19.8 C
Chania
Tuesday, November 28, 2023

«Πέντε δις ευρώ η καταστροφή στη Θεσσαλία»

Ημερομηνία:

Το ένα μετά το άλλο τα ΜΜΕ στα Βαλκάνια αναμεταδίδουν με εμπλουτισμένο ρεπορτάζ τις αναφορές του BBC για τις καταστροφές στην Ελλάδα από τις πλημμύρες.

Τελευταία η σέρβικη «Blic» αναφέρει:

«Η Ελλάδα συνοψίζει τις ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλέον εκτιμάται ότι φτάνουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ!

Τεράστιες είναι ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το κεντρικό τμήμα της χώρας λόγω της καταιγίδας Daniel στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να κοστίσει στην ελληνική οικονομία έως και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην περιοχή της Θεσσαλίας οι πλημμύρες κατέστρεψαν ολόκληρες καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ντομάτας και μήλων, ενώ μεγάλος αριθμός βοοειδών πνίγηκε.

Υπολογίζεται ότι το ένα πέμπτο των ελληνικών φυτειών βαμβακιού καταστράφηκε και πάνω από 200.000 ζώα και πουλερικά χάθηκαν από τις πλημμύρες.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν ότι μόνο οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν να κοστίσουν στην ελληνική οικονομία έως και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ και μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι ο θεσσαλικός κάμπος, στην κεντρική Ελλάδα.

Στην περιοχή της Θεσσαλίας οι πλημμύρες κατέστρεψαν ολόκληρες καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ντομάτας και μήλων, ενώ μεγάλος αριθμός βοοειδών πνίγηκε

Η Θεσσαλία είναι μια από τις κύριες αγροτικές περιοχές της χώρας και εκφράζονται φόβοι ότι οι καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα.

Περίπου το 20 τοις εκατό της γεωργικής γης συγκεντρώνεται σε αυτή την περιοχή και είναι εξαιρετικά σημαντική για την παραγωγή βαμβακιού στην Ελλάδα, η οποία είναι σημαντικός εξαγωγέας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε γρήγορη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς

Σε ομιλία του αμέσως μετά την καταστροφή, είπε ότι η Ελλάδα έχει την οικονομική δυνατότητα και έναν μηχανισμό ταχείας ανακούφισης, ώστε οι άνθρωποι να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να επισκευάσουν τα σπίτια τους και να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο Σπυρίδων Κίντσιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε στο BBC:

-Αυτή τη στιγμή έχουμε ζημιές σε οικιστικές υποδομές, καθώς και σε κοινόχρηστες υπηρεσίες, δρόμους, σχολεία, μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ.ο.κ. Εάν δεν καταφέρουμε να τα αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό, τότε θα έχουμε ένα πρόβλημα που θα αναγκάσει τους ανθρώπους να πάνε κάπου αλλού για να ζήσουν – δήλσε ο Κίντσιος.

"google ad"

Ανακοίνωσε ότι το χειρότερο σενάριο είναι η μαζική μετανάστευση του πληθυσμού από τα χωριά στις μεγάλες πόλεις.

– Υπολογίζω ότι, αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, τότε το άμεσο κόστος για την ελληνική οικονομία θα ήταν περίπου τέσσερα με πέντε δισ. ευρώ. Και το μακροπρόθεσμο κόστος θα ήταν τριπλάσιο – τόνισε ο Έλληνας ειδικός.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται (ο Ερντογάν) με notam και navtex

Του Δημήτρη Μηλάκα Για να συντηρηθεί η (ψευδ)αίσθηση της δρομολογημένης...

Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο για το υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για την βιωσιμότητα, κατέκτησαν μαθητές...

Συνέντευξη Όλγας Μαλανδράκη: Η Χανιώτισσα Επιστήμονας που “Αγγίζει” τα μυστήρια του ήλιου

Η Δρ.  Όλγα Μαλανδράκη, Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος, ειδικός...