Πέθανε ο Δημήτρης Κακαβελάκης, ο ποιητής της Ειρήνης

Κανένα σχόλιο

Ο ποιητής και αρθογράγραφος Δημήτρης Κακαβελάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών. Υπήρξε επί σειρα ετών συνεργάτης και της εφημερίδας μας με σταθερή στήλη υπό τον τίτλο “Αγων-ιστικά”.

Ο Δημήτρης Κακαβελάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης.

Απο μικρή ηλικία επιδόθηκε στην λογοτεχνία και την ποίηση θητεύοντας σε εξαίρετους δημιουργούς και ανθρώπους των γραμμάτων της Μεγαλονήσου.

"Sponsored links"

Μέσα στην Κατοχή και σε σκληρές συνθήκες σχεδιάζει τα πρώτα του ποιήματα τα οποία αργότερα τα εκδίδει σε μικρά φυλλάδια και τα μοιράζει στους φίλους του στα Χανιά.

Αποτελούν τη πρώτη ύλη για την ιστορική έκδοση της ποιητικής συλλογής του Η ΝΗΣΟΣ η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα πολύ αργότερα με το ψευδώνυμο Δημήτρης Λευκορείτης πάλι σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, την περίοδο της στρατιωτικής Χούντας.

Είναι η ποιητική συλλογή για την οποία ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος ομιλεί για μία καινούργια γραφή στην ελληνική ποίηση.

Μία νέα ελληνική ποίηση λοιπόν μέσα σε εκείνη την σκοτεινή εποχή ενός εσωτερικού σπαραγμού άρχισε να αποτυπώνει με μια διαφορετικότητα ο Δημήτρης Κακαβελάκης.

Μία ποίηση χωρίς πολυλογίες και αερολογίες κατα πως λέει ο Σινόπουλος.Πυκνή γεμάτη νοήματα, εμπειρίες ουσιαστικές, κοφτερή και μεταλλική.

Μία ποίηση που συνενώνει τον άνθρωπο μέσα απο τον αντικατοπτρισμό της κοινής αγωνιώδους εμπειρίας και που επιμελείται ο Νίκος Καρούζος.

Ο Μηνάς Δημάκης κάνει λόγο για τον πρωτότυπο λυρισμό και τη δύναμη της δραματικής έντασης αυτής της ιδιότυπης νεοϋπερρεαλιστικής ποίησηςγια την οποία έκανε λόγο σε στενούς του κύκλους και ο Γιώργος Σεφέρης και επαίνεσε ιδιαίτερα ο αμερικανός ελληνιστής μεταφραστής του Ν.Καζαντζάκη, Κίμων Φράϊερ.

Στην ένταση της καθημερινότητας ο Κακαβελάκης δεν προδίδει τον μυστικό αυτό δρόμο της ΝΗΣΟΥ.

Η ποίηση του δένεται με την ζωή και την καθημερινή έγνοια για τον άνθρωπο και μεταμορφώνεται μέσα στίς μοντέρνες απαιτήσεις αποκτώντας μια νέα λειτουργικότητα και πολυπλοκότητα.

"Sponsored links"

Ο Κακαβελάκης στίς τελευταίες ποιητικές του συλλογές προχώρησε σε μία συστηματική αποδόμηση της έκφρασης τονίζοντας μαζί με τις ορατικές διαστάσεις των φθόγγων εκείνη την πολύπλευρη ακουστική ψυχοδραματική εμπειρία της γλώσσας.

Αυτή οργανώνεται μέσα στην ηχοορατική ποίηση απο ενοράσεις και πολυδιάστατες μορφολογίες οι οποίες τελικά αποτελούν ένα επίπονο καταστάλαγμα και καταγραφή της εμπειρίας που πρoκύπτει απο τή συνεχιζόμενη σύγκρουση
και ανάπλαση του φαντασιακού και του πραγματικού κόσμου.

Εργάστηκε σκληρά οργανώνοντας πολλά ποιητικά δρώμενα μαζί με δήμους και κοινότητες πετυχαίνοντας να αποδείξει ότι και ο απλός κόσμος μπορεί να συμμετέχει σε συμβάντα μοντέρνας τέχνης.

Έργα του Δ.Κ έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.

Ο αμερικανός λογοτέχνης και ποιητής Φίλιπ Ράμπ ο οποίος ζεί μόνιμα στην Ελλάδα έχει γράψει για το ποιητικό έργου του Δημήτρη Κακαβελάκη μια πολύπτυχη μελέτη στην αγγλική γλώσσα.

Επίσης έχει μεταφράσει τις πιο πολλές απο τις ποιητικές συλλογές του. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή ποιητικά Workshops και έχει παρουσιάσει την ποίηση του σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το περίφημο William and Mary στην Virginia των Η.Π.Α όπου έχει καταθέσει και το ανέκδοτο χειρόγραφο της ποιητικής του συλλογής ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ.

Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Ελληνες συνθέτες όπως ο Θόδωρος Αντωνίου (ΚΡΗΤΗ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕΓΑ -ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ) και ο Μιχάλης Αδάμης (Ο ΑΥΤΟΣ), με τον διακεκριμένο πρωτοπόρο ερευνητή -καθηγητή στο Πολυτεχενείο Αθηνών και ζωγράφο Παντελή Ξαγοράρη, τους ζωγράφους Βασίλη Κελαϊδή, Κώστα Ηρακλή Γεωργίου, Μανώλη Cretico Kακαβελάκη, Βασίλη Ζαχαράκη, Giacomo Cuttone, Nicollo d΄Alessandro, με τους διακεκριμένους σκηνοθέτες Βασίλη Ρίτσο- Μαριέττα Ριάλδη- Νίκο Παροίκο-Μίνω Βολανάκη.

H προσφορά του Δημήτρη Κακαβελάκη επεκτείνεται και στους τομείς της Δημοσιογραφίας, της Επικοινωνίας. Ογκωδέστατη η δημοσιογραφική του παρουσία σε πολλές εφημερίδες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Απο τους πρωτεργάτες των δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα.

Διετέλεσε πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας δημοσίων σχέσεων και διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Λαμπράκη ΔΟΛ απο το 1970 μέχρι το 1981.

Διευθυντής του Δημοσιογραφικού οργανισμού Περιφερειακών εφημερίδων ΔΟΠΕ.

Προσωπικός Γραμματέας του αείμνηστου κρητικού πολιτικού της ΕΔΑ Στέλιου Πιστολάκη.

Πολιτικά δραστηριοποιήθηκε με την Ενωση κέντρου. Εισηγητής του Θεσμού του διεθνούς Ακρωτηρίου Ειρήνης και του Βραβείου Όλαφ Πάλμε στην Κρήτη πρός τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη.

Εισηγητής για τη θεσμοθέτηση του διεθνούς βραβείου Καζαντζάκη και του παγκόσμιου κέντρου δημοκρατίας Ελευθέριος Βενιζέλος.

Διετέλεσε διευθυντής του ελληνικού τμήματος της εφημερίδας Πρωϊνής της Νέας Υόρκης.

Σύμβουλος δημοσίων σχέσεων της συνοδικής επιτροπής της εκκλησίας της Ελλάδας 1975-1980, σύμβουλος επικοινωνίας πολλών διακεκριμένων ελλήνων πολιτικών.

Βραβεύτηκε το 2002 επί της Δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου με το Ανώτατο μετάλλιο της πόλης των Αθηνών για τίς υπηρεσίες του στην ανάπτυξη του τομέα των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα και της προβολής της πόλης των Αθηνών.

Ο Δ.Κ σήμερα υπήρξε σύμβουλος εκδόσεων, κεντρικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας και εντεταλμένος απο αυτό διευθυντής της Στοάς του Βιβλίου

Συλληπητήρια μηνύματα

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στο συλληπητήριο μήνυμά του αναφέρει:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον χαμό ενός διαπρεπούς συνδημότη μας, ανθρώπου των γραμμάτων, δημοσιογράφου, ποιητή, συγγραφέα, Δημήτρη Κακαβελάκη.

Ο Δημήτρης Κακαβελάκης αυθεντικός πνευματικός άνθρωπος και οραματιστής πορεύτηκε σιωπηρά αλλά ουσιαστικά, προσφέροντας, μέσω των ιδεών και των προσεγγίσεών του, στο σύνολο.

Με σεβασμό στον διανοούμενο άνθρωπο και στην ανιδιοτελή μακροχρόνια προσφορά του, εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, εκφράζω στους οικείους του, τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης αναφέρει:

«Ο Δημήτρης Κακαβελάκης αποτέλεσε, για δεκαετίες, μία φωτεινή μορφή των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, ένα άξιο τέκνο των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα. Οραματιστής, πνευματώδης, εξαιρετικά ευγενής, άνθρωπος με βαθιά και πολύπλευρη μόρφωση και πλούσιο ποιητικό και δημοσιογραφικό έργο, πορεύτηκε “με την ευθύνη του πνεύματος”, την παρρησία, το ήθος, την ευθυκρισία και την ταπεινότητα που σταθερά τον διέκριναν.

Η απώλειά του αποτελεί πλήγμα για τα Χανιά και ευρύτερα για τον κόσμο της λογοτεχνίας, της ποίησης και της δημοσιογραφίας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Η είδηση θανάτου του διακεκριμένου δημοσιογράφου, ποιητή και συγγραφέα Δημήτρη Κακαβελάκη γέμισε με θλίψη την τοπική κοινωνία των Χανίων και ιδιαίτερα της Καλυδωνίας Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά, απ όπου καταγόταν. Άνθρωπος πνευματικός, πολυσχιδής, εμπνευσμένος κι οραματιστής, άφησε το αποτύπωμά του στη σύγχρονη λογοτεχνία και ποίηση αλλά και στη δημοσιογραφία που με πάθος υπηρέτησε.

Ιδεαλιστής και υπέρμαχος της παγκόσμιας Ειρήνης, υπήρξε ο εμπνευστής και εισηγητής προς τον Μακαριστό τέως Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κκ. Ειρηναίου της πρότασης της ονομασίας του Ακρωτηρίου της Σπάθας σε “Ακρωτήριο της Ειρήνης”, με αποτέλεσμα τη συνάντηση ηγετών και προσωπικοτήτων παγκοσμίου κύρους (μεταξύ των οποίων οι αείμνηστοι Ούλοφ Πάλμε και Μελίνα Μερκούρη) με βασικό θέμα την Παγκόσμια Ειρήνη.

Θα τον θυμόμαστε όχι μόνο για το σπουδαίο έργο του που αφήνει ως παρακαταθήκη αλλά και για τη σεμνή, διακριτική και ευγενική του προσωπικότητα και παρουσία.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά του και στους οικείους του…”

Στη είδηση του θανάτου του Δημήτρη Κακαβελάκη, ο φιλόλογος, γλωσσολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής, Γιώργος Μπαμπινιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δημήτρης Κακαβελάκης, ο οραματιστής

Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος – ποιητής – συγγραφέας Δημήτρης Κακαβελάκης, ένας Κρητικός ευπατρίδης. Πρότυπο αυθεντικού πνευματικού ανθρώπου, οραματιστή, δημιουργού ιδεών και έργων, πατριώτη, γνήσιου τέκνου τής Κρήτης (Χανίων), αγωνιστή, δημοκράτη ιδεολόγου, με βαθιά χριστιανική πίστη, με σπάνιο ήθος και γνήσια αγάπη για τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό. Ο Δημήτρης Κακαβελάκης είχε μια ουσιαστική και ευρύτερη θέαση και σύλληψη τού κόσμου. Οι ιδέες του ήταν για τα περισσότερα θέματα, και τα πιο απλά, μια δημιουργική προσέγγιση η οποία ξεκινούσε ταπεινά και συχνά έφθανε βαθμηδόν στα όρια τού καθολικού και πανανθρώπινου.

Ουσιαστικά διανοούμενος, μαχητής, ρομαντικός, ανιδιοτελής, αγνός, ακριβός φίλος, ένα καθολικά εκτιμώμενο και αγαπητό πρόσωπο. Η Στοά τού Βιβλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, την πολιτιστική πνευματική ιδέα τής οποίας υπηρέτησε με πάθος, θα τον θυμάται πάντα για τις πρωτοβουλίες του και τις εμπνευσμένες παρουσιάσεις των ομιλητών τού Ελεύθερου Πανεπιστημίου τής Στοάς τού Βιβλίου. Η ποίηση τού Κακαβελάκη, πρωτοποριακή, με πραγματικά τολμηρές ιδιοφυείς συλλήψεις, που έχουν εκτιμηθεί από ανθρώπους απαιτητικούς κριτικούς τής ποίησης, με αντίστοιχη αξιοποίηση τής γλώσσας μας, συχνά στα έσχατα όριά της, που άλλοτε εκπλήσσσουν και άλλοτε καταπλήσσουν με υψηλή πάντοτε λειτουργικότητα μέσα στο ποίημα.

Ο Δημήτρης Κακαβελάκης, έχοντας διανύσει την ζωή του σιωπηρά, ουσιαστικά, ταπεινά, αλλά με υψηλά πετάγματα και πρωτοφανείς ανθρώπινες δοκιμασίες, δεν θα μάς εγκαταλείψει και ως μορφή αγαθού ανδρός και ως γενναία δημιουργική σκέψη».

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live