13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πέτρος Φιλιππίδης: Κάθειρξη 8 ετών με αναστολή για δύο απόπειρες βιασμού – Ελεύθερος με όρους μέχρι το Εφετείο

Ημερομηνία:

Να παραμείνει εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους μέχρι το Εφετείο αποφάσισε για τον Πέτρο Φιλιππίδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο υιοθετώντας την πρόταση της Εισαγγελέως που ζήτησε να έχει αναστελλουσα δύναμη η έφεση του καταδικασθέντος σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για δύο απόπειρες βιασμού.

Προηγουμένως το δικαστήριο είχε επιβάλλει στον Πέτρο Φιλιππίδη ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 8 ετών. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος ποινή βάσης είναι τα έξι χρόνια για την απόπειρα βιασμού του 2010 και δύο χρόνια για την απόπειρα βιασμού του 2014.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγηθεί αναστολή στον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, στον οποίο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι:  Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του. Προηγουμένως, η εισαγγελέας πρότεινε την αναστολή.

Η εισαγγελική πρόταση που αποδέχθηκαν οι δικαστές θεώρησε ότι αρκούν οι περιοριστικοί όροι για να διασφαλιστεί η παρουσία του Φιλιππίδη στο δεύτερο βαθμό.

«Δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν είναι φυγόδικος, δεν είναι φυγόποινος και δεν είναι επικίνδυνος για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Οι καταγγελομενες πράξεις είχαν ως κοινό παρονομαστή το θέατρο και την τηλεόραση που δεν είναι φιλικό πλέον προς αυτόν» ανέφερε η κ. Στέλλα Στόγια η οποία συμπλήρωσε πως απολογούμενος και ο ίδιος ο ηθοποιός δήλωσε στην απολογία του πως δεν επιθυμεί να ξαναβρεθεί σε αυτούς τους χώρους.

«Οι περιοριστικοί όροι είναι αρκετοί, δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος για να εκμεταλλευτεί τη θέση του. Να δώσει ανασταλτική δύναμη στην έφεση» κατέληξε η Εισαγγελέας.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε ποινή κάθειρξης έξι ετών για την απόπειρα βιασμού του 2010 και πέντε ετών για την απόπειρα βιασμού του 2014. Η εισαγγελέας πρότεινε να του επιβληθεί ποινή κατά συγχώνευση οκτώ ετών κάθειρξης και το δικαστήριο έκανε ομόφωνα δεκτή την πρότασή της.

Απόρριψη των ελαφρυντικών

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για δύο πράξεις απόπειρας βιασμού σε βάρος δύο ηθοποιών γυναικών που τον κατήγγειλαν, με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ενώ ομόφωνα απορρίφθηκαν και τα δύο ελαφρυντικά.

Παράλληλα κρίθηκε αθώος ομόφωνα λόγω αμφιβολιών για το αδίκημα του βιασμού κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος της πρώτης καταγγέλλουσας ηθοποιού.

Η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας αρχικά πρότεινε ποινική κάθειρξης 6 ετών για την κάθε μία από τις απόπειρες βιασμού που καταδικάστηκε ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Στο άκουσμα της απόφασης ο δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε: «Ματαιοδοξώ που αγορεύω; Εγώ έχω χρέος προς τον εντολέα μου. (Γύρισε προς Φιλιππιδη).

Εγώ πιστεύω πως είσαι αθώος. Στο εφετείο θα σβήσει» ανέφερε και πρόσθεσε: «Έξι χρόνια κάθειρξη; Τόση μεγάλη αγωνία για να πείτε πως καταδικάστηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης. Με ποια συνείδηση θα πάτε σπίτι σας να κοιμηθείτε; Υπήρξε πράξη βίας; Περιέγραψε καμία από τις κοπέλες βία για να πείτε 6 χρόνια κάθειρξη; Όχι. Ξέρετε τι σημαίνει έξι χρόνια κάθειρξη; Φυλακή. Είναι για φυλακή αυτές οι δυο απόπειρες;»

Νωρίτερα, ο συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είπε «οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται», ενώ είχε ζητήσει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον πελάτη του και συγκεκριμένα της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη και το πρότερο σύννομο βίο. «Έχετε ηθική και νομική υποχρέωση για την αναγνώριση ελαφρυντικού και να επιβάλλεται μία ποινή πλημμεληματικού χαρακτήρα».

"google ad"

H εισαγγελέας Στέλλα Στόγια είχε ζητήσει την απόρριψη και των δυο ελαφρυντικών που ζήτησε ο κατηγορούμενος. Σημειώνεται πως η αναγνώριση τυχόν ελαφρυντικών στο κατηγορούμενο θα μείωνε την ποινή που θα του επιβληθεί.

«Απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών. Αναφέρθηκε όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά της συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους του Ant1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσακη για περιστατικά με το 2014» ανέφερε η εισαγγελέας για το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, τόνισε: «Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του. Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν ήταν «παραφωνίες» στην υπόλοιπη ζωή του. Ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι ήταν ελεήμων. Ισχυρισμός που προβάλλεται αορίστως κατά τη γνώμη μου. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν ήταν παραφωνία ή έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη ζωή του. Είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους και ενδεικτικά αναφέρω όσα κατέθεσε η Εβελινα Παπούλια για περιστατικά το 1996».

Τι είχε προτείνει η Εισαγγελέας

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου, η Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να κηρυχθεί ένοχος ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης για τις δύο απόπειρες βιασμού και αθώος για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, λόγω αμφιβολιών.

Κατά το κλείσιμο της αγόρευσης της η εισαγγελική λειτουργός είπε αναφερόμενη στον κατηγορούμενο ότι «συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει το όχι. Είχε modus operandi. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή. Η καριέρα του είχε φτάσει στο απόγειο και νόμιζε ότι μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε και οποία ήθελε. Το ναι το εκλάμβανε ως ναι και το όχι το μετέφρασε στο μυαλό του σαν κεκαλυμμένο ναι. Δεν του περνούσε από το μυαλό ότι μια νέα ηθοποιός θα αρνούνταν να έρθει σε επαφή μαζί του. Υπήρχε το όχι και ο κατηγορούμενος δεν ήταν σε θέση να το δεχτεί» και πρόσθεσε τις λέξεις «κυριαρχία ναρκισσισμό και παντοδυναμία» για να περιγράψει τον Π. Φιλιππίδη συμπληρώνοντας πως «πίστευε ότι μπορεί να είχε ό,τι και όποιον θέλει όποτε το θέλει».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...