24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων η μεγαλύτερη ποσοστιαία ετήσια αύξηση ανταποδοτικών τελών στην ιστορία

Ημερομηνία:

Τις ευθύνες της κυβέρνησης η οποία με τις αποφάσεις της οδηγεί στον οικονομικό στραγγαλισμό τους δήμους και συνεπακόλουθα τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, στηλίτευσε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων την Τετάρτη, καθώς έλαβε κατά πλειοψηφία την απόφαση για την μεγαλύτερη ποσοστιαία ετήσια αύξηση ανταποδοτικών τελών στην ιστορία του δήμου.

Η συζήτηση είχε μεγάλη διάρκεια, ακούστηκαν πολλές απόψεις, όλες κινήθηκαν σε καλό επίπεδο δίχως ακρότητες, όμως το αποτέλεσμα δεν άλλαξε:

27% αύξηση στο οικιακό γενικό τιμολόγιο το οποίο από 1,55 ευρώ ανά τ.μ. το 2023 θα βρεθεί τώρα στο 1,97 ευρώ ανά τ.μ.. Αύξηση όμως θα υπάρξει και στα τέλη των ξενοδοχείων τα οποία διπλασιάζονται και φτάνουν τα 4,8 ευρώ ανά τ.μ. για τα δωμάτια.

Ο Π. Σημανδηράκης παραδέχτηκε ότι η απόφαση είναι μεν δύσκολη, αλλά έγινε προσπάθεια να είναι όσο πιο δίκαιη γίνεται. Μίλησε για την αύξηση των συντελεστών σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες και πολυκαταστήματα τα οποία από εδώ και στο εξής εντάσσονται στον μέγιστο συντελεστή αλλά και στις μεγάλες αυξήσεις στα τουριστικά, όπως τα 5,2 ευρώ ανά τ.μ. δωματίου στην βραχυχρόνια μίσθωση. Ταυτόχρονα είπε ότι φέτος για πρώτη φορά θα υπάρξει μία σημαντική μείωση περίπου στο 60% για τους φοιτητές.

Πάντως, η αντιπολίτευση του δήμου δεν πείστηκε αφού κατά ψήφισαν τόσο η παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά” όσο και η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Χαρακτηριστικά ο Μηνάς Βουλγαρίδης εκ μέρους της παράταξης “Όνειρο είναι τα Χανιά” μίλησε για αθλιότητα εκ μέρους της κυβέρνησης επικεντρώνοντας την κριτική του σε δύο σημεία:

  • Την κυβερνητική ευθύνη αφού με την απόφαση για επιβολή ανώτατων ορίων στους συντελεστές τελών δεν επιτρέπει στους δήμους να φορολογήσουν όσο πραγματικά θα ήθελαν και θα μπορούσαν μεγάλες εταιρείες με υψηλή κερδοφορία.
  • Ειδική αναφορά έγινε στην αργοπορία εναρμονισμού με την περιβαλλοντική νομοθεσία, την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης των πολιτών και το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης και αξιοποίησης τω οργανικών αποβλήτων καθώς και την απουσία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Όλα αυτά, όπως είπε, αποτέλεσαν το έδαφος για τη μεγάλη αύξηση στα κόστη των τελών ταφών που θα κληθούν εν τέλει να πληρώσουν οι πολίτες και σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχει και ο Δήμος Χανίων.

Από την πλευρά του ο Μπάμπης Λουτσέτης, επικεφαλής της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” εξέφρασε την εναντίωσή του στη λογική της ανταποδοτικότητας αφού, όπως είπε, το όσο πετάω, τόσο πληρώνω ευνοεί αυτούς που έχουν να πληρώσουν και μπορούνε να πετάνε. Στο τέλος, οι μόνοι που πραγματικά πληρώνουν τα σπασμένα είναι οι πολλοί, που δεν έχουν και τα χρήματα.

Επίσης, μίλησε για κυβερνητικές ευθύνες αφού όπως είπε είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αν και φορτώνονται διαρκώς όλο και παραπάνω αρμοδιότητες στους δήμους αυτό συμβαίνει δίχως να δίνονται οι αντίστοιχοι πόροι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι δήμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι η κατανομή που αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι δίκαιη αφού τα σπασμένα πάλι θα πληρώσουν οι πολλοί.

Είπε χαρακτηριστικά:

“Από τα 6,5 εκ. ευρώ που πρέπει να καλύψουμε, το 36,5% θα κληθούν να το πληρώσουν τα οικιακά τιμολογία ενώ η επιβάρρυνση για τα ξενοδοχεία είναι μόλις 440.000 ευρώ”.

Σημειώνουμε ότι το παρόν στην συνεδρίαση έδωσε και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων καθώς και εργατικών σωματείων.

Ζήτησαν να μην υπάρξουν αυξήσεις στις μικρές επιχειρήσεις του νομού ενώ ο εκπρόσωπος των εργατικών σωματείων εξέφρασε την ετοιμότητα των εργαζόμενων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί και με τον δήμο ενάντια στις νέες αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ