21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πάνω από 11.000 στρέμματα κάηκαν στο Ρέθυμνο – Η αποτίμηση του GIS CRETE

Ημερομηνία:

Οι τελευταίες μέρες σημαδεύτηκαν από μεγάλης έντασης πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγ. Βασιλείου, στους οικισμούς Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες.

Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω των ψηφιακών εργαλείων που πλέον διαθέτει, προέβη σε ποσοτική και ποιοτική αποτίμηση της πυρκαγιάς, απεικονίζοντας σε χάρτες, το μέγεθος και το είδος της πληγείσας περιοχής. Μέσω των αναφορών αυτών, επιχειρησιακά, η Περιφέρεια είχε σαφή εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς.

σδ

Σε συνδυασμό και με την ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Άμεσης Χαρτογράφησης Copernicus emergency mapping, τα αποτελέσματα της λεπτομερούς αποτίμησης μέσω του GIS CRETE για τις χρήσεις γης κατά Corine έως και τις 18 Ιουλίου 2022, έχουν ως εξής:

Σύνολο αποτεφρωμένης έκτασης 11.373, 03 στρέμματα.  

• Ελαιώνες 53,1%

• Αμπελώνες 5,4%

• Γεωργική γη (καλλιέργειες) 11,5%

• Φυσικοί βοσκότοποι 15,4%

• Σκληροφυλλική βλάστηση 14%

• Άλλα 0,6%

χ

Παρόμοια ανάλυση είναι διαθέσιμη και για τις κατηγορίες σύμφωνα με την ταξινόμηση δασικών εκτάσεων.

Η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες, οδήγησε σε περαιτέρω μετρήσεις και επανεκτίμηση μέσω του GIS CRETE, διεργασία που συνεχίζεται από τις αντίστοιχες δομές της Περιφέρειας και θα ολοκληρωθεί άμεσα, οπότε και θα είναι  διαθέσιμα τα οριστικά αποτελέσματα.

"google ad"

Ο εντοπισμός και η ψηφιοποίηση των αποτεφρωμένων εκτάσεων, βασίστηκε στις δυνατότητες της υποδομής γεωχωρικών Πληροφοριών GIS CRETE και στην υπηρεσία δορυφορικών δεδομένων της Περιφέρειας μέσω του Sentinel-2, τα οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμα, στο διαδραστικό χάρτη  https://gis.crete.gov.gr/…/sentinelhubmonito…/monitoring

Τέλος, σημειώνεται πως όλη την αντιπυρική περίοδο του έτους 2022, σύμφωνα με την επίσημη οδηγία της Πολιτικής Προστασίας, οι χάρτες απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4 & 5, είναι ελεύθερα διαθέσιμοι για τους πολίτες μέσω του GIS CRETE στο σύνδεσμο https://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...