Δια της προσφυγής τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραθέτουν πως έχουν έντονες και δικαιολογημένες υποψίες πως οι κρατικές αρχές παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες τους, ειδικά όσον αφορά την επαγγελματική και πολιτική τους δράση.

Σημειώνεται πως ο πρώτος προσφεύγων τυγχάνει δικηγόρος  πρώην υπουργών, δικαστών που απολύθηκαν από το Σώμα κλπ.

Παρά τα συνεχή αιτήματα και τις προσπάθειες να μάθουν το λόγο και τις λεπτομέρειες της παρακολούθησης,  οι αρχές αρνήθηκαν να το πράξουν επικαλούμενες το απόρρητο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών.

Οι ομοιότητες με το ζήτημα των παρακαλουθήσεων στην Ελλάδα είναι πολλές και μεγάλες και σχεδόν ταυτίζονται.

Σημειώνεται πως η παραπάνω υπόθεση εξετάστηκε  από το Πρώτο Τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο είναι αρμόδιο να εξετάσει στο μέλλον τις ελληνικές προσφυγές επί του θέματος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέδωσε μεγάλη σημασία στην υπόθεση και αφιέρωσε ειδική ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε πολλές ώρες.

Εκτός από τους εκπροσώπους της Πολωνικής Κυβέρνησης και των προσφευγόντων, το Δικαστήριο προσκάλεσε ως τρίτα μέρη να παρέμβουν στην υπόθεση υψηλού κύρους θεσμούς και οργανώσεις,  προς διαφώτιση όλων των πτυχών της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα ως τρίτα μέρη κλήθηκαν και παρενέβησαν στην ακροαματική διαδικασία:

Ο ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,  ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πολωνίας και η Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων.  (European Criminal Bar Association).

Την  Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων εκπροσώπησε και παραστάθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου  κατά την ακροαματική διαδικασία ο γνωστός Χανιώτης Ποινικολόγος Αλέξης   Αναγνωστάκης.

Κατά την αγόρευση του ο κ. Αναγνωστάκης κάλεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην πλήρη εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας, της πρόσβασης του υπό παρακολούθηση στα στοιχεία παρακολούθησης,   του δικαστικού ελέγχου της νομιμότητας και σκοπιμότητας, ειδικά όταν αφορά αθώα και ανυποψίαστα πρόσωπα, που δεν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

"google ad"

Προς τούτο, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, χρειάζεται προηγούμενη δικαστική απόφαση για την παρακολούθηση με πλήρη αιτιολογία (και όχι απλά εισαγγελική ή αστυνομική άδεια), εποπτεία των παρακολουθήσεων από Ανεξάρτητη Αρχή, δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα και δυνατότητα προσφυγής στα Δικαστήρια για έλεγχο της νομιμότητας.

Το Δικαστήριο,  μετά την ακροαματική διαδικασία, αποσύρθηκε σε διάσκεψη και η   απόφαση θα εκδοθεί προσεχώς.

Η πλήρης ακροαματική διαδικασία βρίσκεται καταγεγραμμένη στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...