15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

«Πέρασε» από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης η επένδυση στα Φαλάσαρνα

Ημερομηνία:

Υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της τουριστικής επένδυσης της οικογένειας Τσατσαρωνάκη στα Φαλάσαρνα, αλλά υπό όρους, ψήφισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις που έκαναν ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά σε πολεοδόμηση της παραλίας στα Φαλάσαρνα.

Η θετική αυτή εισήγηση πλέον μαζί με όλες τις άλλες αρνητικές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, θα συμπεριληφθεί στον σχετικό φάκελο που θα εξεταστεί από το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πριν δοθούν οι τελικές άδειες.

Η Επιτροπή της Περιφέρειας κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί του σχεδίου ανέγερσης ξενοδοχείου 850 κλινών στην περιοχή των Φαλασάρνων από την οικογένεια Τσατσαρωνάκη.

Η συγκεκριμένη επένδυση, χωρίζεται σε δύο επίπεδα, ένα χαμηλά στην παραλία (70 στρέμματα) και ένα ψηλότερα (50 στρέμματα). Μέχρι σήμερα υπήρχε άρνηση για πολεοδόμηση στην κάτω πλευρά, με γνώμονα την προστασία του σπάνιου φυτού της περιοχής (κρινάκι της θάλασσας) και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Ωστόσο, η λύση που δόθηκε δίνει στον επενδυτή την δυνατότητα να χτίσει σε 25 στρέμματα της κάτω πλευράς, ενώ στο πάνω κομμάτι του οικοπέδου η Επιτροπή δε διαφωνεί ως προς τη δόμηση.

Την απόφαση αυτή καταψήφισαν μόνο δύο από τα 15 μέλη της Επιτροπής: ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης και ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση γίνεται μέσα σε προστατευόμενο οικότοπο και αφορρά μονάδα 800 κλινών, καταστρατηγώντας ακόμα και τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη που προβλέπει έως 150 κλίνες στις περιοχές Natura. Η επένδυση σχεδιάζεται από την οικογένεια Τσατσαρωνάκη (η οποία ώς τώρα ειδικεύεται στην αρτοποιία, παξιμάδια κτλ) και βρίσκεται στο σύνολό της εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura, καλύπτοντας έκταση 120 στρεμμάτων.

Απέναντι στα σχέδια επέλασης στη φύση βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και πολίτες που συνέστησαν την Πρωτοβουλία #save_falasarna και ήδη ετοιμάζουν σημαντικές παρεμβάσεις σε κοινωνικό και κινηματικό επίπεδο. Αρνητικός κατ’ αρχάς στην επένδυση είναι ο Δήμος Κισσάμου, ενώ σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου, παρουσία των επενδυτών, υπήρξε ένταση και προκλητική στάση από την εκπρόσωπο της εταιρείας, με προσβλητικό ύφος για τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης.

«Ηπια» στα λόγια

Επικοινωνιακά, από την πλευρά των επενδυτών, το σχέδιο παρουσιάζεται ως «πολυτελής αλλά ήπια» επένδυση με σεβασμό στο περιβάλλον, προβάλλοντας κυρίως ότι στην παραλία δεν θα υπάρχουν κτίσματα αλλά θα τοποθετηθούν 61 ξύλινοι μονόροφοι οικίσκοι (glamping) πάνω σε πασσάλους, ώστε να μην εφάπτονται στο έδαφος. Η μελέτη, όπως ισχυρίζονται, έχει ειδικές προβλέψεις για το προστατευόμενο κρινάκι της περιοχής (androcumbium rechingeri), υποσχόμενοι πως 10 στρέμματα με κρινάκια θα περιφραχθούν και θα παραμείνουν άθικτα.

Ολα τα παραπάνω ανατρέπονται όμως από τα ίδια τα στοιχεία της επένδυσης, που προβλέπει συντελεστή δόμησης 0,15, δηλαδή τριπλάσιο από αυτόν που προέβλεπε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του τουρισμού για τους «υποδοχείς ήπιας ανάπτυξης» και υπερδιπλάσιο ακόμα και από το 0,07 που έχει θέσει για τη δόμηση μέσα σε περιοχές Natura η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στην επίμαχη διάταξη, η οποία αποσύρθηκε υπό την κατακραυγή πολιτών και φορέων.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...