Τις τραγικές ελλείψεις στον χώρο υγειονομικής περίθαλψης στα νησια και ιδιαίτερα στις αεροδιακομιδές αναδεικνύει ο δημοσιογράφος, Πάρις Καρβουνόπουλος, μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του το Πάσχα όταν υπέστη εγκεφαλικό στην Πάρο.

Σε άρθρο του στο datajournalists.co.uk επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει μείνει με δύο ελικόπτερα, ένα για έρευνα/διάσωση και ένα για αεροδιακομιδές, περιγράφει την ένδεια εναέριων μέσων τόσο σε νησιά του Αιγαίου όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Προσθέτει μάλιστα πως πρόκειται για «διλήμματα ζωής και θανάτου για το προσωπικό του ΕΚΑΒ».

Παράλληλα αναφέρει με νόημα πως αν κάτι τέτοιο συμβαίνει στην περίπτωση ενός δημοσιογράφου που κινητοποιείται αρκετός κόσμος «μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι μπορεί να περιμένει ένας πολίτης που η μόνη βοήθεια που έχει είναι η οικογένεια του». Εκφράζει την εκτίμηση δε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση λύσης.

«Μην εκπλαγείτε αν ακούσουμε ότι και οι αεροδιακομιδές θα δοθούν σε ιδιώτες» προσθέτει.

Τι αναφέρει ο Πάρις Καρβουνόπουλος για την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του στην Πάρο

Στη συνέχεια αναφέρεται στη δική του περιπέτεια, όταν έκανε βόλτα τον σκύλο του το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στην Παροικία Πάρου, «τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας στον τουρισμό.

Αναφέρει ότι πέρασε πολύς κόσμος πλάι του που δεν έδωσε σημασία για να σταματήσει μόνον ένα άτομο, η Αλεξάνδρα.

«Το αναφέρω, γιατί δεν έχει σαπίσει μόνο το κράτος. Έχουμε σαπίσει κι εμείς…» υπογραμμίζει.

Αναφέρεται στην δική του εμπειρία στο Κέντρο Υγείας Παροικιάς, όπου -όπως γράφει- νέοι νοσηλευτές «πολεμάνε δίχως όπλα» και ο μοναδικός τομογράφος στο νησί «δεν έχει χειριστές», γιατί «κοστίζουν», σύμφωνα με αυτό που του είπαν.

Στη συνέχεια περιγράφει όλη την προσπάθεια στην Πάρο με ένα ασθενοφόρο, περιμένοντας το αεροπορικό μέσο, ένα C-27 που τελικά τον μετέφερε στις 15:00 στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αναφέρει την ενδιάμεση αγωνία περιμένοντας μια άλλη κυρία που έφθανε με ελικόπτερο, διασωληνωμένη, από άλλο νησί.

Τονίζει πως χρειάστηκαν 8 ώρες για να μεταφερθεί από την Πάρο στην Αθήνα και αναρωτιέται τι θα συμβει στον πολίτη «που δεν είναι δημοσιογράφος ή δεν έχει καμία απολύτως γνωριμία».

tvxs.gr