24.8 C
Chania
Tuesday, October 8, 2024

Πάπας προς καρδινάλιους: «Μιλάτε για τους φτωχούς και ζείτε σαν Φαραώ…»

Ημερομηνία:

Προειδοποίηση προς καρδινάλιους, αρχιεπισκόπους και επισκόπους απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά της υποκρισίας στο θέμα της φτώχειας, σε συνέντευξη που έδωσε στην Straatnieuws, μια ολλανδική εφημερίδα που εκδίδεται από αστέγους.

«Η Εκκλησία πρέπει να λέει την αλήθεια και να μιλάει με μαρτυρίες, με τις μαρτυρίες των φτωχών» είπε ο Ποντίφικας. «Εάν ένας πιστός μιλάει για την φτώχεια ή για τους αστέγους και ο ίδιος ζει σαν Φαραώ, αυτό δεν γίνεται».

Το ίδιος επανέλαβε και σήμερα σε κήρυγμα του στο Βατικανό. είναι «λυπηρό» είπε όταν επίσκοποι και ιερείς «προσκολλώνται στα χρήματα» και στην προώθηση της καριέρας τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση της Εκκλησίας απέναντι στην φτώχεια, ο Φραγκίσκος απάντησε ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε στη γη «φτωχός και άστεγος» και ότι η Εκκλησία πιστεύει ότι ο καθένας έχει δικαίωμα σε τρία πράγματα: δουλειά, σπίτι και γη.

Πόσο όμως γη και τι είδους σπίτι δικαιούται ο κάθε άνθρωπος, είναι θέμα ερμηνείας και στους κόλπους της Εκκλησίας. Διότι, ενώ ο Πάπας έχει αποφύγει να εκμεταλλευτεί τα προνόμια που προσφέρονται στον ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας – ζει σε ένα σεμνό μικρό διαμέρισμα – πολλοί από τους καρδιναλίους του προτίμησαν πολυτελείς κατοικίες στην Πόλη του Βατικανού.

Το Βατικανό έχει βρεθεί στριμωγμένο στον τοίχο μετά την κυκλοφορία αυτή την εβδομάδα δυο βιβλίων που αποκαλύπτουν απληστία και οικονομική κακοδιαχείριση στην καρδιά της Εκκλησίας. Και οι κουβέντες αυτές του Φραγκίσκου ήταν ευθείες βολές προς τους καρδιναλίους του.

Σύμφωνα με ένα από αυτά τα βιβλία- των Emiliano Fittipaldi και Gianluigi Nuzzi- πολλοί από τους καρδινάλιους κατοικούν σε διαμερίσματα κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά του Φραγκίσκου, που είναι μόνο 50 τετραγωνικά. Σε αυτούς που απολαμβάνουν τις κατοικίες αυτές, τις οποίες πληρώνει το Βατικανό – συμπεριλαμβάνονται οι Αμερικανοί καρδινάλιοι Raymond Burke και William Joseph Levada που μένουν σε σπίτια 417 τμ και 524τμ αντίστοιχα.

Το Βατικανό δεν έχει διαψεύσει τις εκρηκτικές λεπτομέρειες που περιέχονται στο βιβλίο, μεταξύ άλλων για έναν σεβασμιώτατο που το 2012 λέγεται ότι αποφάσισε να γκρεμίσει το τοίχο που χώριζε το δικό του διαμέρισμα με αυτό γηραιού γείτονα του, όταν ο ηλικιωμένος ήταν άρρωστος στο νοσοκομείο. Ο Monsignor, ονόματι Giuseppe Sciacca που ήταν ανώτερος διοικητικός στο Βατικανό εκείνη την περίοδο πριν τον υποβιβάσει ο Φραγκίσκος, είχε βάλει μάλιστα τα υπάρχοντα του γείτονα σε κούτες για να τον «διευκολύνει».

Το βιβλίο του Nuzzi αποκαλύπτει ότι τόσο μεγάλη η ανησυχία για την οικονομική κακοδιαχείριση στην υπηρεσία του Βατικανού που ερευνά το παρελθόν υποψηφίων για οσιοποίηση, που διατάχθηκε να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της.

Το κόστος της έρευνας για κάποιο υποψήφιο άγιο είναι περίπου 500.000 ευρώ, αναφέρεται στο βιβλίο, λόγω της πολύ κουραστικής δουλειάς που κάνουν θεολόγοι και ερευνητές για να ψάξουν την ζωή του υποψηφίου και τα θαμύματα που πρέπει να έχουν γίνει για να οσιοποιηθεί.

Ωστόσο όταν επιτροπή ελέγχου που όρισε ο Φραγκίσκος, ζήτησε από την υπηρεσία λεπτομερείς λογαριασμούς και απόδοση δαπανών, οι αρμόδιοι δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν ούτε έναν παρά το γεγονός ότι έχουν ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα La Stampa, ο δημοσιογράφος Andrea Tornielli – βετεράνος ρεπόρτερ στην Αγία Εδρα που γράφει βιβλίο με τον Πάπα το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2016 – αναφέρει ότι ο Φραγκίσκος είναι έτοιμος να αναλάβει απευθείας την εποπτεία και διαχείριση των ακινήτων του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένων και των διαμερισμάτων που λέγεται ότι έχουν υποτιμηθεί από την υπηρεσία που τα διαχειρίζεται.

Δυο μέλη αυτής της επιτροπής ελέγχου συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα από τις αρχές του Βατικανού, λίγα 24ωρα πριν την κυκλοφορία των βιβλίων, με την κατηγορία της διαρροής εγγράφων στους συγγραφείς τους. Ο Πάπας λέγεται ότι ένιωσε πικρία για την «προδοσία», αλλά δεν πιστεύει ότι οι δυο υπάλληλοι του συνωμότησαν εναντίον του.

«Είμαι πιστός» είπε στο Straatnieuws, «και γνωρίζω ότι η αμαρτία είναι μέσα μας. Οπως είναι η ανθρώπινη απληστία, η έλλειψη αλληλεγγύης, ο εγωισμός, που προκαλούν την φτώχεια. Γι αυτό τον λόγο μου είναι δύσκολο να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς φτώχεια… Αλλά πρέπει πάντα να αγωνιζόμαστε γι αυτό, πάντα, πάντα».

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Ζητούν πίσω από τους αγρότες τις επιδοτήσεις

Αναβρασμός επικρατεί σε χιλιάδες αγρότες της Κρήτης που ενώ βρίσκονταν σε...

Ηράκλειο: Εμπλοκή δικηγόρου στην επίθεση του επιχειρηματία

Στη σύλληψη μίας δικηγόρου προχώρησαν το πρωί της Τρίτης...

Ποια η πρόοδος των εργασιών στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών, η «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION»...