17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Πανελλαδική απεργία: Χιλιάδες κόσμου στον δρόμο για εργασιακά και 8ωρο

Ημερομηνία:

Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει, ήταν αυτή για τα εργασιακά. Πλήθος κόσμου κατέβηκε και διαδήλωσε στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ-ΕΚΑ συμμετείχαν στη γενική απεργία αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ χειρόφρενο έχουν τραβήξει και τα μέσα μεταφοράς.

Συμμετείχαν επίσης ΠΝΟ και Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που σαρώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων.

Λίγο μετά τις 12:30, ξεκίνησε με μεγάλη συμμετοχή, η απεργιακή πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος προς τη Βουλή. Χιλιάδες εργαζόμενοι, μαζί με φοιτητές αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και την κατάργηση του 8ωρου, χιλιάδες εργαζόμενοι δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βγήκαν στον δρόμο, εκφράζοντας, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «τη διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο».

Οι εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:

-Στην κατάργηση του 8ώρου,

-Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας,

-Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,

-Στην αποδυνάμωση της απεργίας,

-Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,

-Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης αλλά και άλλες πόλεις.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική και είναι ενδεικτικό, καθώς η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ προσέγγιζε το Σύνταγμα και το τέλος στην Ομόνοια λίγο μετα τις 11 το πρωι.

Δήλωση Κουτσούμπα από τα Προπύλαια

"google ad"

“Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες”, ανέφερε ο ΓΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Τσίπρας: «Ο κόσμος της εργασίας θα δώσει ρεπό διαρκείας στον κ. Μητσοτάκη»

«Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών βάζει στο στόχαστρο τον κόσμο της εργασίας, νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Ο κόσμος της εργασίας όμως είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, στον κ. Μητσοτάκη και στους υπουργούς του» δήλωσε από την πλατεία Κλαυθμώνος ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην Κλαυθμώνος

Το παρόν έδωσε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Σε δηλώσεις η Φώφη Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω τονίζοντας ότι «ανοίγουμε ένα άλλο νέο δρόμο, τον δρόμο της αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο».

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις βρέθηκε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε ανάρτηση του κόμματος σημειώνεται πως «το ΜέΡΑ25 στέκεται δυναμικά απέναντι στις αθλιότητες που υπονομεύουν την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του κόσμου της εργασίας».

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Συνδικάτα, εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως αναφέρει το voria.gr, βγήκαν σήμερα για μια ακόμη φορά στον δρόμο, κηρύσσοντας πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις.

Μέλη του ΠΑΜΕ και άλλων κλαδικών σωματείων, έχοντας συγκεντρωθεί νωρίτερα στο άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Με 24ωρη απεργία και στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην σημερινή απεργία.

Πιο συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ. Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει και σειρά δρομολογίων την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Κοινή απόφαση των 12 ναυτεργατικών σωματείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, είναι ότι η 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ανεξάρτητα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά που έκρινε την Τετάρτη παράνομη την 24ωρη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατικών σωματείων.

Η απεργία ξεκίνησε στις 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ