17.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

Παναγιώτη Κανελλόπουλου «Τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου»

Ημερομηνία:

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει την δωδεκάτομη “ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος” ούτε κανένα άλλο βιβλίο του διαπρεπούς αστού πολιτικού   του εικοστού αιώνα Παναγιώτη Κανελοπούλου.

Ευκαιρίας δοθείσης αγόρασα σήμερα μαζί με την εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» αντί του ευτελούς τιμήματος του ενός ευρώ, το βιβλίο του Π. Κανελλοπούλου με τον τίτλο¨ «Τα Χρόνια του Μεγάλου Πολέμου-1939 -44.»

Το ξεφύλλισα νομίζοντας ότι επρόκειτο για ιστορικό σύγγραμμα αλλά ξεγελάστηκα. Είναι η προσωπική μαρτυρία ενός από τους πρωταγωνιστές του Ελληνικού δράματος της εποχής εκείνης. Για την  Μεταξική δικτατορία μέχρι την Ελληνική Αντίσταση μέχρι το ΕΑΜ και τις μικρότερες φιλελεύθερες οργανώσεις.

Η μαρτυρία του Κανελλοπούλου είναι φορτισμένη με πάθος κατά της αντίπαλης ιδεολογίας και φιλικότητας υπέρ των ανθρώπων της δικτατορίας Μεταξά. Παρά  του ότι εξορίσθηκε μετά αρκετής αβρότητας και καλών συνθηκών υπό του δικτάτορος. Εν πάσει περιπτώσει για κάποιον άνθρωπο της εποχής μας, που ενδιαφέρεται για την Ελληνική ιστορία της εποχής εκείνης ανεξαρτήτου ιδεολογικού προσανατολισμού, το βιβλίο αυτό του Κανελλοπούλου δεν είναι κατάλληλο γιατί όπως είπα και πιο πάνω είναι προσωπική μαρτυρία και ο  τίτλος του είναι παραπλανητικός.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ