Η Κρήτη, με τη στρατηγική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές που φιλοξενεί, βρίσκεται στο επίκεντρο ανησυχητικών σεναρίων που αφορούν την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου.
Σύμφωνα με την προσομοίωση «Plan A» του Πανεπιστημίου Princeton που δημοσιοποιήθηκε πριν 5 χρόνια, στρατιωτικές βάσεις που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στο ΝΑΤΟ, όπως αυτή της Σούδας, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους πυρηνικών πληγμάτων σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης.
Η στρατηγική σημασία της Σούδας και η ευάλωτη θέση της Κρήτης
Η ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας είναι ο σημαντικότερος στρατιωτικός κόμβος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο. Χρησιμοποιείται ως σημείο ανεφοδιασμού πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, ενώ φιλοξενεί κρίσιμες υποδομές επιτήρησης και ελέγχου. Αυτά τα χαρακτηριστικά την καθιστούν απαραίτητο στοιχείο του αμυντικού σχεδιασμού της Δύσης, αλλά ταυτόχρονα και έναν από τους πρώτους στόχους σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.
Στην προσομοίωση «Plan A», που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Princeton, αποτυπώνεται ένα υποθετικό σενάριο πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα επιχειρησιακά κέντρα θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας στόχοι στις αρχικές φάσεις μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης.
Οι επιπτώσεις ενός πυρηνικού πλήγματος στη Σούδα
Σε περίπτωση πυρηνικού πλήγματος στη βάση της Σούδας, οι συνέπειες για την Κρήτη θα ήταν καταστροφικές. Η έκρηξη θα προκαλούσε μαζικές ανθρώπινες απώλειες, ισοπεδώνοντας την περιοχή και εκτοξεύοντας ραδιενεργά κατάλοιπα που θα μόλυναν τον αέρα, το έδαφος και τη θάλασσα.
Οι πόλεις των Χανίων και οι γύρω περιοχές της Δυτικής Κρήτης θα αντιμετώπιζαν ακραίες συνθήκες κρίσης, με τους επιζώντες να υφίστανται σοβαρές επιπτώσεις από την έκθεση σε ραδιενέργεια. Τα συμπτώματα θα περιλάμβαναν εγκαύματα, ναυτία, εσωτερική αιμορραγία και σε πολλές περιπτώσεις, θάνατο.
Επιπλέον, η ραδιενεργή πτώση (fallout) θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί, επηρεάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την τοπική οικονομία, ενώ η Κρήτη θα μπορούσε να καταστεί μη κατοικήσιμη για δεκαετίες.
Πυρηνικός κίνδυνος και διεθνείς εντάσεις
Η προσομοίωση του Princeton και τα σενάρια που προκύπτουν υπογραμμίζουν την ευάλωτη θέση της Κρήτης σε μια πιθανή πυρηνική σύγκρουση. Η παρουσία στρατιωτικών εγκαταστάσεων ενισχύει τη γεωπολιτική σημασία του νησιού, αλλά ταυτόχρονα το μετατρέπει σε πιθανό επίκεντρο μιας ανείπωτης καταστροφής.
Ο Δρ. Άλεξ Γκλέιζερ, ένας από τους ερευνητές που συνέβαλαν στη δημιουργία της προσομοίωσης, τονίζει ότι η πρόσφατη κρίση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αποτελεί τη σοβαρότερη με πιθανή πυρηνική διάσταση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Παρότι πολλοί αναλυτές θεωρούν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου μικρό, η έλλειψη ενεργών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ/ΝΑΤΟ αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο λανθασμένων αποφάσεων και κλιμάκωσης της έντασης.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Φάση 1: Τοπική Πυρηνική Κλιμάκωση
Η σύγκρουση αρχίζει με τη Ρωσία να εξαπολύει ένα προειδοποιητικό πυρηνικό πλήγμα από βάση στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο να ανακόψει την προέλαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Σε απάντηση, το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί ένα τακτικό πυρηνικό αεροπορικό χτύπημα κατά ρωσικών στρατιωτικών μονάδων. Αυτή η αρχική ανταλλαγή σηματοδοτεί την έναρξη της πυρηνικής κλιμάκωσης.
Φάση 2: Ευρεία Πυρηνική Ανταλλαγή στην Ευρώπη
Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία, με τη Ρωσία να εκτοξεύει περίπου 300 πυρηνικά όπλα εναντίον βάσεων του ΝΑΤΟ και προωθούμενων στρατευμάτων στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη και πυραύλους μικρού βεληνεκούς.
Σε αυτή τη φάση δέχεται πυρηνικό πλήγμα η βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα και η Σμύρνη καθώς εδράζεται το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ απαντά με περίπου 180 αεροπορικά πυρηνικά πλήγματα κατά ρωσικών στρατιωτικών στόχων. Αυτή η φάση της σύγκρουσης εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περίπου 2,6 εκατομμύρια θύματα μέσα σε τρεις ώρες, καταστρέφοντας εκτεταμένες περιοχές της Ευρώπης.
Φάση 3: Στρατηγικές Πυρηνικές Επιθέσεις
Η κλιμάκωση συνεχίζεται με τη Ρωσία να εκτοξεύει πυρηνικά όπλα από σιλό, υποβρύχια και κινητούς εκτοξευτήρες, στοχεύοντας στρατηγικές υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ ανταποδίδει με περίπου 600 πυρηνικές κεφαλές που εκτοξεύονται από την ηπειρωτική Αμερική και υποβρύχια. Αυτή η φάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 3,4 εκατομμύρια θύματα μέσα σε 45 λεπτά.
Φάση 4: Επίθεση σε Αστικά Κέντρα
Στην τελική φάση, και οι δύο πλευρές στοχεύουν τις 30 μεγαλύτερες πόλεις και οικονομικά κέντρα της αντίπαλης πλευράς, με σκοπό να καταστρέψουν κρίσιμες υποδομές και να αποτρέψουν την ανάκαμψη μετά τον πόλεμο. Κάθε πόλη δέχεται από 5 έως 10 πυρηνικά πλήγματα, οδηγώντας σε επιπλέον 85 εκατομμύρια θύματα μέσα σε 45 λεπτά.
Συνολικά, η προσομοίωση “Plan A” καταδεικνύει ότι μια πλήρης πυρηνική σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει πάνω από 90 εκατομμύρια θύματα (νεκρούς και τραυματίες) μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Η Ευρώπη θα υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές, με τις περισσότερες μεγάλες πόλεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις να καταστρέφονται ολοσχερώς. Οι επιπτώσεις θα είναι παγκόσμιες, με μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία, το περιβάλλον και την παγκόσμια οικονομία.
Τι θα συμβεί με μία πυρηνική επίθεση στις βάσεις στη Σούδα
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Princeton μία ρήψη πυρηνικής βόμβας στο μέγεθος αυτής που έπεσε στη Χιροσίμα (θεωρείται πλέον πολύ μικρή ως βόμβα σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούν οι πυρηνικές δυνάμεις) θα έχει τις εξής συνέπειες:
Με πληροφορίες από neakriti.gr