Καλώντας τους πιστούν να επιτρέψουν στον Θεό να μπει στη ζωή τους στον αγώνα κατά του σκοταδιού, ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του την θρησκευτική βία και τους διωγμούς, με ιδιαίτερη αναφορά στη Συρία και το Ιράκ -όπου δρα η τζιχαντιστική ISIS. Όμως το μήνυμά του δεν περιορίστηκε εκεί αφού μίλησε για την ειρήνη, που είναι δυνατότητα από το σκοτάδι και τη διαφθορά.
Ο Πάπας φορώντας λευκά άμφια είπε ότι τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος όπου πρέπει να θυμόμαστε το μήνυμα του Θεού «η ειρήνη είναι ισχυρότερη από το σκοτάδι και τη διαφθορά».
«Το ερώτημα που τέθηκε σε εμάς από την παρουσία του βρέφους είναι “Επιτρέπω στο Θεό να με αγαπήσει;”» είπε στην παπική λειτουργία στον Άγριο Πέτρο. Πρόσθεσε: «Έχουμε το θάρρος να καλωσορίσουμε με τρυφερότητα τις δυσκολίες και τα προβλήματα των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά μας; Πόσο πολύ ο κόσμος χρειάζεται τρυφερότητα στις ημέρες μας».
Στη συνέχεια, στη δεύτερη χριστουγεννιάτικη ομιλία του «Urbi et Orbi» [«Προς την Πόλη (της Ρώμης) και τον Κόσμο»], ο ποντίφικας καταδίκασε τις «βάναυσες διώξεις» των μειονοτήτων από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους κάλεσε να μην αδιαφορούν για τα δεινά τόσων πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.
Έκανε επίσης έκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις στις χώρες της Αφρικής, να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ενώ καταδίκασε τις επιθέσεις των Πακιστανών Ταλιμπάν που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 130 μικρούς μαθητές την περασμένη εβδομάδα και ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές που βοηθούν τα θύματα του Έμπολα.
«Ζητώ από τον Σωτήρα μας να φροντίσει για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Ιράκ και τη Συρία που για πολύ καιρό τώρα υφίστανται τις συνέπειες μιας συνεχιζόμενης σύρραξης και που, μαζί με εκείνους που ανήκουν σε άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, υφίστανται βίαιες διώξεις. Αυτά τα Χριστούγεννα ας τους φέρουν την ελπίδα, όπως επίσης και σε όλους τους εκτοπισμένους, τους εξόριστους και τους πρόσφυγες, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, από αυτήν την περιοχή και από όλον τον κόσμο» είπε.
Λατίνος Πατριάρχης: «Ειρήνη στην Ιερουσαλήμ»
O Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Φουάντ Τουάλ είχε απευθύνει το βράδυ της Πέμπτης έκκληση για «ειρήνη στην Ιερουσαλήμ» και για την ανοικοδόμηση της Γάζας, που καταστράφηκε αυτό το καλοκαίρι στη φονική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ, τον τόπο γέννησης του Ιησού Χριστού σύμφωνα με την παράδοση.
Στο κήρυγμά του, ο κορυφαίος πνευματικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι οι πιστοί -εβραίοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί και δρούζοι- πρέπει να ζήσουν μαζί ενωμένοι και υπό το πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού» κυρίως στην Ιερουσαλήμ, όπου οι εντάσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών πρόσφατα κλιμακώθηκαν.
Την ώρα που πολλές επιθέσεις αιματοκύλισαν τη Βηθλεέμ- ακόμα και εντός μίας συναγωγής- και σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Πλατεία των Τεμενών ο Τουάλ επισήμανε: «Η Ιερουσαλήμ αποτελεί έναν παγκόσμιο προορισμό για την ειρήνη και την ευτυχία. Απευθύνετε έκκληση για την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ».
Ενώ κατήγγειλε «έναν φαύλο κύκλο βίας και αντιποίνων» στο κήρυγμά του που απηύθυνε στα αραβικά στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης δίπλα στη Βασιλική της Γεννήσεως, απηύθυνε έκκληση για την «ανοικοδόμηση της Γάζας για τρίτη φορά» έπειτα από τις συγκρούσεις, που διήρκησαν 50 ημέρες, αυτό το καλοκαίρι και που στοίχισαν την ζωή σε σχεδόν 2.200 ανθρώπους από την πλευρά των Παλαιστινίων, στην πλειονότητά τους πολίτες και σε περισσότερους από 70 από την πλευρά των Ισραηλινών, όλοι τους σχεδόν στρατιώτες.
Εκτός της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης ο Λατίνος πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στις εχθροπραξίες κατά μήκος της Μέσης Ανατολής, κυρίως στη Συρία και στο Ιράκ όπου οι οργανώσεις των τζιχαντιστών εντείνουν τις βιαιοπραγίες.
«Αυτήν τη νύχτα των Χριστουγέννων δεν αρκεί να μιλάμε για ειρήνη όμως πρέπει κυρίως να προσευχόμαστε για την ειρήνη», για την επικράτηση «της συμφιλίωσης στη Μέση Ανατολή», «για τους πρόσφυγες» και για «όσους καταδιώκονται εξαιτίας της πίστης τους και της εθνικότητάς τους» τόνισε ο ίδιος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό