23.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

ΠΑΓΝΗ: Οσμή σκανδάλου με το Pet Scan – Είχε εγκριθεί και μονάδα παραγωγής του ραδιοφαρμάκου! – Παρέμβαση Πολάκη

Ημερομηνία:

Διαστάσεις σκανδάλου λαμβάνει η υπόθεση με την λειτουργία του PET SCAN στο ΠΑΓΝΗ για το οποίο σχηματίζονται ουρές ασθενών που χρειάζεται να υποβληθούν σε εξετάσεις με αυτό το πανάκριβο μηχάνημα καθώς όπως προκύπτει, μαζί με το μηχάνημα είχε εγκριθεί και η εγκατάσταση της μονάδας που θα παρήγαγε το ραδιοφάρμακο η κάθε δόση του οποίου στοιχίζει εκατοντάδες ευρώ.

Για το θέμα αυτό, η Διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ και υπεύθυνη για την λειτουργία του μηχανήματος, Σοφία Κουκουράκη, υπήρξε άκρως αποκαλυπτική έπειτα από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη στον Ράδιο Κρήτη 101,5,  η ιστορία του pet scan ξεκινά από το μακρινό 2004 οπότε και η ίδια έφυγε για 14μηνη εκπαίδευση στη Χαϊδελβέργη καθώς υπήρχε η ενημέρωση ότι θα εγκατασταθεί στο νοσοκομείο το μηχάνημα αυτό.

Ακολούθως, το 2017 έγινε αίτημα στο ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” το οποίο όμως δεν ικανοποιήθηκε, αφού όπως υποστήριξε, τότε δεν υπήρχε ο χώρος για να εγκατασταθεί το μηχάνημα.

Τελικά, η τοποθέτηση του pet scan εγκρίθηκε το 2018 με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, όμως, όπως αποκάλυψε η κυρία Κουκουράκη, μαζί με το μηχάνημα είχε εγκριθεί και η τοποθέτηση τής Μονάδας Παραγωγής του απαραίτητου ραδιοφαρμάκου για την διενέργεια των εξετάσεων.

Σοφία Κουκουράκη

(Η Σοφία Κουκουράκη)

Και αυτό γιατί λόγω απόστασης και λόγω του ότι το ραδιοφάρμακο έχει χρόνο ζωής μόλις για 110 λεπτά, όπως είπε η ίδια, ήταν απαραίτητη και η εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής.

Συνολικά το κόστος της δωρεάς ήταν περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 περίπου προβλέπονταν για το pet scan και τα υπόλοιπα 1,8 εκατ. ευρώ για την μονάδα παραγωγής του ραδιοφαρμάκου.

Μάλιστα, όπως είπε η κ. Κουκουράκη, για την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής υπήρξε και δημοσίευση της έγκρισης σε ΦΕΚ.

Δύο χρόνια μετά όμως, πάλι με ΦΕΚ, ήρθε μία τροποποίηση η οποία άλλαζε τα δεδομένα και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μην εγκατασταθεί τελικά η μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου με αποτέλεσμα τώρα να δαπανώνται ημερησίως 4.700 ευρώ για να έρχεται το φάρμακο από το Λαύριο. 

pet scan

(To pet scan)

Η διευθύντρια του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ, μιλώντας στην εκπομπή, δήλωσε ότι η ενημέρωση που έχει είναι πως μέχρι το τέλος του 2025 καλό θα ήταν να μην τεθεί καν ως θέμα η εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής με τις όποιες εξελίξεις να μετατίθενται για μετά το 2025.

Παρέμβαση Παύλου Πολάκη

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ο οποίος δήλωσε ότι την διετία 2015 – 2016 η δόση του ραδιοφαρμάκου κόστιζε 800€ όταν στην Ιταλία δεν ξεπερνούσε τα 150.

Όπως είπε, μετά από προσπάθειες της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η τιμή που χρέωνε η εταιρεία έπεσε στα 700€. Ο πρώην υπουργός κατήγγειλε τη σημερινή κυβέρνηση ότι ακύρωσε τη σύμβαση για την μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου καθώς όπως είπε “στηρίχτηκε στην λογική ότι θα αγοράζει φθηνότερα από την αγορά”.

Κλείνοντας, τόνισε ότι το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 100€ εάν στο ΠΑΓΝΗ υπήρχε η μονάδα που θα παρήγαγε το ραδιοφάρμακο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ