22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πάγωσαν οι πρόσφυγες στις σκηνές: «Νιώθουμε σαν να είμαστε σε νεκροταφείο»

Ημερομηνία:

Σε τραγικές καιρικές -και όχι μόνο- συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν χιλιάδες πρόσφυγες σε πολλούς καταυλισμούς της χώρας καθώς οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν σε αντίσκηνα, χωρίς καμία προστασία από το πολικό ψύχος των τελευταίων ημερών. 

Τα καμπ σε Χίο και Μυτιλήνη έμειναν μάλιστα και χωρίς ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να διανυκτερεύουν σε σκηνές με τις θερμοκρασίες εντός και εκτός τους να μην έχουν πρακτικά καμιά διαφορά και να είναι κοντά στο “μηδέν”.

Στη Χίο, η ηλεκτρική εγκατάσταση στη ΒΙΑΛ σταμάτησε να παρέχει ρεύμα το Σάββατο το απόγευμα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι εκεί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αφόρητο κρύο με μοναδικό εφόδιο τις κουβέρτες και τους υπνόσακου.

Το χιόνι ευτυχώς δεν έφτασε μέσα στο καταυλισμό αλλά έπεφτε από νωρίς στα γύρω βουνά, καθηλώνοντας το θερμόμετρο σε θερμοκρασίες που δεν ξεπέρασαν τους τέσσερις βαθμούς ενώ αργά τη νύχτα του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής έδειχνε το μηδέν. Παράλληλα σταμάτησε και η παροχή νερού με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να μαγειρέψουν.

Ανάλογο πρόβλημα με την ηλεκτρική ενέργεια αντιμετώπισε και ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ με αποτέλεσμα ρεύμα να υπάρχει ελάχιστες ώρες μέσα στο 24ωρο.

Να σημειωθεί ότι στο Καρά Τεπέ και ειδικότερα στο καταυλισμό που αντικατέστησε αυτόν της Μόριας οι 7.5000 πρόσφυγες λίγες ημέρες πριν πλημμύρισαν ακόμη μία φορά, ενώ ο καταυλισμός στα μέσα της εβδομάδας βρέθηκε στο επίκεντρο ανεμοθύελλας που παρέσυρε τα πάντα

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο χιονιάς στη Χίο έπληξε κυρίως το βόρειο τμήμα του νησιού, εκεί όπου το Υπουργείο επιθυμεί να κατασκευαστεί η νέα δομή σε αντικατάσταση της ΒΙΑΛ.

Αντίστοιχα στη Λέσβο το χιόνι έπληξε όλη τη δυτική και βόρεια πλευρά. Και στα δύο νησιά προβλήματα σημειώθηκαν κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Στον καταυλισμό της Μαλακάσας που δέχθηκε κι αυτός την επέλαση του χιονιά, πρόσφυγες κατήγγειλαν ότι “ένιωθαν σα να είναι σε νεκροταφείο”. Ακόμα και το νερό είχε παγώσει στις βρύσες, όπως κατήγγειλαν…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ