13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ο ψυχισμός του δολοφόνου: Τα 6 χαρακτηριστικά διαταραχής προσωπικότητας του συζυγοκτόνου πιλότου

Ημερομηνία:

Τα έξι χαρακτηριστικά διαταραχής προσωπικότητας του δολοφόνου της Καρολάιν, “διαβάζει” η ψυχολόγος, νευροεπιστήμων, γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια, Έλενα Σπανού.

Ένα πρόσωπο παγερό, ανέκφραστο, χωρίς ούτε μια σύσπαση του μετώπου, που όμως έκλαψε δημοσίως με κροκοδείλια δάκρυα για τον φόνο που διέπραξε, αγκαλιάζοντας και παρηγορώντας τη μάνα του θύματός του. Ένας φονιάς εξαιρετικά ψύχραιμος, συγκροτημένος, χειριστικός, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Όλη η χώρα ασχολείται συγκλονισμένη με τη «μάσκα» που φορούσε ο πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, κοντά 40 μέρες, ήδη από την πρώτη του συνέντευξη στα κανάλια έως την αεροδιακομιδή του στην Αθήνα για να καταλήξει στη μαραθώνια ανάκριση στη ΓΑΔΑ. Όλοι προσπαθούν να τον ψυχογραφήσουν.

Άξιος «υπεράνω υποψίας» γιος καθηγήτριας Μαθηματικών και γνωστού πολιτικού μηχανικού, με πατρικό και κοινωνικό κύκλο στην Αγία Παρασκευή ήταν μέχρι προχτές ο άνθρωπος που διέπραξε ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα της νεότερης ιστορίας της χώρας. Κι αναρωτιέσαι. Ποιος είναι αληθινά ο φονιάς της Κάρολαϊν; Κυρίως, τι ακριβώς κρύβει ο ψυχισμός του;

«Τα συμπεράσματα που βγάζουμε προκύπτουν αποκλειστικά, να το τονίσουμε, από τις πληροφορίες που διαρρέουν η ΕΛ.ΑΣ. και τα media» μας διευκρινίζει η ψυχολόγος, νευροεπιστήμων, γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια Έλενα Σπανού.

«Επιπλέον πρέπει να αξιολογηθεί ο Μπάμπης στο πλαίσιο ενός φάσματος. Δεν είναι αν έχει κάτι ή αν δεν το έχει, αλλά σε ποιο βαθμό το έχει και αν περνά το κλινικό “κατώφλι”. Όταν υπάρχει λοιπόν ικανός αριθμός τέτοιων χαρακτηριστικών μπορούμε να μιλάμε για διαταραχή προσωπικότητας» προσθέτει η συνομιλήτριά μας.

Τα έξι χαρακτηριστικά του δολοφόνου πιλότου

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνει στον συζυγοκτόνο πιλότο, η ειδικός;

«1. Ευερεθιστότητα, επιθετικότητα που οδηγεί μέχρι τον φόνο. Του είπε η Καρολάιν ότι θα πάρει το παιδί και θα φύγει κι αυτός την σκότωσε» σχολιάζει η κα Σπανού. «Γιατί, όπως μας λέει, “θόλωσε“» προσθέτει.

«2. Έλλειψη ενσυναίσθησης κι αδυναμία αναγνώρισης των συναισθημάτων των άλλων. Όχι μόνο της Καρολάιν. Έφτασε να δολοφονήσει και τον σκύλο του για να το χρησιμοποιήσει, όπως χρησιμοποίησε και το μωρό τους, που το τοποθέτησε στη δολοφονημένη και μετά το περιέφερε στην κηδεία» συνεχίζει την απαρίθμηση των χαρακτηριστικών του τελευταίου συζυγοκτόνου στη χώρα, οδηγώντας μας η νευροεπιστήμων στο τρίτο χαρακτηριστικό:

«3. Αλαζονική συμπεριφορά. Θεωρούσε ότι μπορούσε να κάνει το “τέλειο έγκλημα” και να εξαπατήσει την αστυνομία, την οικογένεια του θύματος, όλη την κοινωνία».

«4. Δολιότητα. Έλεγε για 40 μέρες επανειλημμένως ψέματα ή εξαπατούσε τους άλλους για ίδιον όφελος, εξαπατώντας τις αρχές και την οικογένεια του θύματος» συνεχίζει η ψυχολόγος.

5ο χαρακτηριστικό του συζυγοκτόνου Μπάμπη απαριθμεί το ότι είναι «διαπροσωπικά χειριστικόςΕκμεταλλεύεται τους άλλους, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον σκοπό του. Το είδαμε στο υποτιθέμενο πένθος όταν αγκάλιαζε τη μάνα του θύματός του, δημιουργώντας το προφίλ του καλού ανθρώπου. Είναι όμως εκείνος που μπορεί να χειριστεί τα συναισθήματα των άλλων».

6ο και τελευταίο χαρακτηριστικό που εμφανίζει ο φονιάς πιλότος, καταλήγει η ειδικός, είναι «η έλλειψη μεταμέλειας, η αδιαφορία, η εκλογίκευση. Εκλογίκευσε στο θέατρο που έπαιζε τα πάντα: Είπε ότι δεν ήθελε να πάει φυλακή για το παιδί του, το οποίο όμως δεν υπολόγισε καθόλου. Εκλογίκευσε μέχρι και τον θάνατο του σκύλου: Είπε ότι ήθελε να γίνει πιστευτή η διάρρηξη μετά φόνου, διότι κανείς δεν θα πίστευε ότι ο ίδιος μπορεί να σκότωσε το σκυλί. Αυτό κολλάει απόλυτα και στη χειριστικότητά του».

"google ad"

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...