22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Πέθανε ο Πελέ

Ημερομηνία:

Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών που ανέδειξε ο βασιλιάς των σπορ δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας. Ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, Πελέ άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη (29/12) μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Υπενθυμίζεται πως ο -κατά κόσμον- Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, είχε υποβληθεί στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη σε επέμβαση για αφαίρεση όγκου στο παχύ έντερο και νοσηλεύτηκε για περίπου ένα μήνα. Μάλιστα, παρά τη βελτίωση της υγείας του τότε, χρειάστηκε να μπει ξανά σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο Πελέ σε αγώνα με την ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 1975

Ο Πελέ σε αγώνα με την ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 1975  AP

Στις αρχές Οκτωβρίου, αφού είχε ανακτήσει πλήρως τη λειτουργικότητά του, πήρε εκ νέου εξιτήριο, συνεχίζοντας τις χημειοθεραπείες, ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2021 νοσηλεύτηκε εκ νέου. Παρά το νέο εξιτήριο, ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο την περασμένο Νοέμβριο, καθώς η χημειοθεραπεία στην οποία υποβαλλόταν από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους δεν είχε αποτέλεσμα.

Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της πολιτείας Μίνας Ζεράις, άφησε το στίγμα του στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τον αδόκητο χαμό του να προκαλεί απέραντη θλίψη.

Ο Πελέ λαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο της FIFA το 2013
Ο Πελέ λαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο της FIFA το 2013  AP

Τα τελευταία χρόνια ο Πελέ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον Σεπτέμβριο του 2021 διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου και έκτοτε μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο. Είχε υποβληθεί, επίσης, σε επέμβαση στο ισχίο που του είχε προκαλέσει πρόβλημα στο βάδισμα.

Με τη φανέλα της Σάντος ο Πελέ κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Βραζιλίας και ισάριθμους διεθνείς τίτλους (τρία Διηπειρωτικά και τρία Copa Libertadores). Στις 20 Νοεμβρίου 1969, στην 909η συμμετοχή του σε αγώνα Α’ Κατηγορίας της Βραζιλίας, σημείωσε το 1.000ό τέρμα του.

Ο Πελέ σε αγώνα τον Σεπτέμβριο του 1968
Ο Πελέ σε αγώνα τον Σεπτέμβριο του 1968  ASSOCIATED PRESS

Η φήμη του Πελέ ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας του με την εθνική Βραζιλίας, με την οποία αγωνίστηκε 92 φορές επιτυγχάνοντας 77 γκολ. Οδήγησε την “σελεσάο” τρεις φορές στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958, το 1962 και το 1970 και στη μόνιμη κατοχή του επάθλου Ζιλ Ριμέ.

Ο Πελέ στο Παρίσι τον Μάρτιο του 1971
Ο Πελέ στο Παρίσι τον Μάρτιο του 1971  ASSOCIATED PRESS
Οι Πελέ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα σε εκδήλωση στη Μόσχα το 2017
Οι Πελέ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα σε εκδήλωση στη Μόσχα το 2017  AP

Αν και το 1974 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, αποφάσισε τελικά να συνεχίσει υπογράφοντας τον επόμενο χρόνο τριετές συμβόλαιο με την ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης. Τελικά, ο Πελέ έγραψε τον επίλογο του βιβλίου του το 1977, όταν και κρέμασε οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αφού οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση τού πρωταθλήματος των ΗΠΑ.

Ο Πελέ το 1973 με τον Ρίτσαρντ Νίξον, τότε πρόεδρο των ΗΠΑ
Ο Πελέ το 1973 με τον Ρίτσαρντ Νίξον, τότε πρόεδρο των ΗΠΑ  AP

Το αντίο της Σάντος με ένα στέμμα: “Αιώνιος”

Η Σάντος αποχαιρέτησε τον βασιλιά του ποδοσφαίρου, τον Πελέ, με μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα στέμμα. “Αιώνιος” έγραψε η βραζιλιάνικη ομάδα.

Πελέ: Το “αντίο” της κόρης του

Η κόρη του ΠελέΚέλι Νασιμέντο, ήταν αυτή που γνωστοποίησε την είδηση ότι ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου άφησε την τελευταία του πνοή.

Αυτή αλλά και όλη η οικογένεια, όπως αναφέρει το SPORT 24, βρέθηκε στο πλευρό του στις τελευταίες του στιγμές για να περάσει τις τελευταίες τις στιγμές μαζί του

"google ad"

Ο Πελέ με τη σύζυγό του Ρόζμαρι και τα παιδιά του Κέλι και Έντσον
Ο Πελέ με τη σύζυγό του Ρόζμαρι και τα παιδιά του Κέλι και Έντσον  AP

Το μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: “Ό,τι είμαστε είναι χάρη σε εσένα. Σε αγαπάμε άπειρα. Αναπαύσου εν ειρήνη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση της κόρης του Πελέ:

Πελέ: Το

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...