19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Πάνω από το 40% των Αμερικανών πιστεύει ότι ένας εμφύλιος είναι πιθανός

Ημερομηνία:

Πάνω από τα 2/5 των Αμερικανών πιστεύουν ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι πιθανός να συμβεί στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του YouGov για τον Economist, εν μέσω έντονης ρητορικής από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του στον Guardian, o Martin Pengelly από τη Νέα Υόρκη, το βράδυ της Κυριακής, η γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ προέβλεψε «ταραχές στους δρόμους» εάν ο Τραμπ τελικά κατηγορηθεί για τη διατήρηση απόρρητων κρατικών εγγράφων στο σπίτι του, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, όπως αποκάλυψε η τελευταία έρευνα του FBI.

Τη Δευτέρα, η Mary McCord, πρώην αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας, είπε στο CNN ότι ήταν «απίστευτα ανεύθυνο για έναν εκλεγμένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει απειλές κατά της δικαιοσύνης τη στιγμή που αυτή κάνει τη δουλειά της».

«Η 6η Ιανουαρίου, η μέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο, ήταν το αποτέλεσμα αυτού του είδους τακτικής του Προέδρου Τραμπ και των συμμάχων του», αναφέρει η Λίντσει Γκράχαμ.

Εννέα θάνατοι , συμπεριλαμβανομένων αυτοκτονιών μεταξύ αστυνομικών, έχουν συνδεθεί με την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του Τραμπ προσπάθησαν να αποτρέψουν την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν και να σταματήσουν την πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Έκτοτε, οι φόβοι για πολιτική βία έχουν αυξηθεί, σημειώνει ο Guardian.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι μια πλήρους κλίμακας ένοπλη σύγκρουση, όπως ήταν ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος του 1861-65, παραμένει απίθανο σενάριο.

Αυτό το μήνα, η Rachel Kleinfeld, ειδική στις εμφύλιες συγκρούσεις στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε στον Guardian : «Χώρες με δημοκρατίες και κυβερνήσεις τόσο ισχυρές όσο η Αμερική δεν πέφτουν σε εμφύλιο πόλεμο. Αλλά αν οι θεσμοί μας εξασθενήσουν, η ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί διαφορετικά».

Τα ευρήματα της έρευνας

Στη δημοσκόπηση του YouGov και του Economist , το 65% όλων των ερωτηθέντων είπε ότι η πολιτική βία έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2021. Ελαφρώς λιγότεροι, το 62%, πιστεύει ότι η πολιτική βία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης: «Κοιτάζοντας το μέλλον για τα επόμενα 10 χρόνια, πόσο πιθανό πιστεύετε ότι είναι να υπάρξει εμφύλιος πόλεμος σε αυτή τη χώρα;»

Μεταξύ όλων των πολιτών των ΗΠΑ, το 43% είπε ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι τουλάχιστον πιθανός. Μεταξύ των Δημοκρατικών και ανεξάρτητων το ποσοστό αυτό ήταν 40%. Αλλά μεταξύ των Ρεπουμπλικανών «σκληρών» ψηφοφόρων το ποσοστό έφτανε στο 54%.

ieidiseis.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...